Blijf up-to-date van het Limburgse en Kempense ondernemerslandschap? Let’s Qonnect

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming*

Bouwen aan de toekomst

Avenir Architecten

Verdichting, duurzaamheid, lage energie en ga zo maar door. De hedendaagse architect moet van alle markten thuis zijn. “Wij vervullen een sociale functie”, aldus Maryse Vermeiren van AVENIR architecten. “Door ons ontwerpwerk en uitgebreid toezicht op de bouwwerf van begin tot einde, bepalen we niet alleen hoe mensen wonen, maar ook hoe ze samenleven.”

Een van de stokpaardjes van AVENIR architecten is de verdichting in stadscentra en gemeentekernen. Het team ziet het als een uitdaging om op eenzelfde locatie compacter te bouwen dan voorheen het geval was. “Een mooi voorbeeld is de verbouwing van een rijhuis annex smidse in het centrum van Donk”, vertelt Maryse. “We hebben ze omgevormd tot drie gezinsappartementen. Een dossier dat qua omvang en moeilijkheidsgraad een doorsnee woning overstijgt. Gelijkaardig is een project in hartje Diepenbeek. Daar heeft ons team een oude woning verbouwd en in de aanpalende tuin een appartementsgebouw opgetrokken.”

Materialen recupereren

Duurzaamheid verdient evenzeer bijzondere aandacht, vindt Maryse. Haar architecten- en ingenieursvennootschap werkt graag aan verbouwingsprojecten waarbij zo veel mogelijk materialen worden gerecupereerd. “Wij trachten die materialen correct en in hun context te benutten. Zo bouwen we voor basisschool De Suikerspin in Tienen de belendende eeuwenoude pastoriewoning om tot vier klaslokalen. Tijdens het bouwproces gaan wij flexibel om met de vaak wijzigende werfsituaties. Klanten kunnen rekenen op ons perfectionisme: we streven naar het beste eindresultaat aan de meest gunstige prijs.”

Sociale functie

Maryse steekt ook de sociale functie van een architect niet onder stoelen of banken. “In een sociale woonwijk in Houthalen-Oost slopen wij 42 verouderde huizen om ze te vervangen door 55 woningen en appartementen. De wijk mist architecturale structuur. Het straatbeeld oogt levenloos en wordt overheerst door geparkeerde auto’s en garagepoorten op de benedenverdieping. Daarom gaan we deze buurt visueel opwaarderen en gelijkvloerse woningen, ondergrondse garages en groene ruimten toevoegen. Deze ingrepen bevorderen de sociale controle en maken de wijk voor de bewoners heel wat gezelliger.”

Energiekosten drukken

Een gedegen kennis van lage-energietechnieken is vandaag een absolute must. Bouwheren zijn meer dan ooit gebaat bij het drukken van hun energiekosten. Maryse: “Wij nemen alle mogelijkheden onder de loep en geven tekst en uitleg. Ook onze specialistische kennis van stabiliteit, EPB en veiligheid maakt het verschil. Zeker voor een vooruitstrevend project zoals de passieve nieuwbouw voor buitenschoolse kinderopvang in Herk-de-Stad.”

Pluim op de hoed

“Mijn team van ingenieur-architecten en architecten wil ik graag een pluim op de hoed steken. Hun expertise heeft een streepje voor. Samen bouwen we aan de toekomst van mensen.”

Bedrijfsverhalen

Bezettingswerken Fransen

David Fransen van Bezettingswerken Fransen weet waar Abraham de mosterd haalt. De gedreven zaakvoerder heeft met de jaren enorm ve...

AB Schepers-Hendrickx

Wat is je grootste bezorgdheid als je een woning of appartementsgebouw laat bouwen of renoveren? Eén: de prijs. Twee: de timing. ...

JOJO Systems

“JOJO Systems, al 30 jaar uw zekerheid in Limburg.” Een goede slogan vertelt een volledig verhaal, weet zaakvoerder Luc Jansen...