Blijf up-to-date van het Limburgse en Kempense ondernemerslandschap? Let’s Qonnect

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming*

Energiezuinige speeldoos

Avenir Architecten

In de wijk Daelersveld in Herk-de-Stad staat een gloednieuw complex voor buitenschoolse kinderopvang. Het gebouw van De Speeldoos ligt op een perceel van 65 are en is opgetrokken in een donkerrode baksteen. “Veel aandacht gaat naar duurzaamheid en lage energie. Het interieur met zijn natuurlijke houtlook is kind- en milieuvriendelijk”, zegt Maryse Vermeiren van AVENIR architecten.

Qontact I Hoe heeft je architectenbureau deze opdracht in zijn thuisbasis binnengehaald?

Maryse: “Herk-de-Stad heeft in 2014 een openbare aanbesteding uitgeschreven voor de nieuwbouw van een buitenschoolse opvang voor 120 kinderen, verdeeld in drie leeftijdsgroepen tussen 2,5 en 12 jaar. Ons ontwerp is als winnaar uit de bus gekomen. Samen met MODULO architects uit Brussel, Yuvico (stabiliteit) en Enerdo (technieken) werken wij sinds 2015 aan de uitwerking van het plan. Vandaag bevindt het gebouw zich in de afwerkfase. Veel ruwbouwelementen blijven zichtbaar. Na het bouwverlof volgt de binnenafwerking, zodat de nieuwe kinderopvang vanaf de herfstvakantie in gebruik kan worden genomen.”

Qontact I Kan je de lezer van Qontact een virtuele rondleiding geven in het nieuwe gebouw?

Maryse: “Op het gelijkvloers van het 1000 vierkante meter grote gebouw passeer je een glazen schuifdeur met toegangscontrole die uitgeeft op de ontvangstbalie. De drie leeftijdsgroepen worden elk opgevangen in goed doordachte speelruimten en een motorische ruimte waarin ze zich kunnen uitleven. Verder zijn onder meer een studielokaal, keuken en slaapvertrek voor de kleuters voorzien. Op de eerste verdieping tref je kantoren voor het personeel aan net als technische ruimten.”

“Veel aandacht gaat naar duurzaamheid en lage energie.”

Qontact I Nu 2021 nadert wint bijna-energieneutraal bouwen terrein. Ook in de utiliteitsbouw?

Maryse: “Het lage-energiegebouw is gerealiseerd volgens het BEN-principe. Binnenin zijn betonstructuren gecombineerd met veel hout. Kolossale gelamineerde draagbalken overspannen de uitgestrekte ruimten. Tegen de hoge plafonds zijn 22 centimeter dikke brandwerende houten platen aangebracht, gevuld met rotswol. We hebben bewust gekozen voor hellende dakvormen en wel om verschillende redenen. Op het zuidelijke dakgedeelte worden zonnepanelen geplaatst om een maximum aan zonnewinsten te behalen. De luifel van de ruime overdekte speelplaats is zorgvuldig gedimensioneerd in functie van het zomercomfort en vermijden van oververhitting, waardoor geen energieverslindende koeling nodig is. De ene helft van de daken is geschikt voor regenwaterrecuperatie voor sanitair gebruik en de doorspoeling van de toiletten. Op de andere helft is een groendak aangelegd. Dit garandeert het hele jaar door een aangenaam binnenklimaat aangezien het plafond koel blijft. Voor het wintercomfort is vloerverwarming geïnstalleerd in de ruimten waar de kinderen vaak op de grond zitten. De binnenmuren zijn opgetrokken uit grijze budgetvriendelijke en akoestische betonblokken. Elke leefgroep krijgt haar eigen kleuraccent door levendige vloertinten, lichtarmaturen en meubilair. Dit zal nog worden aangevuld met bonte kindertekeningen.”

Qontact I Welke andere projecten heeft AVENIR architecten in de steigers staan?

Maryse: “Voor basisschool De Suikerspin in Tienen bouwen wij een aanpalende 100 jaar oude pastoriewoning om tot vier eigentijdse klaslokalen. Tijdens de uitbreidingswerken worden zo veel mogelijk materialen gerecupereerd. In Boutersem breidt AVENIR architecten het gemeentelijke sportcomplex Sport’O’Droom uit met de renovatie van de schoolsportzaal. Nog in Vlaams-Brabant verbouwen we een vleugel van het klooster in het centrum van Diest tot een ziekenboeg met zes kamers. Naast deze grote projecten blijft het bouwen van woningen en appartementen voor particulieren of voor bedrijven, eventueel met kantoorfunctie en bijhorende inrichting, onze dagelijkse bezigheid, en dit zowel in nieuwbouw als renovatie.”

Bedrijfsverhalen

Bezettingswerken Fransen

David Fransen van Bezettingswerken Fransen weet waar Abraham de mosterd haalt. De gedreven zaakvoerder heeft met de jaren enorm ve...

AB Schepers-Hendrickx

Wat is je grootste bezorgdheid als je een woning of appartementsgebouw laat bouwen of renoveren? Eén: de prijs. Twee: de timing. ...

JOJO Systems

“JOJO Systems, al 30 jaar uw zekerheid in Limburg.” Een goede slogan vertelt een volledig verhaal, weet zaakvoerder Luc Jansen...