Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Meers Patrick Hart van hout

“Er stroomt hout door mijn aderen”, glimlacht Patrick Meers. Zijn onderneming die ook zijn naam draagt, palmt de markt in met de meest uiteenlopende dak- en houtprojecten. Het familiale bedrijf is 52 jaar geleden uit de startblokken gekomen als een eenmanszaak en intussen uitgegroeid tot een solide kmo met een 20-tal werknemers. “We innoveren voortdurend. Daar zijn onze zelf ontworpen trendy loungeruimten van dLOUNGE het bewijs van.”

QONTACT / Het hout zit in de familie. Hoe is het allemaal begonnen?
Patrick: “Mijn vader heeft het bedrijf in 1966 opgestart. Onder zijn vleugels is het altijd een eenmanszaak geweest. Hij richtte zich vooral op schrijnwerkerij, zoals binnendeuren en trappen. Ik ben 26 jaar geleden mee in de zaak gestapt. Al snel zijn we doorgegroeid naar een vennootschap met een vijftal werknemers. Intussen is pa overleden en heb ik het bedrijf voortgezet. Vandaag telt onze onderneming een 20-tal medewerkers. Wij hebben ons drie jaar geleden als eerste gevestigd op het industrieterrein De Spelver II in Bilzen. In het begin waren het kantoor en de toonzaal op het gelijkvloers ondergebracht. Maar na verloop van tijd had ik grotere plannen met de showroom. Ik wilde de bezoekers sterke staaltjes van ons technisch kunnen tonen. De burelen zijn naar de bovenverdieping verhuisd en de toonzaal is volledig vernieuwd en in april terug opengegaan. Met succes want het aantal aanvragen voor bijgebouwen is fors toegenomen.”

QONTACT / Welke sterke staaltjes behoren allemaal tot jullie dienstenpakket?
Patrick: “Hellende, platte en groendaken, zowel nieuwbouw als renovatie. Gevelbekledingen in hout, metaal of kunststof. Houtprojecten van vloer- tot plafondafwerking, met of zonder trap. Houten buitenconstructies zoals poolhouses, carports en terrassen, van tijdloos en modern tot cottage. En optoppingen, meestal een houtskeletbouw die we bovenop een bestaande woning plaatsen. De klant ontvangt eerst een schets en vervolgens een 3D-ontwerp. We begeleiden hem ook bij het maken van de juiste materiaalkeuze. De verschillende prefabelementen worden door ons op de werf gemonteerd.”

"We gaan heel ambachtelijk te werk, alles wordt gefabriceerd op maat."

QONTACT / Kan je stellen dat je een meesterhoutbouwer bent in hart en nieren?
Patrick: “Wij gaan in ons atelier nog heel ambachtelijk te werk, daar sta ik op. Alles wordt gefabriceerd op maat. Daarom maken we gebruik van traditionele houtmachines, paneelzagen, vlak- en vandiktebank en freesmachines. Wij construeren op de aloude manier, met pen- en gatverbindingen en zwaluwstaartverbindingen. In onze hal werken altijd minimum twee vakmannen, die door mij of de projectleider worden aangestuurd. Zij gaan ook af en toe plaatsen om zich een goed beeld te kunnen vormen van wat ze hebben vervaardigd. En om hen een wowmoment te laten beleven.”

QONTACT / Je koestert je menselijk kapitaal. Welk type ondernemer ben je?
Patrick: “Heel gedreven en bevlogen. Ik zeg dikwijls: ik doe het niet voor het geld, maar omdat het nu eenmaal een passie is. Ik kijk niet op een uur en kan moeilijk stoppen met werken. Ik ben er ook niet vies van om mijn handen vuil te maken. In de tijd van mijn vader ben ik op de werkvloer begonnen en ik wil vandaag nog altijd bijblijven. En voor de rest? Altijd vooruitdenken! Wat ik heel belangrijk vind, is loyaliteit. Regelmatig met dezelfde mensen samenwerken. Ben ik een ondernemer die grote risico’s neemt? Neen. Ben ik een bedrijfsleider die er op uit is zijn personeelsaantal te verdubbelen? Ook niet. Mijn klanten waarderen het dat ik betrokken ben en meewerk met mijn team. Ik doe bij de kleinere projecten dan ook zelf de opmetingen en voer de besprekingen in eigen persoon. Ons familiebedrijf bestaat 52 jaar. Wanneer hou ik het voor bekeken? Ik hoop tot mijn vijfenzeventigste te kunnen blijven werken. Hout is mij met de paplepel ingegeven.”

QONTACT / Hoopt je bedrijf Meers Patrick op een rooskleurige toekomst?
Patrick: “We hebben een eigen lijn van luxehoutprojecten waaronder dLOUNGE en dSTORED. Er is ook de bedrijfstak MeersDesign die sfeervolle elementen op maat ontwerpt en realiseert. Denk aan bloembakken, brievenbussen en poorten. Ik droom hardop binnen vijf jaar een zo herkenbare lijn te hebben ontwikkeld, waarvan de mensen zeggen: dat komt van bij Meers Patrick. Verder wil ik het creatieve aspect in onze onderneming zeker bewaren. En de markt van nabij opvolgen. Wij hebben ideeën zat.”

Sterrenprojecten

De Vork Luc Bellings
Terras
Poolhouse
Wijnkelder
Alles vervaardigd van massieve eik.

Restaurant JER
Renovatie daken
Vernieuwing dakgoten
Gerealiseerd in slechts twee weken.

Patrick Meers

Meers Patrick

089 41 69 42

Industrieterrein De Spelver II Bremakker 53

3740 Bilzen

www.patrickmeers.be