Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Gordijnen Myriam & Zoon Zo moeder, zo zoon

Gordijnen Myriam & Zoon omvat meer dan de naam doet vermoeden. Het bloeiende familiebedrijf uit Bilzen heeft in de voorbije 25 jaar faam verworven in het vervaardigen en plaatsen van raamdecoratie, vloer- en muurbekleding, dressingkasten en aanverwante interieurwensen. “Totaalconcepten voor elk interieur”, zo vat oprichtster Myriam Hex samen. En 25 jaar, dat is bovendien een jubileum!

QONTACT / Hoe is jullie bedrijf geëvolueerd sinds de start-up 25 jaar geleden?
Myriam: “We hebben een lange weg afgelegd. In 1992 ben ik in mijn kelder begonnen met confectiewerken. Mijn echtgenoot stond in voor vloerbekleding, ik voor gordijnen. Omdat de zaken goed liepen, bouwden wij onze kelder om tot showroom en atelier. Na een overstroming in de kelder moesten we noodgedwongen verhuizen naar de zolder. Toen mijn man en zakenpartner uitviel wegens ziekte, ben ik samen met mijn zoon verdergegaan. Met succes: wij hebben vorig jaar onze zaak ondergebracht in een nieuw pand op het industrieterrein De Spelver II in Bilzen. Goed voor 200 vierkante meter winkelruimte, 150 vierkante meter naaiatelier en 1500 vierkante meter magazijn en stockageruimte. Ook ons gamma van producten en diensten is fors uitgebreid.”

Martijn Cuenen (zoon en medezaakvoerder): “Het verlies van mijn vader heeft ons veel verdriet gedaan, maar we zijn er sterk uitgekomen. Op zijn sterfbed hebben wij hem beloofd dat we er alles aan zouden doen om de zaak verder te zetten. En dat is ons gelukt, mogen wij wel zeggen.”

QONTACT / Tijdens de lange rit is ook het klantenbestand steeds uitgebreid?
Martijn: “Dat klopt. Vroeger werkten we vooral voor particuliere klanten, de laatste jaren is de focus verschoven naar professionele klanten. Rusthuizen, scholen en bedrijven, vaak in opdracht van aannemers en architecten. Niet enkel in Limburg, maar over heel Vlaanderen. Wij hebben een gezellige vergaderruimte ingericht, waar we in alle rust met projectleiders bespreken wat wij voor hen kunnen betekenen. Ook architecten die mogelijke opties in verband met raamdecoratie met hun klanten willen overlopen, kunnen we daar ontvangen.”
Myriam: “Wij hebben ons over de hele lijn geprofessionaliseerd. We beschikken over meer dan 10 confectiemachines en een industriële strijktafel, om maar iets te noemen. En dan te bedenken dat ik ooit ben begonnen gewoonweg als naaister! Vandaag hebben wij twee naaisters in dienst die gordijnen in uitzonderlijke maten kunnen vervaardigen en plaatsers die we flexibel kunnen inzetten. Doordat wij een grote voorraad sluiters, haakjes en ander materiaal hebben aangelegd, kunnen we altijd kort op de bal spelen. Vroeger ontvingen wij klanten enkel op afspraak, vandaag staat onze deur elke dag open, tijdens de kantooruren. Klanten kunnen hier gewoon langskomen.”

“Wij zien groeimogelijkheden in de projectmarkt.”

QONTACT / Toch blijven jullie een familiebedrijf. En meer dan ooit zelfs!
Myriam: “Mijn nieuwe levenspartner is mee aan boord van het bedrijf gestapt. Net als Jessica, de vriendin van Martijn. Dat heet dan een familiebedrijf, inderdaad! Marc Mentior, mijn nieuwe gezel, is schrijnwerker. Hij vervaardigt gordijnkasten en dressingkasten, legt kliklaminaat bij klanten, plaatst gyproc plafonds en ga zo maar door. Daarnaast werken we samen met schilders en andere partners om totaalprojecten voor interieurdecoratie te realiseren.”
Jessica Jorissen: “Als een klant zijn slaapkamer wil herinrichten, hebben wij alles in huis om de diverse stijlelementen op elkaar af te stemmen, van de gordijnen tot de bedsprei. Idem dito in de woonkamer, waar we zowel het behangpapier en de gordijnen als de inbouwkasten en zelfs het tafelkleed kunnen leveren.”

QONTACT / Weten jullie raad met domotica en andere digitale toepassingen?
Martijn: “Uiteraard. De markt van elektrisch en elektronisch aangestuurde gordijnsystemen is in volle groei. Rolgordijnen, optrekgordijnen, sluitgordijnen, jaloezieën, noem maar op. Je kan vandaag zelfs met je smartphone je gordijnen aansturen. Via een eenvoudig domoticasysteem programmeer je op welk tijdstip de gordijnen moeten sluiten. Je kan zelfs instellen dat je gordijnen automatisch dichtgaan als de zon uitzonderlijk lang schijnt of als de uv-straling van de zon een bepaald niveau bereikt. Met een iPhone beveel je simpelweg mondeling aan Siri: laat de gordijnen nu naar beneden! Wij integreren die innovaties in onze oplossingen.”
Myriam: “Klanten die een elektrisch aangestuurd gordijnsysteem willen voorzien, raden we aan om niet te wachten tot de elektriciteitsvoorzieningen zijn geplaatst. Koop je een appartement dat nog moet worden gebouwd, kom dan vooraf al naar ons. Idealiter houdt een architect reeds in de tekenfase rekening met de opties op het vlak van gordijnsystemen. Moest dat niet mogelijk zijn, zoals bij een verbouwing, dan kunnen we nog altijd systemen met herlaadbare batterijen inbouwen. Een andere tendens zijn ramen van vijf of zes meter hoog. Architecten willen zo veel mogelijk licht in een gebouw binnenlaten. Daar horen dan ook vijf of zes meter lange gordijnen bij. Wij maken die, volledig op maat!”

QONTACT / Een slotvraag: wat hebben de volgende 25 jaar voor jullie in petto?
Martijn: “We zien groeimogelijkheden in de projectmarkt, dus daar willen wij ons verder op toespitsen. We volgen ook de ontwikkeling van nieuwe domoticatoepassingen, die enorme opportuniteiten bieden.”
Myriam: “Maar wij waken wel over de kwaliteit die we leveren: de kwaliteit van onze stoffen, de kwaliteit van plaatsing, onderhoud en herstelling. Dat staat boven alles.”

Myriam Hex, Martijn Cuenen & Jessica Jorissen

Gordijnen Myriam & Zoon

089 21 54 80

Bremakker 18

3740 Bilzen

www.gordijnenmyriam.be