Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Zen Eigen label creëert persoonlijkheid

2 juli 2015

Bij zijn eerste bezoek aan Singapore wist de jonge interieurarchitect Wouter Schils niet dat daar de oorsprong van zijn droom zou liggen. Nu, enkele jaren later, zet hij vanuit zijn minimalistische visie op interieur een eigen designlabel ZEN neer. Samen met zijn vriendin Veronique Jacques wil hij vanuit zijn interieurprojecten en de verkoop van Aziatisch geïnspireerd design evolueren naar eigen productontwikkelingen. Met dit eigen label onderscheiden ze zich van andere interieurarchitecten en spelen ze bovendien in op de back to basics trend in de drukke samenleving van vandaag.

QONTACT / Hoe kwamen jullie op het idee om je eigen label ZEN te starten?

Wouter Schils: “We zijn het label ZEN gestart om duidelijk te maken dat we niet enkel op projecten werken maar ook op producten. Meestal begin ik met een interieurproject, daarbij verkoop ik dan unieke stukken of ontwerp ik meubels, beide onder het label ZEN. Op termijn hoop ik zelf de productie van mijn eigen meubilair in handen te hebben. De ambachtelijke en persoonlijke touch van meubels is heel belangrijk voor ons, dus daar hoort een eigen label bij. ZEN verwijst naar rust, duurzaamheid, in combinatie met het tijdloze.”

QONTACT / Wat is er zo speciaal aan Aziatisch design?

Wouter Schils: “Wij werden in Azië geïnspireerd door de cultuur, de omgeving en de mensen maar zeker ook door het originele design. Dat is minimalistisch maar op bepaalde vlakken staan de Aziaten veel verder dan wij. Ze denken heel goed na over wat ze gebruiken, zo zijn het veelal hernieuwbare materialen. Omdat deze duurzaam zijn, zal er nooit een tekort aan komen en kom je dus niet in conflict met de natuur. Wij willen dezelfde manier van werken toepassen door basics in designtoepassingen te brengen. Dit is minimalistisch maar met een warme toets, het mag niet klinisch aanvoelen. Zo breng je de natuur van buiten naar binnen.”

QONTACT / Hoe bouw je je netwerk van Aziatische leveranciers?

Wouter Schils: “Jaarlijks bezoeken we een vijftal minder gekende designbeurzen, daar leggen we de eerste contacten. We zijn grote fan van de beurzen Maison & Objet die platform bieden aan de eerder niet gevestigde waarden. Hier komen jonge designers mooie producten presenteren die nog niet gekend zijn bij het grote publiek. We selecteren doelmatig de spullen die wij mooi vinden. Dan is het een kwestie van snel te handelen omdat we unieke verdeler in België willen zijn. Het contact met de Aziatische designers is altijd rechtstreeks omdat dit de authenticiteit van onze producten garandeert.”

“We bieden een minimalistisch design met een warme toets.”

QONTACT / Jullie zijn jonge starters. Hoe organiseren jullie dit nieuwe project?

Wouter Schils: “Na mijn studies van master interieurarchitectuur in Hasselt ben ik onmiddellijk als freelancer beginnen werken voor architectenbureaus. Die basis heb ik nu nog, dit is een combinatie van interieur– en architectuurprojecten. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk eigen opdrachten binnen te halen. In mijn ontwerpen streef ik naar vernieuwing en ben ik vooral functioneel ingesteld. Veronique is socialer, zij kijkt naar de leefbaarheid, ze is als het ware mijn ‘toets met de realiteit’. Dit zorgt voor een goed evenwicht.”

Veronique Jacques: “Ik heb vorig jaar mijn bachelor diploma sociaal werk gehaald en zit nu in mijn schakeljaar voor een master in agogiek. Design interesseert me en vanuit die interesse ben ik een klankbord voor Wouter. We bezoeken de beurzen samen en verder ondersteun ik in de administratieve taken voor ZEN zodat Wouter zich met het design kan bezighouden.”

QONTACT / Waarom nemen jullie deel aan Qontact?

Wouter Schils: “Hoewel ik al ruim vijf jaar als zelfstandige freelancer werk, is het nu voor mij het moment om naar buiten te komen en contacten te leggen. Ik heb er nooit tijd voor gemaakt omdat mijn agenda altijd vol staat. Maar de drang om zelf te ondernemen is groot.

Wouter Schils & Veronique Jacques

Zen

0477 48 90 56

Prins Albertlaan 52 B304

3800 Sint-Truiden

www.zendesign.be