Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

BetonX De betondokter

27 oktober 2015

In mei 2014 schoot BetonX uit de startblokken. Oprichter Marcel Schuermans had toen een 17 jarige carrière als hoofd van de dienst werfbegeleiding bij Echo in Houthalen achter de rug. Precies op dat moment werd een nieuwe Europese regelgeving van kracht voor gecertificeerde leidinggevenden bij betonherstellingswerken. Een opsteker! Intussen is Marcel een veel gevraagde expert voor betonfabrikanten, verzekeringskantoren en architecten.

“Ze noemen mij ook wel de betondokter”, glimlacht hij. “Als er schadegevallen zijn die betrekking hebben op beton, dan suggereer ik een herstellingsmethode. Ik doe het onderzoek, formuleer een voorstel en voer de herstelling zelf uit.”

QONTACT / Wat houdt de Europese regelgeving voor betonherstelling in?

Marcel: “In die regelgeving is bepaald dat firma’s die betonherstellingen uitvoeren, sinds januari 2012 met gecertificeerde leidinggevenden moeten werken. Dat zijn leidinggevenden die het certificaat behaalden van expert in schadediagnose en herstelling van beton- en betonstructuren. Per zes arbeiders moeten zulke firma's zo één expert in dienst hebben, anders mogen ze de werken niet uitvoeren. De grote herstellingsbedrijven sturen hun leidinggevenden op cursus, maar de kleinere doen eerder een beroep op een externe expert zoals ik. In 2011 volgde ik met succes de opleiding aan de Universiteit Gent. Ondertussen heb ik daar ook een specifieke cursus in het kader van expertisetechnieken achter de rug.

QONTACT / Biedt dit voldoende waarborgen voor de toekomst?

Marcel: “De opleiding vindt om de twee jaar plaats. Op termijn komen er dus meer experts op de markt, maar ik heb een omvangrijk netwerk uitgebouwd. Ik werk in opdracht van betonfabrikanten, verzekeringsmaatschappijen en architecten. Naast herstellingswerken voer ik ook stabiliteitsstudies uit. Die hebben vooral te maken met renovatieprojecten, waarbij de muren worden gesloopt en er open ruimten ontstaan. Ik ga na of de aanwezige steunbalken en vloerelementen die overspanning kunnen dragen of niet. De calculatie hiervoor maak ik zelf en een ex-collega uit Nederland dubbelcheckt mijn berekeningen. Door onze goede samenwerking haal ik ook opdrachten op de Nederlandse markt binnen.”

“Expert in schadediagnose en betonherstellingswerken.”

QONTACT / Wordt er nog minderwaardige beton geproduceerd?

Marcel: “In principe niet. Maar in een productieproces kan altijd iets mislopen. Over het algemeen houdt men goed toezicht. Naast interne controles om bijvoorbeeld de druksterkte te beoordelen, vinden er ook externe controles plaats in het kader van de BENOR-keuring. Tegenwoordig wordt beton veel fijner afgewerkt dan vroeger en dat verscherpt de eisen van de opdrachtgever en de architectuur. Moderne villa’s bevatten heel wat architectonisch beton, dat een andere afwerking, kleurenpalet en glad oppervlak heeft. Als daar beschadigingen en pyrietvlekken optreden, dan moet je snel handelen en een cosmetische herstelling laten uitvoeren. Dat is een specialisatie waarvoor je bij mij terechtkunt. Ik richt me ook meer en meer op renovaties. Zo voer ik herstellingswerken uit aan oude gebouwen met een architectonische waarde en particuliere woningen uit de jaren 60. Deze woningen zijn vaak voorzien van betonnen balkonnetjes en corniches die vandaag slijtage en betonrot vertonen door de weersinvloeden. Beton is een product van alle tijden. Iedereen kan bij mij aankloppen voor betonherstellingen na brand- en vorstschade en chemische aantastingen. De vraag naar studies en herstellingen zal alleen maar toenemen. Ik ben dus nog niet aan het eind van mijn Latijn.”

Marcel Schuermans

BetonX

0476 47 09 28

Bampstraat 2 bus 1

3630 Maasmechelen

www.betonx.be