Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Houthandel Vanhove Schaven aan de toekomst

Houthandel Vanhove bestaat al bijna 80 jaar, maar richt het vizier nog altijd resoluut op de toekomst. Het gerenommeerde familiebedrijf uit Kinrooi wordt vandaag de dag gerund door de derde generatie. “We maken het verschil met vernieuwende technieken, een uitmuntende service en persoonlijk advies. Wij zijn de houthandel die uitblinkt in maatwerk zowel voor de professionele als de particuliere markt.”

“Onze roots gaan terug tot in 1939”, vertelt huidig zaakvoerder Martijn Vanhove. “Mijn grootvader is dit bedrijf begonnen als een boomzagerij waar vooral eiken boomstammen werden gezaagd. Al snel kwam de vraag om ook houten schuren en stallen te fabriceren.” De rest is geschiedenis. Of toch niet helemaal, nuanceert Martijn: “Mijn vader, die de zaak overnam van mijn grootvader, is op jonge leeftijd gestorven. Hij was 52, ik 25. Mijn broers en ik stonden toen voor de keuze: de sprong wagen of de familiezaak opdoeken. We kozen voor de eerste optie en hebben daar nooit spijt van gehad. Wij zijn trots dat dit bedrijf is uitgebouwd tot een referentie in de houtmarkt.”

Forse investeringen

De sleutel tot succes? Martijn: “Aandacht voor de noden van de klant. Daarnaast moeten we alle ontwikkelingen in de markt nauwgezet opvolgen. Daar zijn wij dag in, dag uit mee bezig: zoeken naar vernieuwing, verbetering, efficiëntie en optimale klantenservice. Zoiets lukt enkel als je een passie hebt voor ondernemen. Zonder onze passie en onze tomeloze ambitie hadden we nu nooit zo ver gestaan. De voorbije jaren hebben wij fors geïnvesteerd in het uitbreiden van ons gamma van producten en diensten. Hoe meer paarden om op te wedden, hoe groter de kans op slagen.”

"Inzetten op personeel en automatisatie."

Verpakkingen in hout

Houthandel Vanhove heeft naam gemaakt met de assemblage van houten verpakkingen voor betonproducenten en grote industriële bedrijven. “Die klanten verwachten maatwerk en flexibiliteit. We gaan bij hen ter plaatse machines inpakken om ze te kunnen verzenden naar pakweg Egypte of Dubai. Vaak weten wij ’s avonds niet wat er de volgende dag op de agenda staat. Dat brengt grote uitdagingen met zich mee. Heel wat betonbedrijven zijn al meer dan 40 jaar klant bij ons. Toch betekent dit niet dat wij op onze lauweren mogen rusten: als er morgen een concurrent klaarstaat met betere tarieven, gaan we terug naar af.”

Van potlood naar computer

Expansie is niet louter een ambitie voor Houthandel Vanhove, maar een realiteit. Martijn: “Wij werven volop personeel aan om de groei te kunnen aanhouden. Tegelijk zetten we in op automatisatie. Ons familiebedrijf heeft tonnen expertise en ervaring, maar het grote verschil met vroeger is: onze schrijnwerkers hanteren in het atelier geen potlood en handzaag meer, ze zitten nu aan de computer.”

Focus op duurzaamheid

Een vooruitziend bedrijf hecht veel belang aan duurzaam ondernemen. Zo ook Houthandel Vanhove. Martijn: “Wij produceren kisten, pallets en andere houten verpakkingen van ecologische herkomst. We werken met het PEFC-label, een wereldwijd keurmerk ter bevordering van duurzame bosbouw, en met het FSC-label dat verwijst naar verantwoord bosbeheer. Dankzij ons ISPM 15-certificaat weten onze klanten dat hun goederen optimaal beschermd van het ene continent naar het andere worden vervoerd. Wij gaan nooit in op de verleiding om producten van lage kwaliteit te gebruiken. Dat druist in tegen onze ethiek. Bij Houthandel Vanhove ben je zeker van topkwaliteit.”

Martijn Vanhove

Houthandel Vanhove

089 70 11 70

Leuerbroek 1046

3640 Kinrooi

www.houthandel-vanhove.be