Blijf up-to-date van het Limburgse en Kempense ondernemerslandschap? Let’s Qonnect

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming*

In volle expansie

 • Company

  Ramen, deuren en aluminium schrijnwerk, WOONINRICHTING EN AFWERKING

 • Location

  Kempen, Limburg

 • Location

  Nijverheidslaan 1563, 3660 Oudsbergen

 • Email

  info@alulim.be www.alulim.be

Alulim

Aluminiumconstructeur Alulim uit Opglabbeek blaast dit jaar 10 kaarsjes uit. Al hebben zaakvoerder Jos Jeunen en zijn 25 medewerkers nog niet de tijd gevonden om deze bijzondere verjaardag in stijl te vieren, wegens druk druk druk. Het orderboekje staat vol en weldra wordt er gestart met een forse uitbreiding van het bedrijfsgebouw. “We automatiseren en moderniseren, om nog efficiënter te kunnen werken.”

Alulim is een succesverhaal. In 2016 noteerde het aluminiumbedrijf een omzetstijging van maar liefst 50 procent en ook dit jaar bewegen de cijfers zich in stijgende lijn. De gestage groei krijgt binnenkort vorm in een expansie van het bedrijfsgebouw. “Er komt bijna 900 vierkante meter bij”, vertelt zaakvoerder Jos Jeunen. “Bedoeling is dat de werken na de kerstvakantie starten. Wij creëren extra ruimte voor het zagen en het frezen van de profielen, alsook voor stockage. Tegelijk willen we de organisatie in ons magazijn digitaliseren, zodat wij onze producten stipter kunnen produceren en leveren. Dat moet uiteindelijk het doel zijn: efficiënter en slimmer werken. We investeren ongeveer een miljoen euro in technische infrastructuur. Als je daar het rollend materieel en de opleidingen voor onze medewerkers bijtelt, kom je makkelijk aan anderhalf miljoen euro. Bijscholingen en opleidingen zijn een must om te kunnen blijven groeien. Ik vind het jammer dat er geen opleiding in aluminium bestaat voor jonge talenten, zoals er wel een opleiding is in pakweg houtbewerking. Daarnaast heb ik nood aan mensen die leiding kunnen geven aan een ploeg.”

Spannend avontuur

Jos had een loopbaan van 30 jaar als werknemer achter de rug toen hij in 2007 Alulim boven het doopvont hield. “Ik herinner me de start van dit bedrijf nog alsof het gisteren was. Het begin van een spannend avontuur. De tijd is voorbijgevlogen. Ik had nooit durven dromen dat wij vandaag zouden staan waar we ons nu bevinden. Het was zelfs niet mijn bedoeling om zo hard te groeien. Ik keek eigenlijk uit naar een rustig sluitstuk van mijn carrière. Op 10 jaar tijd 25 mensen in loondienst nemen behoorde niet tot het plan. Wij komen dit jaar uit op een omzet van acht miljoen euro. Dan kan je niet echt spreken van uitbollen.”

Materiaal van de toekomst

Het succes van Alulim is geen toevalstreffer. Jos had van meet af aan goed begrepen dat aluminium hét bouwmateriaal van de toekomst is. “Het gebruik van aluminium past perfect in de trend van passief bouwen. Met de juiste profielen kan je de warmtedoorgangscoëfficiënt of de U-waarde van een wandconstructie gevoelig doen dalen. Daar komt bij dat aluminium voor 100 procent kan worden gerecycleerd, wat niet mogelijk is met hout of kunststof.” Alulim heeft bovendien resoluut gekozen voor topkwaliteit. “We werken uitsluitend met onderdelen van de gerenommeerde Duitse producent Schüco. Een garantie voor kwaliteit. Wij zijn een van hun grootste afnemers in België.”

Opleiding en scholing

Het ‘materiaal van de toekomst’ stelt wel bijzondere eisen aan installateurs en schrijnwerkers, weet Jos. “Steeds meer mensen willen grote ramen en glaspartijen met verzonken profielen. Om die te kunnen plaatsen, moet je echt veel vakkennis hebben. Idem dito voor het integreren van nieuwe technieken in beglazing – bijvoorbeeld glas dat mat en mistig kan worden gemaakt – om de privacy van de klant te verhogen. We volgen ook opleidingen voor het installeren van constructies met ingebouwde elektronica, zoals een toegangscontrole met een vingerscanner of schuiframen die automatisch open- en dichtgaan. Opleiding en scholing bieden echt een substantiële meerwaarde. Ik zie dat zelfs als een strategische doelstelling voor 2018.”

Stiptheid is troef

Het assortiment van Alulim bestaat uit ramen en deuren uit aluminium, raamgevels, gevelbekleding, glazen constructies, veranda’s, rolluiken en diverse soorten zonwering. Die hoogwaardige producten vinden hun weg niet enkel naar Limburgs cliënteel, maar blijken ook erg geliefd te zijn aan de andere kant van het land. “De nichemarkt van luxevilla’s in Oost- en West-Vlaanderen heeft onze omzet de voorbije twee jaar een grote boost gegeven. Wij zijn zowat hofleverancier van ABS Bouwteam, een bekende Gentse projectontwikkelaar en verkoper van huizen en villa’s. Vandaag is ons team daar bijna op dagelijkse basis actief. Alulim is ook betrokken bij de bouw van Absoluut Plaza, een bijzonder retail-, kantoor- en wooncomplex in Sint-Denijs-Westrem. We krijgen meer en meer bekendheid in die regio. Men is er verwonderd dat wij als partner uit de andere kant van het land steeds op tijd zijn op de werf, op het afgesproken tijdstip het nodige materiaal beschikbaar hebben en altijd stipt opleveren. Stiptheid is een van onze grote troeven.”

Band met Limburg

Mogen we daaruit besluiten dat Alulim stilaan de Limburgse markt aan het ontgroeien is? Jos: “Neen, zeker niet. Integendeel, we willen ons juist sterker profileren in onze eigen provincie. Wegens tijdgebrek hebben wij ons nooit echt beziggehouden met het versterken van onze zichtbaarheid dicht bij huis. We hebben altijd werk genoeg gehad. Dat is eigenlijk nog steeds zo, maar ik wil de binding met Limburg zeker niet verliezen. Wij rijven opdrachten binnen via architecten en dankzij mond-tot-mondreclame. Bestaande klanten komen terug. We leveren dus goed werk. Laten wij proberen om dat in Limburg nog wat meer in de verf te zetten.”

Bedrijfsverhalen

Bezettingswerken Fransen

David Fransen van Bezettingswerken Fransen weet waar Abraham de mosterd haalt. De gedreven zaakvoerder heeft met de jaren enorm ve...

AB Schepers-Hendrickx

Wat is je grootste bezorgdheid als je een woning of appartementsgebouw laat bouwen of renoveren? Eén: de prijs. Twee: de timing. ...

JOJO Systems

“JOJO Systems, al 30 jaar uw zekerheid in Limburg.” Een goede slogan vertelt een volledig verhaal, weet zaakvoerder Luc Jansen...