Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

AVENIR Architecten Architectuur met visie

Het team van AVENIR architecten staat als een huis. De talentvolle architecten en ingenieurs kennen de kneepjes van het vak door en door. Onder de vleugels van Maryse Vermeiren realiseren ze duurzame en lage-energieconcepten, die een stap verder gaan dan de huidige wetgeving. “Ik wil een statement maken met compacte, energiezuinige én betaalbare gebouwen. We moeten de bomen die nog resten blijven koesteren.”

QONTACT / Als architect heb je tegenwoordig best heel wat in je mars?
Maryse: “Klopt. AVENIR architecten is van alle markten thuis. Niet enkel architectuur en haar omgeving, maar ook stabiliteitsstudies, veiligheidscoördinatie, EPB, ventilatie en het binnenhuisconcept behoren tot ons allesomvattend dienstenpakket. Samen met mijn team van jonge architecten en ingenieurs heb ik sterk uiteenlopende projecten, zowel kleine als grote, tot een goed einde gebracht. Van nieuwbouw en renovatie tot staalbouw, industriebouw en houtbouw. Denk aan woningen, appartementsgebouwen, bedrijven en kantoren, onder andere in de banksector. Maar evenzeer aan een museum, scholen, kerken, panden op de inventarislijst van onroerend erfgoed en het Sint-Franciskusziekenhuis in Heusden-Zolder. Met de verbouwing van het voormalige klooster achter dit ziekenhuis tot een administratief centrum zijn onze architecten- en ingenieursvennootschap en alle andere betrokken partijen gelauwerd als Beste Bouwteam 2013. Een bekroning uitgereikt door Bouwunie Limburg waar wij bijzonder trots op zijn.”

QONTACT / Zijn je architecten en ingenieurs vaak in de weer met grote dossiers?
Maryse: “Ons team heeft oog voor details, vanaf het concept tot en met de volledige bouwbegeleiding inclusief al de technieken. Zowel openbare aanbestedingen, appartementsbouw en kantoren als kleinschaligere woningbouwprojecten zijn een kolfje naar onze hand. Het mooiste is niet noodzakelijk synoniem met het duurste. We gaan altijd op zoek naar budgetvriendelijke oplossingen.”

“Compact, energiezuinig én betaalbaar.”

QONTACT / Een specialisatie in duurzame en lage-energieconcepten?
Maryse: “In november verhuizen wij naar een stijlvol en strak pand. Dit prestigieuze project met de naam Sohlidium is een sterk staaltje van de technische kennis die we in huis hebben. De oorspronkelijke verouderde eengezinswoning op het perceel werd volledig verbouwd tot een modern gebouw met twee kantoorunits en evenveel appartementen. Ik heb bewust gekozen voor renovatie door middel van een verdichting van de bebouwing, namelijk van een naar vier eenheden op de bestaande locatie. Dat leidt immers tot een compact en energiezuinig pand. Bovendien doe je op die manier geen verdere afbreuk aan de schaarse open ruimte. De wegwerpmaatschappij is niet aan mij besteed. Tijdens de renovatie stond duurzaamheid dan ook voorop: door maximaal te recupereren, zijn er geen bouwmaterialen verspild.”

QONTACT / Waarom houtmassiefbouw en de nieuwste technieken?
Maryse: “Met houtmassiefbouw kan je speelse vormen creëren en grotere uitkragingen construeren in vergelijking met beton. Je bouwt ook ontzettend snel: in drie dagen tijd is het pand opgetrokken, 24 uur later was het regen- en winddicht. De hele voorbereiding hebben we uitgewerkt met de BIM-methodiek, waarbij alle technieken met 3D-tekeningen ingenieus zijn ingewerkt. Daardoor verliep de uitvoering heel vlot. In het kantoor heeft de vloer een betonkernactivering, een energievriendelijke grondwaterwarmtepomp zorgt er zowel voor verwarming als voor gratis passieve koeling. De buitenzonwering steekt daarbij een handje toe. Met de duurzame buitenschil gaan wij zelfs een stap verder dan de BEN-principes voor bijna-energieneutraal wonen. Op het dak zijn zonnepanelen voorzien om het E-peil nog meer te drukken. De overige dakdelen vormen een groendak, dat een goede isolatie en waterbuffering bevordert. Kortom, ons nieuwe pand is een lage-energiebouw waarmee AVENIR architecten eens te meer aan de toekomst bouwt.”

Maryse Vermeiren

AVENIR Architecten

0475 29 96 34

Diestersteenweg 358

3510 Hasselt

www.avenirarchitecten.be