Blijf up-to-date van het Limburgse en Kempense ondernemerslandschap? Let’s Qonnect

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming*

Schenkers van klare wijn

XQ Wines

Een klinkende naam in de wondere wereld van Limburgse wijnverdelers: XQ Wines, het geesteskind van Luc en Dirk Vandaele uit Genk. XQ, dat staat voor excellent quality. “We willen niet de grootste in onze branche zijn, maar hebben wel tot doel garant te staan voor goede smaak en kwaliteit. En dat aan uiterst scherpe prijzen.”

Luc en Dirk Vandaele openden de deuren van hun wijnhandel in 2009. Zij bouwden de handel vervolgens traag maar gestaag uit. “Het is allemaal begonnen als een uit de hand gelopen hobby”, zo blikken de broers met een brede glimlach terug op hun begindagen. Luc: “Wij hebben altijd van wijn gehouden. Op vakantie in Frankrijk of Italië sloegen we bij lokale wijnboeren steevast een ruime voorraad wijn in. Ook vrienden vroegen ons om enkele kistjes voor hen mee te brengen. Dat bracht ons op ideeën. Het plan voor een eigen wijnhandel is ontstaan tijdens een uitstap met het gezin. Toen we merkten dat we op dezelfde golflengte zaten, zijn we meteen aan de slag gegaan.” Dirk vult aan: “Wat ons bindt, is de passie voor wijn. Wij houden van een goed glas en genieten ervan om nieuwe smaken en wijndomeinen te ontdekken.”

Uitstekende kwaliteit

De naam XQ Wines is synoniem voor uitstekende kwaliteit. Luc: “We hebben absolute topwijnen in ons assortiment, zoals de Brunello Poggio di Sotto, die al vele decennia tot de beste Brunello-wijnen wordt gerekend. Het heeft ons jaren gekost om toegang te krijgen tot dat wijnhuis. In Italië verkoopt de artisanale wijnboer niet zomaar zijn wijn aan verdelers, als invoerder moet je eerst vertrouwen en sympathie winnen. De wijn komt liefst bij ‘vrienden’ terecht en dat ben je niet van vandaag op morgen.” Minstens evenveel tijd kruipt in de zoektocht naar lekkere wijnen voor weinig geld. Dirk: “Wij verkopen ook flessen aan pakweg vijf euro. Goede flessen! In elke prijscategorie zoeken we wijnen die erbovenuit steken. Het doorslaggevende criterium is: willen wij deze wijn zelf drinken? Luidt het antwoord ja, dan kunnen we hem ook aanprijzen aan onze klanten. Kwaliteit staat voorop.”

we presenteren wijnen die erbovenuit steken.

Met hart en ziel

Bourgogne, Languedoc, Chablis, Madiran, Franciacorta, Piemonte, Marche, Rueda, Rioja, Douro… Luc en Dirk halen hun wijnen uit de meest smaakmakende regio’s in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Luc: “We merken dat de Franse wijnen marktaandeel verliezen aan wereldwijnen, maar de klassiekers blijven toch populair. Na Italië en Spanje ontdekt de Belgische wijndrinker nu ook Portugal.” Dirk zet het verhaal verder: “Wij nemen onze wijnen meestal af bij de wijnboer zelf. Zeker in minder bekende wijngebieden treffen we nog boeren aan die wijn verbouwen met hart en ziel. Vaak prachtige wijnen, maar niet altijd conform het smaakpallet van het Belgische publiek. Wanneer je ter plaatse op zoek gaat, stem je als proever je selectievoorwaarden af op wat de streek aanbiedt en daaruit kies je het beste. Wij als liefhebbers mikken ook op het exceptionele, maar we moeten geregeld de balans vinden tussen het uitzonderlijke en wat onze klanten appreciëren. Ieder heeft zijn eigen voorkeur.”

20% goedkoper

XQ Wines heeft iets meer dan 100 verschillende wijnen in zijn gamma. Dat is eerder bescheiden. Luc: “We houden het bewust kleinschalig. Dit heeft het grote voordeel dat wij ons niet blauw betalen aan opslagruimte of personeel. Doordat we weinig vaste kosten hebben, kunnen we de prijs van onze producten laag houden. XQ Wines is zeker 15 tot 20 procent goedkoper dan zijn concurrenten, voor wijnen van een vergelijkbare kwaliteit.”

Persoonlijke approach

Naast particulieren bedient XQ Wines ook professionele klanten. Een moeilijk publiek? Luc: “Neen. Onze scherpe prijzen en onze persoonlijke approach geven de doorslag. Als klanten specifieke vragen hebben, staan we voor hen klaar met raad en daad. Wij geven advies over welke wijn bij welke gerechten past. En over welke wijn je best serveert op een receptie of een evenement. Kortom, we denken mee met de klant.”

Bedrijfsverhalen

Bezettingswerken Fransen

David Fransen van Bezettingswerken Fransen weet waar Abraham de mosterd haalt. De gedreven zaakvoerder heeft met de jaren enorm ve...

AB Schepers-Hendrickx

Wat is je grootste bezorgdheid als je een woning of appartementsgebouw laat bouwen of renoveren? Eén: de prijs. Twee: de timing. ...

JOJO Systems

“JOJO Systems, al 30 jaar uw zekerheid in Limburg.” Een goede slogan vertelt een volledig verhaal, weet zaakvoerder Luc Jansen...