Blijf up-to-date van het Limburgse en Kempense ondernemerslandschap? Let’s Qonnect

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming*

Keigoed in steen

BOVA Natuursteen

Bova Natuursteen verwerkt en plaatst 20 tot 25 ton blauwe steen per maand. Niet slecht voor een klein bedrijf uit Lanaken, dat in wezen wordt gerund door één man. Zaakvoerder Ronny Bollen: “Ik werk enkel met de beste materialen en de meest geavanceerde machines. Doordat ik geen zware loonkosten meezeul, kan ik kwaliteit leveren aan de scherpste prijs. Mijn grootste succes zijn mijn tevreden klanten.”

Op maat gezaagd

Wie op zoek is naar op maat gezaagde vensterbanken, deuromlijstingen, terrassen, zwembadboorden, brievenbussen, schoorstenen, trappen, keukenaanrechtbladen, plinten en douchebakken komt uit bij Bova Natuursteen in Lanaken. Het familiebedrijf is specialist in het vervaardigen en plaatsen van maatwerk in marmer, graniet, arduin, kalksteen en composiet. Oprichter en bezieler Ronny Bollen deed vroeger alles met de hand. Door te investeren in computergestuurde machines kan hij voortaan enkele versnellingen hoger schakelen. “Het gaat om hoogwaardige CNC-machines, voor het frezen en schuren van natuursteen. Wat me vroeger twee dagen arbeid kostte, is nu in enkele uren geklaard. En zonder dat ik er een hoop stof in mijn longen aan overhoud.”

Belgische origine

Bova Natuursteen verkiest enkel en alleen topinfrastructuur én topmateriaal! “Ik werk uitsluitend met blauwe hardsteen van Belgische origine”, benadrukt Ronny. “Ik koop mijn waren aan in Soignies, een plek in Henegouwen waar de twee grootste steengroeves van het land liggen. Meer dan de helft van alle Belgische steenhouwers doet daar zijn inkopen. Ik kies resoluut voor superieure kwaliteit. Ik zeg er meteen bij: er bestaat nog één hogere kwaliteitsklasse, maar die natuursteen is veel te duur voor buitenwerken. Wie beweert dat hij natuursteen van eerste keuze gebruikt voor reguliere toepassingen, die liegt. Hoe dan ook, minderwaardig materiaal raak ik niet aan. Zeker Chinese natuursteen, daar moet ik niets van weten.”

Architecten en aannemers vinden hun weg naar mij.

Afspraak is afspraak

Een bijkomende troef van Bova Natuursteen: klein is fijn. Ronny: “Doordat ik bijna alles zelf doe, ben ik goedkoper dan mijn concurrenten. Ik sleur geen zware personeelskost met mij mee. Al snel had ik begrepen dat het beter was om te investeren in machines dan in arbeiders. Voor de plaatsing doe ik steevast een beroep op één en dezelfde onderaannemer, een vakman met 35 jaar ervaring. Mijn klanten weten wat ze aan me hebben. Ik hou me altijd aan de afspraken. Een betrouwbare graadmeter van mijn succes: in al die jaren heb ik niets dan tevreden klanten gehad.”

Stenen pronkstukjes

Bova Natuursteen levert producten op maat, in alle mogelijke vormen en afmetingen. “Laatst heb ik schouwdeksels van 1,80 op 1,10 meter en een dikte van 25 centimeter vervaardigd. Die deksels hebben liefst 60 uur op de CNC-machine gelegen. Uiterst delicaat freeswerk. Ik heb er enkele nachten slaap voor moeten opofferen, want anders had het nog langer geduurd. Maar het resultaat mocht er zijn! Een ander pronkstukje is een draaideur die ik heb mogen maken voor de inkomhal van een Brussels hotel. Mijn actieradius reikt tot ver buiten Limburg, inderdaad. Ik heb klanten in Amsterdam, Rotterdam en ook Duitsland. Architecten, aannemers, particulieren: ze vinden hun weg naar mij.”

Versterking op komst

Nog plannen voor de toekomst, Ronny? “Bova Natuursteen heeft zeker groeipotentieel. Ik wil mijn machines 24 uur per dag draaiende houden. Dat is een ambitieuze doelstelling, maar ik heb er goede hoop op dat ik binnenkort versterking krijg. Mijn zoon, die nu 18 is, staat te popelen om aan boord te komen. Hij mag de onderneming straks uitbouwen tot een middelgroot familiebedrijf.”

Bedrijfsverhalen

Medo Brandbeveiliging
Limburg

Brandblussers, axiale haspels, noodverlichtingen, branddetectiecentrales, rookluiken, brandwerende afdichtingen: Medo Fire levert,...

Kasteel van Ordingen

Het Kasteel van Ordingen in Sint-Truiden behoort sinds kort tot het zeer selecte clubje van vijfsterrenhotels in Vlaanderen. “Wi...

Benjo textiel
Limburg

Textielgroothandel Benjo uit Hasselt is een bedrijf van gevestigde reputatie. In moeilijke omstandigheden nam Jiri Borzée in 2019...