Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Groenbedrijf Van Vlierden Groene perfectionist

Tuinarchitectuur en tuinaanneming zijnde rode draad in het succesverhaal van Groenbedrijf Van Vlierden. Sinds 2013 maakt de onderneming een groeispurt door en is de omzet ruimschoots verdubbeld. “Onze doorgedreven expertise strekt zich uit over drie domeinen: tuinaanleg, daktuinen en gevelbegroeiing. Ons team is gespecialiseerd in totaalprojecten en begeleidt de klant vanaf het ontwerp en de aanleg tot en met het onderhoud.”

Groenbedrijf Van Vlierden is in 1963 opgericht als een familiale kmo. Vanuit de particuliere tuinaanleg groeide de onderneming van stichter Jos Van Vlierden geleidelijk aan door naar de uitvoering van openbare werken. “Na verloop van tijd zijn ook de drie kinderen van Jos in de zaak gestapt”, vertelt gedelegeerd bestuurder Marc Timmermans. “Zij splitsten het bedrijf op in twee takken: de boomkwekerij en de tuinaanneming. Nadat Rob Van Vlierden in 2010 bij een ongeval om het leven kwam, heeft zijn echtgenote Patricia Vanderveken het familiebedrijf drie jaar lang aangestuurd. Haar zoon Stef was toen 18 en nog te jong om aan het roer te staan. Ikzelf vervulde sinds 2012 de functie van commercieel directeur op de calculatie- en verkoopafdeling. Ik had een achtergrond als zelfstandig tuinaannemer en projectleider in de wegenbouw. Een jaar later ben ik de uitdaging aangegaan en heb ik samen met twee financiële partners, waaronder Rob Lenaers, voormalig CEO van bouwbedrijf Vanhout, het bedrijf overgenomen.”

Totale aanpak

In 2013 zette Groenbedrijf Van Vlierden een kleine vier miljoen euro om. “Vandaag draaien we acht en een half miljoen, dus meer dan een verdubbeling op vier jaar tijd. Wij hebben het groeipad gekozen en in het verleden vooral de focus gelegd op industriële tuinen. 70 procent van onze projecten voeren we uit voor bedrijven in de bouwsector. Voorbeelden zijn Democo, Besix, Vanhout, Kumpen, BAM Groep, Belemco, Haex, SOM Project en Vestio. 30 procent halen wij uit opdrachten voor particulieren. Het is nu onze ambitie om de b2c-markt meer uit te diepen. We gaan daarbij een stap verder dan de klassieke tuinaannemer. Onze slogan luidt: de perfectie in groen. Wij staan in voor de totale aanpak van een groene omgeving. Ja, we voeren infrastructuurwerken uit, maar de nadruk ligt bij ons op het groengedeelte ervan: de beplanting én de goede nazorg zoals bomen en hagen snoeien, de grond bemesten en het gazon verticuteren. Van onze 60 mensen die buiten in de weer zijn, werkt de helft in het onderhoud, van april tot november. Wij bouwen een duurzame klantenrelatie op en profileren ons als een betrouwbare partner, die meedenkt met de klant.”

Sexy tuinarchitect

“In Limburg hebben we te maken met een sterk concurrerend speelveld. Maar wij zijn heel ambitieus en willen een streepje voor hebben. Omdat we het aankunnen. En omdat wij de slagkracht hebben. Zo heeft ons team vorig jaar een exclusieve privétuin van om en bij de 700.000 euro aangelegd. We beschikken over de nodige tuinmachines, kranen, vrachtwagens, werkmannen en zeer ervarenprojectleiders om grote realisaties vanaf 50.000 euro heel sneltot een goed einde te brengen. Die realisatiekracht hebben wij en datdoen weinigen ons na. De b2c-markt berust op customer intimacy, de b2b-markt daarentegen op cost leadership. Een particulier wil vóór alles ontzorgd worden. Groenbedrijf Van Vlierden wil voor hem de hippe en sexy tuinarchitect zijn. Een ander belangrijk aspect is onze doorgedrevenprofessionalisering waarbij we ook in de b2b-markt in een bouwteamgedachte kunnen meewerken en meedenken. BIM modeling voor omgevingsaanleg, wij kunnen dit nu al mee aanbieden.”

"Wij volgen het groeipad en gaan een stap verder dan de klassieke tuinaannemer."

Topper in groendaken

Sinds 2008 legt Groenbedrijf Van Vlierden ook groendaken aan, zowel nieuwbouw als renovatie. “We waren een van de eerste ondernemingen in Limburg die haar pijlen richtte op dit marktsegment. Vandaag behoren wij nog altijd tot de top drie in Vlaanderen. We hebben een pak ervaring in kleine en grote projecten, hoogtetransport en materialen. Voor elk dak bestaat er een gepaste oplossing. Extensieve groendaken of sedumdaken hebben een dunne opbouw. Ze zijn begroeid met gras, mos of kruiden en niet bedoeld om op te lopen. Je vindt ze bovenop bedrijfsgebouwen met een grote oppervlakte. Denk bijvoorbeeld aan Ikea en Colruyt. Intensieve daktuinen komen dan weer voor op residentiële woningen, penthouses en balkons van appartementen. Ze vormen heuse leefruimten waarin je kan wandelen, net zoals in een tuin met volle ondergrond. Een extra substraatlaag en een aangepaste onderbouw zorgen ervoor dat de mogelijkheden onbeperkt zijn. Bloemen, planten, struiken, bomen, terrassen, tuinhuisjes, ja zelfs jacuzzi’s, vijvers en watervallen.”

Geveltuinen op grote schaal

“Zoekend naar innovatie hebben wij recentonze bedrijfsactiviteiten uitgebreid met het aanleggen van geveltuinen. We zijn in de provincie Limburg een van de enigen die dergelijke verticale tuinen op grote schaal verwezenlijkt. Er bestaan twee typen van gevelbegroeiing: grondgebonden en niet-grondgebonden systemen. Bij die laatste worden planten niet beneden aan de gevel in de grond geplaatst, maar in een alternatief groeimedium boven elkaar. De klant heeft de keuze uit klimplanten, vaste planten en kleine heesters. Een mooie referentie is de groene wand van een zeer bekende sportkledij- en schoenenfabrikant in Ham. Met zijn oppervlakte van 2300 vierkante meter de grootste in de wereld! We zijn ook in de running voor de aanleg van het spiegelbeeld dat op dit ogenblik aan de overkant wordt gebouwd.Een geveltuin heeft een belangrijke ecologische waarde en zorgt bovendien voor een grotere biodiversiteit in steden en industriële omgevingen. Gevelbegroeiing is in opmars omdat je met een beperkt vloeroppervlak veel groen realiseert en onbenutte wanden een architectonische bestemming geeft.”

Veelbelovende toekomst

Of Groenbedrijf Van Vlierden nog groeiplannen heeft? “Reken maar! Zowel op het gebied van innovatie, segmentering als actieradius. Rob Lenaers staat achter mij en is mijn mentor, hij zetelt in onze raad van bestuur als voorzitter. Onlangs hebben wij versterking gekregen van Peter Manet, bekend van onder meer Yontec en Auto-onderdelen Theuwissen. Als adviseur en mede-aandeelhouderdraagt hij zijn steentje bij aan de strategische uitbouw en de verdere structurering van Groenbedrijf Van Vlierden. De toekomst is veelbelovend en ziet er perfect groenkleurig uit!”

In stijgende lijn

2013
OMZET 4 miljoen euro
PERSONEEL 43 personeelsleden

2017
OMZET 8,5 miljoen
PERSONEEL 76 personeelsleden

Marc Timmermans

Groenbedrijf Van Vlierden

011 64 20 28

Berghei 10

3910 Neerpelt

www.vanvlierden.com