Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Landmeterskantoor Ernots Landmeten is weten

De meeste landmeters werken in dienst van overheidsinstellingen of ingenieursbureaus, maar Raf Ernots heeft zijn expertise ondergebracht in een bloeiende eigen onderneming. Landmeterskantoor Ernots voert metingen en schattingen van gebouwen en terreinen uit in heel Vlaanderen. Sinds kort steekt de ambitieuze Bilzenaar zelfs de taalgrens over. Toch kan het altijd beter: “In Limburg hebben we nog veel groeipotentieel.”

QONTACT / Het beroep van landmeter is een stiel apart, nietwaar?
Raf: “Ik ben me erin gaan verdiepen omdat ik graag in de buitenlucht vertoef. Dankzij de vooruitgang in de technologie is het terreinwerk wel wat in volume afgenomen. De administratieve afhandeling is dan weer toegenomen. Kortom, landmeters brengen vandaag evenveel tijd door achter hun computer als op het terrein. Maar je hoort mij niet klagen: voor grote karteringen breng ik best nog veel tijd buiten door. Ik heb medewerkers die zich ontfermen over de administratieve verplichtingen. Onze bouwkundig tekenaar staat in voor de eindcontrole. Dat is nodig, want de overheid vaardigt strikte technische richtlijnen uit waaraan metingen moeten voldoen.”

QONTACT / Een van jullie troeven zijn de GRB-skeletbestekken?
Raf: “Wij hebben ons, als een van de weinige landmeterskantoren in Limburg, daarin gespecialiseerd. Van meet af aan. Aan het einde van mijn studies voelde ik aan dat het Grootschalig Referentie Bestand of GRB de standaard zou worden, dus ben ik meteen op de kar gesprongen. Ik heb cursussen gevolgd over die specifieke materie, bij grote bedrijven die achteraf klanten zijn geworden. Vandaag is onze kennis over GRB zeker een concurrentieel voordeel. We hebben er heel wat grootschalige opdrachten voor het meten van wegenwerken, rioleringen en verkavelingen aan te danken.”

"Specialist in GRB. Van meet af aan."

QONTACT / Wordt Limburg te klein voor Landmeterskantoor Ernots?
Raf: “Ja en neen. Wij zijn actief in heel Vlaanderen. Van Maaseik tot Oostende. Gek genoeg hebben we vandaag meer opdrachtenin Antwerpen en Vlaams-Brabant dan in Limburg. In onze thuisprovincie ligt nog veel onontgonnen terrein voor ons kantoor. Onlangs hebben wij de oversteek gemaakt naar Wallonië, waar we meewerken aan een aantal grotere projecten zowel in de industriebouw als in de telecommunicatiesector. Met de belangrijkste spelers in het plaatsen van gsm-masten als klanten kunnen wij ons actieterrein stelselmatig uitbreiden. We willen op middellange termijn kantoren openen in andere provincies met als hoofdzetel ons nieuwe kantoor in Bilzen. Op korte termijn, dit jaar nog, willen we twee extra medewerkers aanwerven om ons vizier te richten op architecten, makelaars, projectontwikkelaars en notarissen.Wij zijn klaar voor een nieuwe groeispurt.”

QONTACT / Wat bepaalt het opmerkelijke succes van jullie aanpak?
Raf: “We onderscheiden ons van de meeste landmeters doordat wij geen eenmanszaak zijn. Dit maakt dat we grotere opdrachten aankunnen. Tegelijkertijd zijn wij kleiner dan de grote jongens in onze branche: bureaus met 50 werknemers en dus een hoop vaste kosten, die ze moeten doorrekenen in hun tarieven. En we zijn flexibel, wij kunnen gemakkelijk schuiven met onze planning. Dat wordt enorm gewaardeerd door onze klanten.”

Raf Ernots

Landmeterskantoor Ernots

089 24 97 32

Wagenstraat 12

3740 Bilzen

www.landmeterernots.be