Blijf up-to-date van het Limburgse en Kempense ondernemerslandschap? Let’s Qonnect

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming*

Afbraak met zorg

Groep Claes Luc

Niet alle afbraakwerken kunnen zomaar met de sloophamer worden uitgevoerd. Zeker niet als het gaat om de ontmanteling van het interieur van winkels, hotels, ziekenhuizen en andere grote gebouwen. Groep Claes Luc, met een vestiging in Beverlo, heeft zich de voorbije 15 jaar opgewerkt tot de absolute referentie in afbraakwerken binnenshuis. “We doen wat we beloven: precies, proper en correct.”

“Wat onze activiteit is? Heel simpel: we maken de boel kapot.” Luc Claes, oprichter en zaakvoerder van de afbraakonderneming die zijn naam draagt, lacht terwijl hij de woorden uitspreekt. De werken die hij met zijn bedrijf uitvoert, zijn namelijk allesbehalve simpel. En 'afbreken' houdt toch net iets meer in dan 'kapotmaken'. Neem nu het strippen van steentapijten, een van de specialiteiten van het familiebedrijf. “Wij snijden het steentapijt uit de vloer, daar waar de meeste afbraakbedrijven het eruit frezen. Het voordeel van onze techniek is dat we minder stof veroorzaken en properder werk afleveren. We vermijden bovendien het risico om de chape van de vloer stuk te maken. Na de aanleg van een nieuwe chape moet je de werken een maand stilleggen om het vocht eruit te krijgen. Voor een hotel, een ziekenhuis of een sporthal is zo een langdurig oponthoud onaanvaardbaar.”

Machines en mensen

Luc heeft eigenhandig speciale machines ontwikkeld om afbraakwerken binnenshuis proper en netjes te kunnen uitvoeren. Een sterke troef, aangezien hij ook een patent op die machines heeft genomen. “Ik durf gerust te zeggen dat we over uitzonderlijk goede machines beschikken en met topmaterialen werken. We komen niet aan op een werf met een zware kraan en een kruiwagen.” Nog belangrijker dan het materiaal zijn evenwel de werknemers, aldus Luc. “Zij steken graag de handen uit de mouwen en weten waar ze mee bezig zijn. Ik koester mijn werkmensen. Ik schrijf ze in voor opleidingen, ik geef ze verantwoordelijkheden en vrijheid. Mijn beloning: trouw personeel én tevreden klanten.”

Trouw personeel, trouwe klanten.

75% vaste klanten

Groep Claes Luc heeft sinds zijn start in 2001 een stevige reputatie opgebouwd als afbraakspecialist bij bouwondernemingen, architectenbureaus, interieurfirma’s en zelfstandige projectleiders voor hotels en ziekenhuizen. Grote klanten, maar vooral trouwe klanten. “We hebben zowat 75 procent vaste klanten”, merkt dochter Elien op. “Dit betekent dat we ons werk goed doen, dat we onze afspraken nakomen. We zijn niet goedkoop, maar onze klanten weten: als we met Claes in zee gaan, komt alles goed. Doordat we uiterst efficiënt werken, kunnen onze klanten overigens sneller terug aan de slag gaan. Dat is ook geld waard. Ik merk wel dat zelfs vaste klanten soms elders gaan shoppen, maar na een tijdje keren ze allemaal terug.”

Eén kraantje

Wat heeft Luc er destijds toe aangezet om een eigen zaak op poten te zetten? “Mijn kwaaie kop, om eerlijk te zijn. Ik was opgestapt bij het bedrijf waar ik werkte, uit onvrede met mijn baas. Ik vond dat ik het beter kon dan hij. Zo gezegd, zo gedaan. Ik had één kraantje. Na verloop van tijd heb ik me toegelegd op afbraken binnenshuis, toen nog een niche waar weinig concurrentie speelde. Hoewel die concurrentie sindsdien fors is toegenomen, groeien we nog steeds jaar na jaar. Een geleidelijke en gezonde groei, daar teken ik voor. Ik ben nog lang niet aan het einde van mijn Latijn. Maar nogmaals: ik heb veel te danken aan mijn medewerkers. Mijn filosofie: behandel mensen goed, dan behandelen zij jou ook goed.”

Bedrijfsverhalen

Medo Brandbeveiliging
Limburg

Brandblussers, axiale haspels, noodverlichtingen, branddetectiecentrales, rookluiken, brandwerende afdichtingen: Medo Fire levert,...

Kasteel van Ordingen

Het Kasteel van Ordingen in Sint-Truiden behoort sinds kort tot het zeer selecte clubje van vijfsterrenhotels in Vlaanderen. “Wi...

Benjo textiel
Limburg

Textielgroothandel Benjo uit Hasselt is een bedrijf van gevestigde reputatie. In moeilijke omstandigheden nam Jiri Borzée in 2019...