Blijf up-to-date van het Limburgse en Kempense ondernemerslandschap? Let’s Qonnect

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming*

Ambitieus groeien

Auto-onderdelen Theuwissen

Auto-onderdelen Theuwissen heeft de voorbije 40 jaar naam gemaakt met de verkoop van auto-onderdelen van diverse merken, maar biedt ook ondersteuning aan onafhankelijke garagehouders en groeit stilaan uit tot een vooraanstaand opleidingscentrum voor technici. Andy Willems en Sofie Vanoppen, sinds 2015 de drijvende krachten achter het familiebedrijf, hebben onlangs versterking gezocht bij een externe partner. “Samen staan we sterker.”

Qontact I Een gevestigd familiebedrijf dat een externe partner binnenhaalt?

Andy: “Wij zijn ambitieus en willen groeien. Bij de omvorming van onze zaak van een bvba tot een nv, hebben we beslist om versterking van buitenaf te zoeken. Die versterking hebben wij gevonden in de persoon van Peter Manet, een ervaren bedrijfsleider en -adviseur. Hij is bekend van Yontec, een Hasseltse kmo die op projectbasis onderhoudswerken uitvoert aan machines in industriële en logistieke bedrijven. Sofie en ik zijn perfect in staat om een bedrijf als dit te runnen, maar in onze zoektocht naar groeimogelijkheden stootten we toch op vragen die we niet meteen konden beantwoorden. Peter weet daar wel raad mee.” Peter: “Vragen rond visie. Vooral: welke richting moet Auto-onderdelen Theuwissen uitgaan, hoe moeten we die toekomst vormgeven? Sofie en Andy hebben de handen vol met de dagelijkse leiding van hun bedrijf, wat maakt dat er nauwelijks tijd overblijft om na te denken over hun visie of wat anders. Dan is het goed om een externe partner te hebben. Een partner die zich niet met operationele zaken inlaat, maar wel de cijfers in de gaten houdt en de ogen opent voor nieuwe opportuniteiten.”

Qontact I Wat is de meerwaarde van zo een man achter de schermen?

Andy: “Ik kan het alle jonge ondernemers aanraden: het is verrijkend om hulp en advies van buitenaf in te roepen. Je moet niet de illusie koesteren dat je alles in je eentje kan. Ondernemen is één ding, maar budgetten opmaken en een visie voor de komende vijf jaar uittekenen, is nog wat anders.” Sofie: “Peter heeft ook onze aandacht gevestigd op de kwaliteit en de kracht van ons team. Nog zoiets dat je uit het oog dreigt te verliezen, wanneer al je tijd en energie worden opgeslorpt door de dagdagelijkse operationele leiding. Wij hebben een zeer loyaal team van medewerkers en daar mogen we best trots op zijn!”

Qontact I Je koestert jouw menselijk kapitaal, maar het kan altijd beter?

Andy: “Wij willen ons bedrijf naar een hoger plan tillen. Ik heb geleerd: dat lukt enkel als je de steun geniet van je medewerkers. Zij moeten zich engageren om mee te groeien. Anders kan je het wel vergeten.” Sofie: “We zien de tevredenheid van onze werknemers als een kernopdracht. Wij nemen onze verantwoordelijkheid op als ondernemer, om ons bedrijf rendabel te houden. Maar we hebben ook een verantwoordelijkheid als werkgever. Onze medewerkers maken deel uit van de familie.”

Qontact I Jullie willen onafhankelijke garages een totaaloplossing aanreiken?

Andy: “Onze klanten verlossen van al hun zorgen, dat is de corebusiness van Auto-onderdelen Theuwissen. We beschikken over een grote voorraad van auto-onderdelen, toebehoren en gereedschappen. Wij leveren tot drie keer per dag. Maar daar houdt het niet mee op: klanten kunnen bij ons ook terecht voor technisch advies en opleidingen. We merken dat veel onafhankelijke garages onzeker zijn over hoe ze hun zaak moeten uitbouwen. Loont het een grotere hal te plaatsen om klanten te ontvangen of is het beter eerder klein te blijven? Hoe kan je het stockbeheer en de planning verbeteren? We zijn er om die onafhankelijke garages bij te staan en bij te sturen. Welke vragen ze ook hebben, wij helpen ze.”

Qontact I In het verlengde van de opleidingen starten jullie een diagnosecentrum op?

Andy: “We zijn lid van de Benelux Carparts Corporation (BCC), een aankoopvereniging die als doel heeft de samenwerking tussen haar leden-grossiers te versterken. Via de BBC zijn wij in contact gekomen met Jeroen Vertongen, de zaakvoerder van Sergoyne Carparts en Sergoyne Diagnostics. De Diagnostics-tak van zijn onderneming is erop gericht om garagebedrijven technisch te ondersteunen aan de hand van hotline assistentie, moderne diagnose-apparatuur en trainingen. We hebben goed nieuws! Samen met Jeroen zijn wij tot een akkoord gekomen om binnen de muren van Auto-onderdelen Theuwissen een erkend Sergoyne-diagnosecentrum te openen.” Sofie: “Dit houdt concreet in dat onafhankelijke garages met alle probleemgevallen bij ons kunnen aankloppen. Wij garanderen dat we de juiste diagnose stellen. We hebben hiervoor sterk geïnvesteerd in de juiste machines en materialen én wij hebben een team van hooggeschoolde technici aangesteld.”

Qontact I De toekomst van Auto-onderdelen Theuwissen ziet er rooskleurig uit?

Andy: “We steken onze ambities niet onder stoelen of banken: wij willen een belangrijke speler worden op onze markt. Dat kan op verschillende manieren. We houden alle pistes open.” Sofie: “Maar geen groei om de groei! Onze focus blijft op de klant liggen. Wij bieden een totaalpakket aan, gaande van uitgebreide stock, leveringen en opleidingen tot ondersteuning op alle gebieden, waar onze klanten gebruik van kunnen maken. Ook hebben we, binnen de BCC, ons eigen garageconcept ontwikkeld:  Qualitygarage. De onafhankelijke garagehouders die zijn aangesloten bij Qualitygarage zijn niet gebonden aan één merk van producten en kunnen dezelfde service bieden als officiële merkgarages, aan vaste en voordelige tarieven. Wij merken dat leasingmaatschappijen en bedrijven met een wagenpark van 20 voertuigen daar wel een open oor voor hebben.” Andy: “Alle Qualitygarages volgen een doorgedreven opleidingstraject, opdat ze uitblinken in commerciële en technische ondersteuning. Het sleutelwoord is kwaliteit. Daar binden we niet op in.”

Bedrijfsverhalen

Medo Brandbeveiliging
Limburg

Brandblussers, axiale haspels, noodverlichtingen, branddetectiecentrales, rookluiken, brandwerende afdichtingen: Medo Fire levert,...

Kasteel van Ordingen

Het Kasteel van Ordingen in Sint-Truiden behoort sinds kort tot het zeer selecte clubje van vijfsterrenhotels in Vlaanderen. “Wi...

Benjo textiel
Limburg

Textielgroothandel Benjo uit Hasselt is een bedrijf van gevestigde reputatie. In moeilijke omstandigheden nam Jiri Borzée in 2019...