Blijf up-to-date van het Limburgse en Kempense ondernemerslandschap? Let’s Qonnect

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming*

Absolute nummer één

HR Vliegenramen

De Noord-Limburgse vliegenramen en -deurenspecialist HR bewijst dat je met een nicheproduct een bloeiende business kan uitbouwen. In 25 jaar tijd heeft het familiebedrijf uit Overpelt zich in zijn branche opgewerkt tot de absolute nummer een in België. En het verhaal is nog lang niet ten einde, weet oprichter en zaakvoerder Ronny Hendrikx: “We staan op het punt om onze productie- en opslagcapaciteit te verdubbelen.”

Een vliegenraam of -deur is misschien geen levensnoodzakelijk product, maar we hebben het wel allemaal nodig. Ronny Hendrikx wist dan ook dat hij een gat in de markt had gevonden, toen hij 28 jaar geleden HR uit de grond stampte. “Niemand deed wat wij deden. Niemand dacht eraan om naast ramen en deuren ook vliegenramen en -deuren te produceren. Wij leveren een aanvullend product, dat onze klanten als service aan hun klanten aanbieden.”

Grote bouwprojecten

Wie zijn de klanten van HR? Ronny: “Fabrikanten van ramen en deuren, installateurs, schrijnwerkers, verandabouwers en projectontwikkelaars. Alles samen bedienen we tussen de 800 en 900 kleine en grote klanten. Voornamelijk in België, maar ook in Nederland, Duitsland en Luxemburg. Meer en meer worden wij ingeschakeld door projectontwikkelaars bij grote projecten zoals de bouw van rusthuizen en ziekenhuizen, waar ook vliegenramen en -deuren moeten worden geplaatst. We staan dan in voor de opmeting, de productie, de levering én de plaatsing. Voor een projectontwikkelaar kan onze toegevoegde waarde de doorslag geven om een bouwproject binnen te halen.”

Snelheidskoning

HR kan bogen op ruim 25 jaar ervaring, maar blinkt – mede dankzij die ervaring en opgebouwde expertise – vooral uit in snelheid. “Ons productieproces neemt ongeveer drie weken in beslag”, vervolgt Ronny. “Ook voor producten op maat. Zeker in de zomermaanden krijgen wij vaak dringende vragen van klanten, we kunnen daar altijd aan tegemoetkomen. Wij doen alles in eigen huis: we hebben onze eigen profielen, monteren, verpakken en leveren met onze eigen chauffeurs aan de klant. Niet vergeten: die profielen met gaas zijn delicate goederen, wij willen er strikt op toezien dat ze volledig volgens de regels van de kunst worden afgeleverd.”

Blijven innoveren

Je zou het wellicht niet verwachten, maar vliegenramen en -deuren zijn modegevoelige producten. Ronny: “Elk jaar komen er nieuwe types op de markt. Kleinere profielen, nieuwe soorten lak. Vroeger hadden alle vliegenramen grijs gaas, vandaag kiezen klanten vooral voor zwart. Dat is, gek genoeg, minder zichtbaar. Vliegenramen en -deuren moeten zo onzichtbaar mogelijk zijn. Vooral het raam moet mooi tot uiting komen, het vliegenraam niet. Er is ook vraag naar uitzonderlijke formaten, zoals vliegendeuren van 2 meter breed en 3,6 meter hoog. We volgen alle ontwikkelingen in onze sector op de voet en blijven innoveren.”

Minder afval, meer efficiëntie

HR is een bedrijf in volle groei. “Wij staan op het punt om onze productie- en opslageenheid uit te breiden tot een oppervlakte van ongeveer 8500 vierkante meter. Een verdubbeling van onze huidige capaciteit. We verwachten daar in 2019 mee klaar te zijn. Er komen ook nieuwe machines, op maat gemaakt, zoals een machine om gaas op een vliegenraam te spannen. Tot op heden gebeurt dat nog altijd vooral met de hand. Het heeft enkele jaren geduurd om die machine op punt te krijgen, maar het is gelukt. Wij behoren daarmee tot de pioniers in Europa. Waarom zulke zware investeringen? Omdat we zo ons afval minimaliseren én onze efficiëntie verhogen, om onze klanten nog sneller en beter te bedienen.”

Bedrijfsverhalen

Medo Brandbeveiliging
Limburg

Brandblussers, axiale haspels, noodverlichtingen, branddetectiecentrales, rookluiken, brandwerende afdichtingen: Medo Fire levert,...

Kasteel van Ordingen

Het Kasteel van Ordingen in Sint-Truiden behoort sinds kort tot het zeer selecte clubje van vijfsterrenhotels in Vlaanderen. “Wi...

Benjo textiel
Limburg

Textielgroothandel Benjo uit Hasselt is een bedrijf van gevestigde reputatie. In moeilijke omstandigheden nam Jiri Borzée in 2019...