Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

De Groene Loot - Patapata Een chef draait niet rond de pot

22 januari 2016

Jo Boeyen van De Groene Loot is een bezige bij. Net als zijn keuken komt hij soms zacht, soms pittig, maar altijd natuurlijk over. “Ik ben een open boek en draai niet rond de pot. De mensen rondom mij typeren me als een ondernemer die niet stilzit. Ik ga geen uitdaging uit de weg en focus me op een doel.”

QONTACT / Je restaurant is niet het zoveelste in de rij. Hoe onderscheid je je van de rest?

Jo: “Als chef-kok leg ik de lat hoog. Dit komt tot uiting in exquise gerechten en in smaken die tintelen op de tong. Ik mix de Franse en de Belgische keuken met nieuwe invloeden, bijvoorbeeld uit het Oosten of uit exotische oorden. Mijn humeur speelt daarbij een grote rol. De Groene Loot is geen restaurant zoals er 13 in een dozijn gaan. Wij werken niet met een menukaart en zijn enkel open op zaterdagavond en zondagmiddag. Hier schuif je aan voor een vier- of vijfgangenmenu tegen een vaste prijs. Lust je iets niet, heb je speciale voedingswensen of kom je met kinderen, dan passen we het menu graag aan. Dat menu verandert om de zes weken omdat ik kook met seizoensgebonden, verse kwaliteitsproducten. Een kok moet ook artistiek zijn. Daarom is mijn restaurant opgesmukt met kunstobjecten van de Leroy Brothers. In De Groene Loot heerst een ongedwongen sfeer die het eten, de wijn en het plezier aan elkaar rijgt. Samen met mijn vrouw Isabelle en mijn ouders vorm ik een klein team, dat een beperkte groep van gasten kan ontvangen. Toch streven we naar het gastronomische niveau, ja zelfs het pure culinaire genot.”

QONTACT / Is een Michelinster de ultieme droom van een chef?

Jo: “Vroeger lonkte ik wel eens naar een Michelinster of naar de toetreding tot de happy few van Jeunes Restaurateurs d’Europe. Maar die droom heb ik intussen laten varen. Een ster aan de gevel is misschien wel leuk, maar soms ook overroepen. Zelfs in een driesterrenrestaurant blijf je al eens op je honger zitten omdat de verwachtingen niet worden ingelost. En ik spreek uit ervaring! Zonder pretentie kan ik zeggen dat De Groene Loot door zijn uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding ook een ster verdient. De offers die je moet brengen om deel uit te maken van de top zijn allesbehalve mals. Ik heb bewust de keuze gemaakt mijn restaurant alleen in het weekend te openen. Sterker nog, ik ben op zoek gegaan naar een optimaal evenwicht tussen werken, leven en mijn gezin.”

QONTACT / Deel je de passie voor het koken met andere fijnproevers?

Jo: “Naast het restaurant steunt De Groene Loot op twee andere pijlers: het kookatelier en home cooking. Daarin kan ik eveneens mijn creativiteit botvieren. Tijdens ontspannende workshops leer ik de groep de basistechnieken van het koken aan. De ene keer neem ik een bende vriendinnen op sleeptouw, de andere keer ga ik op culinaire ontdekkingsreis met de leden van een beleggersclub. Ook bedrijven kloppen aan voor een teambuilding. Want samen koken vereist een goede onderlinge verstandhouding. Het kookatelier is vooral maatwerk en de receptuur wordt speciaal op de groep afgestemd. Wie goed oplet, kan thuis zelf aan de slag gaan. Dat is de sleutel tot succes. Ook bij home cooking werk ik volledig op maat. Een tuin- of communiefeest? Een babyborrel? Samen met de gastvrouw of -heer vertoeven de genodigden er in een knusse, huiselijke sfeer. Zij krijgen een vipbehandeling door de chef-kok in de keuken. Iedereen voelt zich op zijn gemak en geniet van een heerlijke, betaalbare maaltijd op niveau. Home cooking is een fantastische formule, die mij heel veel voldoening schenkt.”

QONTACT / Een groene loot is een wilde asperge. Ben jij een onstuimig type?

Jo: “Ik sta al meer dan 20 jaar in het vak en kijk nog altijd verder dan mijn neus lang is. Er stroomt ondernemersbloed door mijn aderen. Mijn vrouw is mijn klankbord en zij houdt de teugels strak. Ik ben niet iemand die kan stilzitten. Vorig jaar heb ik Patapata uit de grond gestampt, een mobiele frituur die uniek is in haar soort. Foodtrucks zijn in opmars, maar ik wou op de proppen komen met een concept dat anders is dan alle andere. Mijn kraam heeft een chic en uiterst verzorgd design dat meteen in het oog springt. Ze is uitgerust met de beste apparatuur om het culinaire niveau van De Groene Loot zo dicht mogelijk te evenaren. En dat proef je! We staan vier dagen in de week op de parking van ons restaurant en klanten vinden de frietjes en de snacks superlekker. Om helemaal het verschil te maken, ben ik nu aan het uitpluizen hoe ik mijn friet zo stijlvol mogelijk kan verpakken. Dat is weer een nieuwe uitdaging. Patapata is complementair aan De Groene Loot en beide kunnen perfect naast elkaar bestaan. Je kunt ons boeken voor eender welk feestje. Als ik de vraag krijg om met mijn mobiele frituur naar een evenement te rijden waar ook nood is aan een cateraar die de vipdinners of de betere hapjes verzorgt, dan kan ik daar op inspelen. Dus ik denk dat mijn vrouw en ik de juiste keuzes maken en goed bezig zijn.”

Jo Boeyen

De Groene Loot - Patapata

011 68 67 90

Zoutleeuwsesteenweg 139

3803 Wilderen

www.degroeneloot.be