Blijf up-to-date van het Limburgse en Kempense ondernemerslandschap? Let’s Qonnect

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming*

Juridisch maatwerk

Advocaat Bart Guedens

Advocaat Bart Guedens blijft bewust klein, maar denkt groot. Zijn advocatenkantoor in Lummen zweert bij een doeltreffende aanpak en gericht maatwerk, zowel voor particuliere als voor professionele cliënten. “Ondernemers en zelfstandigen worden geacht om alle wetgeving te kennen, wat natuurlijk onmogelijk is. Zij laten zich daarom best bijstaan door een gespecialiseerde advocaat, ook op het vlak van familierecht.”

Aannemings- en bouwrecht, huurrecht, personen- en familierecht en verkeersrecht: dat zijn de specialisaties van advocaat Bart Guedens. “Na mijn studies heb ik stage gelopen bij een generalist, een advocaat die bij wijze van spreken weigerde om zich te specialiseren in één rechtstak. Toen kon dat nog. Ik heb zelf ook altijd een brede blik gehad, maar vandaag kan je niet anders dan je toe te spitsen op welbepaalde domeinen van het recht. Wetgeving en rechtspraak evolueren razendsnel. Je kan niet in alles de beste zijn. Belangrijk om te vermelden is wel dat mijn diensten verder gaan dan het voeren van gerechtelijke procedures: ook adviesverlening, bemiddeling, juridische begeleiding bij onderhandelingen en juridische bijstand bij geschillen zitten in het pakket.”

Mens achter de zaak

Bart behandelt niet enkel geschillen, maar behartigt ook de belangen van ondernemers en zelfstandigen. Wat kan hij hen aanbieden dat ze elders niet krijgen? “Mijn grootste troef is mijn persoonlijke aanpak. Ik bijt me vast in mijn dossiers en ben de enige contactpersoon van mijn cliënten. Dossiers worden niet overgedragen aan een medewerker die je nooit te zien krijgt. Die klacht hoor je wel eens over grote kantoren: de vennoten die met naam vermeld staan op het briefpapier kennen geen dossiers meer. Want het zijn de anonieme klerken die het werk verrichten. Hoewel ik moet opboksen tegen grote kantoren, vinden professionele cliënten toch vlot de weg naar mij. Daaruit leid ik af dat mijn persoonlijke aanpak werkt. Bij mij enkel maatwerk, met aandacht voor de mens achter de zaak.”

Bescherming voor bedrijf

Wanneer kom je als ondernemer in aanraking met familierecht? Bart: “Een bedrijfsleider die op het punt staat te trouwen, kan maar beter een solide huwelijks- of samenlevingscontract afsluiten. En een goed verbrekingscontract, voor in het geval het misgaat. Met name in bvba’s komt het vaak voor dat beide huwelijkspartners aandelen hebben. Ik raad hen aan om op voorhand contractueel vast te leggen wat er – privé en met de zaak – moet gebeuren als hun wegen toch scheiden. Het is niet prettig om daarover na te denken wanneer je verliefd bent, maar helaas stranden veel huwelijken en dan is het soms hard tegen onzacht. Niemand heeft er baat bij dat een bedrijf ten onder gaat aan een echtelijk dispuut. Niet enkel de scheidende partners zijn dan de dupe, maar ook alle mensen die van het bedrijf afhangen of er contracten mee hebben afgesloten.”

Wijze raad van advocaat

Welke wijze raad wil Bart meegeven aan bedrijfsleiders en zelfstandigen? “Als je met een probleem zit: vraag meteen raad aan je advocaat. Laat elk contract nalezen, opdat je precies weet waartoe je je verbindt. Teken geen contract van 15 bladzijden waarvan je 12 pagina's niet begrijpt. Enkel als je goed geïnformeerd bent, weet je welke beslissingen je kan of moet nemen. Als bedrijfsleider word je geacht om alle juridische regels en wetten te kennen, wat natuurlijk onmogelijk is. Laat je dus bijstaan want anders ben je gegarandeerd de klos.”

Bedrijfsverhalen

Bezettingswerken Fransen

David Fransen van Bezettingswerken Fransen weet waar Abraham de mosterd haalt. De gedreven zaakvoerder heeft met de jaren enorm ve...

AB Schepers-Hendrickx

Wat is je grootste bezorgdheid als je een woning of appartementsgebouw laat bouwen of renoveren? Eén: de prijs. Twee: de timing. ...

JOJO Systems

“JOJO Systems, al 30 jaar uw zekerheid in Limburg.” Een goede slogan vertelt een volledig verhaal, weet zaakvoerder Luc Jansen...