Blijf up-to-date van het Limburgse en Kempense ondernemerslandschap? Let’s Qonnect

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming*

Architectuur & consultancy

R2livin Architects

Is een architect wel noodzakelijk? Die vraag stellen veel bouwers en verbouwers zich vaak omdat ze niet weten wat ze juist van een architect kunnen verwachten. Zij denken hier kosten te kunnen besparen, maar beseffen niet welke belangrijke info ze aan zich voorbij laten gaan. R2livin Architects reikt hen de helpende hand. “Wij nemen, naast het uitvoeren van architectuuropdrachten, ook de rol van consultants op ons”, vertellen Leander Kippers en Ismaël Gielen. “Onze consultancy strekt zich uit over industriële, residentiële en interieurarchitectuur.”

Advies en begeleiding

Leander: “Wij merken dat een bouwheer vaak onvoorbereid aan het bouwavontuur begint. De stap naar een architect lijkt groot en men probeert die vaak uit te stellen of zelfs uit te sluiten. Dit blijkt maar al te vaak een gemiste kans te zijn, want goed professioneel advies schept snel duidelijkheid. Om te beginnen over het bouwbudget. Hoeveel vierkante meter kan je met een bepaalde som geld bouwen? Of: in welke staat bevindt de woning zich? Zijn er uitbreidingsmogelijkheden? Ligt het zonevreemd of in een overstromingsgebied? Het is belangrijk dat je op dergelijke vragen tijdig het antwoord weet en de juiste keuzes kan maken opdat je droomproject vroeg of laat niet als een kaartenhuisje instort. Ook belangrijk: voor wij één lijn tekenen, raden we eigenaars van een bouwgrond aan om een bodemonderzoek te laten uitvoeren door middel van een sondering. Op die manier is de draagkracht van de grond op voorhand gekend.” Ismaël: “Dat is de technische kant van het plaatje. Een bouwheer heeft dikwijls geen flauw idee van alle bijkomstigheden waar hij sowieso mee wordt geconfronteerd. Zo staat de nieuwe energieregeling voor de deur. Vanaf 2021 moeten alvast alle nieuwbouwwoningen bijna-energieneutraal zijn, met een E-peil van maximaal 30 én verplichte productie van hernieuwbare energie. Het is daarom heel belangrijk om de klant wakker te schudden. Net als bij een renovatie. Stel dat je twee panden op het oog hebt. Welk van de twee is de beste aankoop? Of welk pand is het meest aangewezen om over enkele jaren terug op de markt te brengen? De ene keer kan een mondelinge toelichting volstaan. Een andere keer maken wij een kostenraming op, voeren we een meting uit en schatten we de renovatieprijs nauwkeurig in. Onze consultancy kan een afgerond geheel zijn of uitmonden in een architectuuropdracht.” Leander: “Ook klanten die hun interieur vakkundig willen laten aanpakken, komen bij ons over de vloer.” Ismaël: “Inderdaad. In ons bureau zijn er drie belangrijke pijlers en expertises: industriële architectuur, residentiële architectuur en interieurarchitectuur.”

Herpositionering van de architect

Ismaël: “R2livin Architects durft op deze manier de taak van de architect luidop in vraag te stellen. Wij bieden consultancy aan met betrekking tot alle bouwaspecten, zelfs in het formuleren van de opdracht op zich. Zo merken we dat maar al te vaak een bouwheer enkel vanuit zijn eigen perspectief naar een opdracht kijkt. Wij trachten als architecten niet alleen een antwoord te geven op de vragen die de klant ons stelt, maar durven dit programma ook kritisch te benaderen.” Leander: “Het is belangrijk dat de potentiële bouwer zich bewust is van het feit dat een architect wel degelijk meer doet dan louter een plan tekenen. Hij zet zijn expertise ten dienste van het project, om vanuit een creatief-technisch-functionele invalshoek de opdracht te benaderen. Hij is de componist en de dirigent in een muziekstuk dat nog moet geschreven worden.”

3D-presentatie

“Geleidelijk aan zijn we met R2livin Architects geëvolueerd naar exclusieve villabouw omdat wij ons ook focussen op het high-end segment”, verkondigt Leander. “Dergelijke klanten rekenen uiteraard op een dito dienstverlening. Binnen ons architectenbureau willen we aan alle facetten van die vraag tegemoetkomen. Daarom presenteren wij deze bouwprojecten met sublieme 3D-ontwerpen, die het niveau van de standaardplannen ver overstijgen. Hiervoor doen we een beroep op de gespecialiseerde firma Arkitektus Digital Arts.” Ismaël vult aan: “Een bouwproject driedimensionaal uitwerken heeft nog andere pluspunten. Zo kunnen in de ontwerpfase zowel technische als esthetische vraagtekens worden opgelost.”

Residentieel project

In Diest heeft R2livin Architects onlangs een high-end residentiële woning opgeleverd. “De bouwheer is bij ons komen aankloppen om zijn buitengevels te herbekijken binnen een bestaand ontwerp. In eerste instantie dus een adviesopdracht. De woning bleek ontworpen te zijn op een vlak perceel, terwijl er zes meter hoogteverschil was. We zijn aan de slag gegaan en hebben een volledig nieuw ontwerp gemaakt. Dat was een schot in de roos! De eigenaar was zo overtuigd dat wij naast het ontwerpen van de woning ook het interieur voor onze rekening mochten nemen. Aan het project is een bijzonder intense begeleiding voorafgegaan. Zo zijn we samen met de klant bepaalde materialen gaan bezichtigen. Een opdrachtgever van dit niveau verwacht ook net dat tikkeltje meer zodat alles in goede banen wordt geleid”, verduidelijkt Leander.

Buitenland lonkt

R2livin Architects lonkt naar het buitenland. Leander: “In Spanje hebben we een stijlvolle villa ontworpen en ingericht. Wij merken dat de buitenlandse markten stilaan hun weg naar ons architectenbureau vinden. Dit hebben we voor een groot deel te danken aan het feit dat wij meer en meer projecten in het hogere segment op onze naam schrijven. We vertoeven ook graag in het buitenland om inspiratie op te doen. Als wij enkel onder de Limburgse kerktorens blijven, zal dat niet lukken. Dankzij de huidige technologieën is het bovendien niet meer nodig dat klanten naar ons kantoor moeten komen om een plan te ondertekenen of om een bouwaanvraag in te dienen.”

Goede communicatie

“Als architecten van R2livin Architects moeten we ons juist positioneren. Als een bouwheer geen meerwaarde uit een architect kan halen, waarom zou hij dan voor die persoon kiezen? Aan het einde van de rit zijn de kosten van elk respectievelijk bouwtraject trouwens nagenoeg dezelfde”, verklaart Leander. Ismaël treedt zijn collega bij. “Communicatie is in ons architectenbureau heel belangrijk. Wij moeten vervelende vragen kunnen en durven stellen. Zouden we dit of dat wel doen op die wijze? De traditionele manier van denken ter discussie brengen. Goed communiceren vraagt veel tijd en energie, maar de resultaten blijven niet uit en daar plukken wij de vruchten van. Daarom streven we ook naar een goede communicatie met alle betrokken bouwpartners zoals de aannemer en de elektricien. Daar heeft onze klant alle voordeel bij.”

Bedrijfsverhalen

Bezettingswerken Fransen

David Fransen van Bezettingswerken Fransen weet waar Abraham de mosterd haalt. De gedreven zaakvoerder heeft met de jaren enorm ve...

AB Schepers-Hendrickx

Wat is je grootste bezorgdheid als je een woning of appartementsgebouw laat bouwen of renoveren? Eén: de prijs. Twee: de timing. ...

JOJO Systems

“JOJO Systems, al 30 jaar uw zekerheid in Limburg.” Een goede slogan vertelt een volledig verhaal, weet zaakvoerder Luc Jansen...