Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Business Angels Netwerk Vlaanderen Reddende engel

Nood aan vers geld om je groeiplannen waar te maken? BAN Vlaanderen brengt startende ondernemers in contact met business angels om hen op weg te helpen naar internationaal succes. Algemeen directeur Reginald Vossen: “We leggen niet gewoon geld op tafel, wij stoppen kapitaal en knowhow in beloftevolle bedrijven.”

QONTACT / Hoe onderscheidt jullie netwerk zich van andere financieringskanalen?
Reginald: “Wij investeren smart money: kapitaal én bedrijfservaring. Onze business angels verstrekken geen leningen, ze gaan mee het financiële risico aan en zetten hun expertise in om het bedrijf te doen groeien. Andere financiers kijken naar het kwartaal dat net voorbij is, een business angel heeft vooral oog voor het komende kwartaal. Van de 400 tot 450 aanvragen die we elk jaar krijgen, resulteren er zowat 25 in een daadwerkelijke investering. Meestal gaat het om bedragen tussen 100.000 en 400.000 euro. Gemiddeld 50.000 tot 150.000 euro is afkomstig van de business angels. Via het Participatiefonds Vlaanderen en andere hefbomen kunnen we dat bedrag optrekken. Een gezonde financieringsmix maakt het ook voor banken aantrekkelijker om over de brug te komen. Wij raden ondernemers echter af om uitsluitend een beroep te doen op business angels.”

QONTACT / Wie zijn die business angels van BAN Vlaanderen precies?
Reginald: “Het zijn investeerders die zowel hun kapitaal als hun expertise ter beschikking willen stellen van jonge ondernemers. Op basis van hun netwerk en reputatie kunnen ze eventueel klanten en leveranciers over de streep trekken. Zij bemoeien zich niet met de dagelijkse gang van zaken in een bedrijf, maar zetelen wel in de raad van bestuur of de adviesraad. Na gemiddeld zes tot acht jaar stappen ze uit het bedrijf, door hun aandelen te verkopen aan een bepaalde meerwaarde. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als een jong succesbedrijf wordt overgenomen door een grote groep, kan die meerwaarde het tienvoud bedragen van het geïnvesteerde bedrag. Dat zien wij natuurlijk graag gebeuren. Amerikaanse en Canadese bedrijven zijn bereid om een mooie prijs te betalen voor beloftevolle Belgische bedrijven. Zij redeneren: als we een voet binnen hebben in België en Brussel, wenkt de rest van Europa.”

"Wij investeren smart money: kapitaal én bedrijfservaring."

QONTACT / Welke typen van ondernemers kloppen aan bij BAN Vlaanderen?
Reginald: “Ongeveer 30 procent is actief in de IT. Dat lijkt misschien veel, maar is het niet. Als ik de profielen van de bedrijven in ons netwerk vergelijk met die in andere regio’s, dan stel ik vast dat wij relatief weinig bedrijven in de IT hebben. Onze portfolio omvat een zeer breed palet en varieert van een compostproducent tot een ontwerper van borstvoedingsbh’s. Wij willen alle soorten ondernemingen op weg helpen, zeg maar. Met uitzondering van de kleinhandel, de horeca en bouwprojecten. We staan er zoals gezegd op om geld en knowhow in een bedrijf te pompen. In die laatstgenoemde segmenten kunnen we dat niet of onvoldoende.”

QONTACT / Jullie helpen ondernemers op weg naar succes en coachen ook hun investeerders?
Reginald: “De basis voor een goede deal is een solide ondernemingsplan. Daarom hebben wij een systeem op de rails gezet om starters te begeleiden bij het schrijven van zo een ondernemingsplan. Om zeker te zijn dat ook investeerders goed voorbereid aan de start verschijnen, bieden we hen opleidingen in fiscale en juridische materies aan. Het is niet omdat je een succesvol ondernemer bent geweest, dat je ook een goede investeerder zal zijn. Of dat je geknipt bent om jonge ondernemers te begeleiden. Om een optimale match tussen de ondernemer en de investeerder te verzekeren, hebben wij dealguides aangesteld die het proces naar een financiering begeleiden. We voorzien bovendien begeleiding achteraf, door ondernemers te helpen in hun zoektocht naar bijkomende bronnen van financiering.”

Zeven gouden tips om een business angel aan de haak te slaan


1. Projecten kunnen altijd worden bijgestuurd, business angels letten vooral op de ondernemer zelf en zijn complementair team. Enthousiasme en flexibiliteit zijn hierbij een must.

2. Bezit je een nichemarkt? Dan ben je gegarandeerd binnen! Hierin is weinig concurrentie wat het risico doet dalen om door grote tegenspelers te worden overheerst en waarbij je meer overlevingskansen hebt.

3. Heb je de bovenstaande elementen in de pocket? Dan zal het financieel plan ook al in orde zijn. Dit is belangrijk om je project te verdedigen.

4. Zorg voor een goed patent op al je uitvindingen. Business angels knappen af op zwakke patenten waarbij de concurrentie gemakkelijk je uitvinding kan overnemen.

5. Speel vanaf het begin open kaart, breng je eigen opportuniteit en zwakten over naar naar de business angels.

6. Wees niet te ambitieus, wees realistisch.

7. Jezelf in een groeiende markt bevinden.

REGINALD VOSSEN

Business Angels Netwerk Vlaanderen

011 87 09 10

Hendrik van Veldekesingel 150 bus 7

3500 Hasselt

www.ban.be