Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

ES Consult & ES Ventilatie Bespaar energie, bespaar geld

Zusterbedrijven ES Consult en ES Ventilatie zijn twee bedrijven onder één dak. Het studiebureau ES Consult geeft professioneel advies over energiezuinig bouwen en wonen (EPB), behartigt de veiligheidscoördinatie, stabiliteitsstudies en staat in voor de uitvoering van rioleringskeuringen en luchtdichtheidsmetingen. ES Ventilatie levert en plaatst ventilatie-installaties. Voor zaakvoerders Ellen Van Huffel, Jochen Truyers en Wim Vanlommel komen de klanten vóór de regels. Het is te zeggen: “We streven ernaar de voorkeuren en verwachtingen van onze klanten te achterhalen en deze te doen passen in de verschillende regelgevingen, niet omgekeerd!”

Optimaal binnenklimaat

EnergiePrestatie en Binnenklimaat (EPB) is wettelijk verplicht voor alle bouwwerken met een vergunningsaanvraag die de tussenkomst van een architect vereisen en waar er verwarmd of gekoeld wordt om een specifiek binnenklimaat te creëren. De regelgeving geldt zowel voor nieuwbouw als voor gebouwen die worden verbouwd, herbouwd of uitgebreid. “Het doel van de EPB-regelgeving ligt op het beperken van de uitstoot van broeikasgassen”, verduidelijkt Jochen. “Wij nodigen klanten uit in ons kantoor om hun bouwplannen uitvoerig te bespreken”, vervolgt Ellen, die bouwkundig ingenieur is. “Samen overlopen we de mogelijkheden inzake materialen en installaties, vergelijken verwarmings- en ventilatiesystemen, spreken over alternatieve energiebronnen, luchtdicht bouwen en zoveel meer. Alles om de klant zo goed mogelijk voor te bereiden zodat hij achteraf geen spijt heeft van een bepaalde keuze.”

Goedkoop, duurkoop

Na het eerste gesprek volgt een uitgebreide EPB-studie met verschillende simulaties. Belangrijk is dat er naar de klant wordt geluisterd, aldus Wim. “Tal van EPB-verslaggevers rekenen vaak met forfaitaire parameters. Wij werken alles zo gedetailleerd mogelijk uit, wat in het voordeel is van de klant! Wij reiken verschillende oplossingen aan.” Hoeveel kost die uitgebreide service? Wim: “Ik vergelijk het met de uitgave voor een boekhouder. Een goede boekhouder brengt je meer geld op dan hij kost.” Jochen: “We horen wel eens dat klanten die voor de goedkoopste oplossing hebben gekozen daar uiteindelijk op terugkomen.”

"De meest energiezuinige oplossingen."

Het nut van ventilatie

ES Consult en ES Ventilatie zijn twee bedrijven met éénzelfde doel. Dat heeft een grote meerwaarde, vindt Ellen: “We gaan voor de meest energiezuinige oplossingen. Ventilatie maakt daar deel van uit. Toch is nog niet iedereen overtuigd van het nut van ventilatie. Bij velen heerst immers het misverstand dat een ventilatiesysteem geen nut heeft, veel energie verbruikt en lawaai maakt.” Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn, weet Wim. “Als je kwalitatieve toestellen plaatst, met juist gedimensioneerde kanalen en geluidsdempers, heb je die nadelen niet. Het probleem is dat mensen makkelijk kiezen voor het goedkoopste systeem, zonder rekening te houden met het comfort en het verbruik. Het verschil tussen degelijke en minder degelijke systemen kan bijzonder groot zijn. Zoals ook met andere producten, weet je snel bij welke merken kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel staan.”

Meer rendement en comfort

Jochen: “De begininvestering is misschien hoger. Maar in ruil krijg je er wel meer comfort voor. Je geeft ook een stuk minder uit aan het verbruik. Als je alle factoren – energiezuinigheid, geluidsdemping, rendement – in rekening neemt, kan je enkel besluiten dat je best meteen voor een ventilatiesysteem van topkwaliteit kiest. Dat is waar ES Ventilatie zich sterk in maakt.” Ellen: “We moeten werken aan een mentaliteitsverandering. Mensen bewust maken van ecologische en economische duurzaamheid. Dat is geen kwestie van een geitenwollensokkenmentaliteit, maar van goed geplande en doordachte voorzieningen treffen. Het kan je veel energie en dus geld besparen.”

WIM VANLOMMEL & ELLEN VAN HUFFEL & JOCHEN TRUYERS

ES Consult & ES Ventilatie

011 76 81 86

Asdonckstraat 23

3971 Leopoldsburg

www.esconsult.be