Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

B-Sure I Ludo Philippaerts Vast in het zadel

Hij is zevenvoudig Belgisch kampioen jumping en een van de beste ruiters uit de Belgische geschiedenis. Ludo Philippaerts wijdt zich vandaag met hart en ziel aan de coaching van zijn vier ruiterzonen. En aan de zoektocht naar de beste springpaarden. Hij stoomt zijn familiebedrijf klaar voor de volgende generatie. De Limburgse ondernemer geniet full support van Michelle Bovy en het team van family office B-Sure. Een dubbelinterview.

QONTACT / Welke bloeiende business heb je na je sportcarrière opgebouwd?
Ludo: “Met mijn bedrijf leg ik mij toe op de paardenhandel. Ik koop meestal jonge paarden, zes- of zevenjarige die we klaarmaken voor de ruitersport en vervolgens weer verkopen. Daarnaast fokken wij zelf 10 tot 15 paarden per jaar. Het is een heel specifieke business. In onze familiestallen heerst er dagelijks een bedrijvigheid van jewelste. Een af- en aangeloop van stalmanager en -knechten, trainers, smid, veearts, osteopaat, noem maar op. Ik geef leiding aan een vijftiental medewerkers. Paarden scouten is mijn passie, al heb ik er vaak geen idee van wat fokkers en eigenaars mij voorschotelen. Een paard is nu eenmaal een levend wezen en elk paard is anders. Als ik al eens op een ruwe diamant stoot, dan doet dat enorm deugd. Het is een uitdaging een stal te beginnen met veel paarden om slechts enkele goede over te houden. De talenten er op jonge leeftijd uitvissen, dat is juist de kunst. 95 procent van onze verkoop vindt plaats in het buitenland. Het grote publiek merkt enkel onze toppaarden op. Toch is het niet al goud wat er blinkt: amper een paard op vier levert winst op.”

QONTACT / Ook in de ruitersport valt de appel niet ver van de boom?
Ludo: “Naast de paardenhandel wijd ik me aan de coaching van mijn vier zonen: Olivier, Nicola, Thibault en Anthony. Ik geef hen mijn 40-jarige ervaring in de ruitersport door. Dankzij die bagage staan mijn juniors nu al aan de top. Zij trekken van jumping naar jumping en reizen heel de wereld af. Aan de zijlijn voel ik veel meer spanning en stress dan toen ik zelf springruiter was. Je hebt de teugels niet meer zelf in handen. Uiteraard doet het mij veel plezier om mijn kinderen dezelfde sport te zien beoefenen. Voor hen ga ik op zoek naar de beste paarden. Dit betekent dat ik af en toe moet wikken en wegen of ik een paard al dan niet verkoop. Vier kerels van paarden voorzien, dat heeft zo zijn gevolgen voor de groei van het bedrijf. In augustus breiden we dan ook uit. Ik heb een bouwvergunning voor een nieuwe stal met 60 boxen op zak.”

"Omring je met adviseurs."

QONTACT / Je hebt versterking gekregen om met je bedrijf naar de top te springen?
Ludo: “Mijn twee oudste zonen zitten mee in de zaak en het ziet ernaar uit dat de twee jongsten in hun voetsporen treden. Ik fungeer als de kapitein. Plus: ik ben een vader én een trainer. Dat is zeker niet altijd even gemakkelijk. Als blijkt dat die jongens een trapje hoger moeten klimmen, kan ik soms niet anders dan van mijn hart een steen maken. Het is voor mij een hele aanpassing nu ook mijn kinderen aan boord zijn. Vroeger nam ik alle beslissingen zelf, vandaag doe ik nagenoeg alles in overleg. Het gebeurt al eens dat zij de dingen anders zien en dat ik me daarbij neerleg. Een hele ommezwaai als je een jaartje ouder wordt!”
Michelle: “Sommige zakelijke boodschappen laat je beter door derden communiceren, zeker in een vader-zoonrelatie. Als een team van adviseurs aangeeft hoe je een bepaald issue best aanpakt, wordt dat anders gepercipieerd dan wanneer je papa het uitdraagt. Bij B-Sure focussen wij sterk op de jongere generatie, zoals topsporters en HENRY’s, High Earners Not Rich Yet. Of bijvoorbeeld de kinderen van Ludo, die aan de zijde van hun vader worden voorbereid op het ondernemerschap. Zij moeten vanaf dag één in de juiste startblokken staan.”

QONTACT / Hoe worden je zonen klaargestoomd voor het ondernemerschap?
Ludo: “Als je begaan bent met je onderneming, moet je je voor de volle 100 procent geven. Meer nog: je moet je omringen met specialisten, die er verstand van hebben om alles op de rails te zetten. Op aanraden van een zakenrelatie ben ik terechtgekomen bij B-Sure. Hun multidisciplinaire aanpak biedt mijn bedrijf én ons gezin een toegevoegde waarde. Michelle en haar team begeleiden ons bij het beheer van ons vermogen. Ze verstrekken niet alleen advies, maar staan bijvoorbeeld ook in voor de contacten met private bankers, verzekeringsmakelaars, accountants en notarissen. De financiële experts volgen ons dossier accuraat op. Alle afspraken rond het familiebedrijf staan op papier. Mijn vrouw Veronique en ik hebben voor onze vier zonen richtlijnen opgesteld, zodat zij weten wat ze van ons kunnen verwachten en wat wij van hen verlangen. De kinderen moeten zich uitsluitend toespitsen op het paardrijden, al de rest wordt voor hen geregeld. Een aantal keer per jaar zitten we aan tafel om de stand van zaken en evoluties te bespreken. Elk kind is bovendien anders. Op momenten dat de ene beter rijdt dan de andere, moet je dit compenseren en de taken binnen het bedrijf een beetje herverdelen. Wij moeten met zijn allen de kar trekken. Samen zijn we veel sterker.”
Michelle: “B-Sure positioneert zich als een family office. Een vertrouwenspersoon en allesomvattend kantoor, waar de klant zowel privé als zakelijk fiscaal-juridisch én financieel-economisch in goede handen is. Met onze vermogensplanning op maat leiden wij ambitieuze ondernemers, zelfstandigen, vrije beroepers en professionele sporters naar een onbezorgde financiële toekomst. Maar ook internationale CEO’s en topmanagers kloppen bij ons aan. Onze dienstverlening steunt op vijf pijlers: vermogensopbouw, vermogensbeheer, vermogensoverdracht, beleggingsvastgoed en overdrachtbegeleiding van familiebedrijven. Ludo staat aan het hoofd van een familiebedrijf in de zuivere zin van het woord. Zijn onderneming hoort op het vlak van organisatie thuis bij de grotere kmo’s in Limburg. Voor hem en zijn gezin hebben we formele en minder formele overeenkomsten geconcipieerd, een soort charter. Er is ook een Raad van Advies opgericht. En de zonen worden gecoacht in ondernemerschap en leiderschap.”

QONTACT / Netwerken is geven en nog eens geven. Ook in de paardenwereld?
Ludo: “Netwerken is in de paardenwereld ontzettend belangrijk. Let wel, het gaat om netwerken op een bijzonder specifieke manier. De aan- en verkoop van paarden is voor niet-ingewijde zakenmensen moeilijk te vatten. Wat is de waarde van een paard? Dat kan niemand bepalen. Het draait om hoeveel geld de klant eraan wil spenderen. In ons familiebedrijf is er maar één iemand die de aan- en verkopen doet en dat ben ikzelf. Ik kan mijn bedrijf dus onmogelijk verkopen. Want als ik wegval, stort het als een kaartenhuis in elkaar. Maar ik moet wel zeggen: sinds ik in zee ben gegaan met B-Sure, zijn mijn ogen opengegaan. Voortaan denk ik na over heel wat zaken waar ik voorheen niet bij stilstond. Ik zal tijdens mijn pensioen op mijn twee oren kunnen slapen en genieten van datgene wat ik in mijn leven heb opgebouwd.”
Michelle: “Veel bedrijfsleiders zijn altijd in de weer met hun onderneming. Op een gegeven moment komt de pensioenvraag dichterbij. Dan is het vaak voor ons te laat om überhaupt nog hun vermogen te optimaliseren. Wij merken wel dat de huidige generatie ondernemers al in een vroeger stadium met vermogensplanning bezig is. Aan de hand van een zogenaamde vermogensfoto of ‘selfie’ bekijken onze advisors in detail het totale vermogen, de levensstandaard en de gezinssituatie. Ze gaan ook na welke verwachtingen, verlangens en behoeften er zijn. Door de doelstellingen en de financiële toekomst van de ondernemer in kaart te brengen, kunnen we de professionele, persoonlijke en fiscale risico’s minimaliseren en het rendement maximaliseren.”

QONTACT / Met welke ingesteldheid leid je als zaakvoerder het familiebedrijf?
Ludo: “Ik ben zeer gedreven, alleen het beste is goed genoeg. Ik wil dat mijn zonen tot de wereldtop behoren. In april maakte Olivier in Parijs zijn debuut in een wereldbekerfinale. Hij eindigde op de vijfde plaats, een prestatie die op 24-jarige leeftijd ongelofelijk sterk is. Samen met mijn kinderen streef ik naar het hoogste niveau. Zij hebben elk het voorbije jaar grote successen behaald. Als wij samen die lijn kunnen blijven doortrekken, zijn we op de goede weg. Alles wat ons extra te beurt valt, is een bonus. Hoe dan ook, hetgeen we vandaag al hebben bereikt, moeten wij koesteren.”

QONTACT / Wie zijn je grote voorbeelden geweest in de competitiesport?
Ludo: “Tijdens mijn sportcarrière heb ik bewondering gehad voor een aantal springruiters in de wereld. Eén onder hen is Paul Schockemöhle. Deze Duitser staat niet alleen bekend als een voormalig topruiter, maar ook als een succesvol trainer en paardenfokker. Schockemöhle heeft een bedrijf uit de grond gestampt waar tegenwoordig 1200 veulens per jaar worden gefokt, dat is fenomenaal. Het komt erop aan dat je bij je leveranciers en afnemers vertrouwen geniet. Enkel op die manier kan je langetermijnrelaties aangaan. En dat vind ik toch wel belangrijk omdat mijn kinderen na mij het bedrijf verder moeten runnen. In de paardenwereld ben ik gekend om mijn goede naam. Als ik een paard koop laat ik dat meteen keuren en ga ik over tot de betaling. Zoiets doet de ronde. Mijn ultieme ondernemersdroom? Het duurste paard ooit verkopen!”

Michelle Bovy & Ludo Philippaerts

B-Sure I Ludo Philippaerts

011 23 69 55

Scheepvaartplein 3

3500 Hasselt

www.b-sure.eu