Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Luxopus Leds in de spotlights

Luxopus is het florerende bedrijf van Georgy Guglielmini. Een gedreven ondernemer, die ambitieuze doelstellingen voor ogen heeft. Zijn core business? “Algemene elektriciteitswerken. Als meerwaarde bieden we een doorgedreven specialisatie in sturingssystemen, automatisatie en zuinige ledverlichting met een snelle terugverdientijd. Elk bedrijf heeft baat bij een rationeel energieverbruik.”

QONTACT / Ligt Luxopus vandaag de dag op koers?
Georgy: “Luxopus bestaat intussen vier jaar, maar ikzelf kan terugblikken op 20 jaar ervaring als elektricien. We hebben nu vijf zeer gemotiveerde medewerkers in dienst en werken steeds met dezelfde onderaannemers. En dat heeft zo zijn voordelen. Momenteel bevinden we ons in het derde jaar van een vijfjarenplan. In onze branche blijft de kostprijs van de technologie dalen, terwijl de producten steeds betrouwbaarder en toegankelijker worden. Toch maken wij een gestage en gezonde groei door. We streven daarom naar een jaarlijkse omzetstijging van 20 procent.”

QONTACT / Hoe willen jullie dit ambitieuze doel bereiken?
Georgy: “Door ons voortaan nog gerichter te focussen op de grote projecten. Luxopus werkt voor meerdere projectontwikkelaars en investeerders. Zij schakelen ons in voor alle werkzaamheden die te maken hebben met elektriciteit en verlichting, en dit conform de huidige regelgeving. We leggen ons toe op nieuwbouw en renovatie. Dit zowel voor de particuliere en industriële markt als voor de zorgsector. Ons productengamma is zorgvuldig afgestemd op deze afzetmarkten.”

"De focus light op grote projecten en groeimarkten."

QONTACT / Zijn er ook al prestigeprojecten gerealiseerd?
Georgy: “Ik ben er trots op dat we een toonaangevend project hebben kunnen verwezenlijken in de Lummense hypermoderne paardenkliniek Equitom, een unicum in Europa. Alle elektriciteitswerken, de volledige lichtsturing en de complete verlichting in heel het gebouw zijn door Luxopus uitgevoerd. Zo hebben we de twee operatiezalen voorzien van speciale ledverlichting waarmee een hoger rendement kan worden behaald. In de vloer van de drie ontwaakkamers zijn blauwe ledlampjes geplaatst die na een operatie zachtjes gaan branden. Ze zorgen ervoor dat de paarden in alle rust uit de narcose ontwaken. Ook de paardenboxen zijn uitgerust met ledverlichting zodat de dieren 's avonds niet in het donker staan en zich op hun gemak voelen. Dit project hebben we op ons palmares kunnen schrijven dankzij onze lichtstudie voor de EPB-verslaggeving van de klant. Daarmee waren wij onze concurrenten een stap voor. Lichtstudies maken we zelf, ze zijn een kolfje naar onze hand. Deze studies behoren volgens mij tot het takenpakket van de installateur, alhoewel die hiervoor vaak gemakkelijkheidshalve een beroep doet op een studiebureau.”

QONTACT / Heeft ledverlichting impact op de EPB-verslaggeving?
Georgy: “Het doel van zo'n EPB-verslaggeving is het energieverbruik van gebouwen en hun vaste installaties te beperken. Energiezuinige ledverlichting speelt daarin een rol. Sterker nog: ook als je ledlampen plaatst, kan je nog meer besparen door te kiezen voor daglichtsturing. Stel dat een magazijnier drie uur per dag in zijn kantoor zit. Het is dan niet nodig dat het licht in het magazijn gedurende al die tijd blijft branden. Met sensoren zorg je ervoor dat de verlichting automatisch aangaat wanneer de magazijnier er binnenkomt en terug dooft enige tijd nadat hij de ruimte heeft verlaten. Maar een klant staat daar vaak niet bij stil of is onwetend. Wij maken hem daarop attent met een lichtstudie. Met behulp van een energiebesparende lichtinstallatie kan hij voldoen aan de strenge energieprestatie- en binnenklimaatnormen, zonder extra te moeten investeren in bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen. Een lichtsturingssysteem gaat natuurlijk gepaard met een meerprijs, maar die is in de meeste gevallen al in minder dan een jaar tijd terugverdiend.”

QONTACT / Gaan bedrijven gebukt onder de strenge energie-eisen?
Georgy: “Bij bedrijven is het bewustzijn om energie te besparen de laatste jaren zeer sterk toegenomen. Zij vervangen energieverslindende verlichting hoe langer hoe meer door zuinige ledlampen. Ook architecten en interieurarchitecten geraken meer en meer overtuigd om energiezuinige verlichting en sturingssystemen te gebruiken. Deze zijn bijlange na niet meer zo complex als een aantal jaren geleden. Tegenwoordig kan je aan de slag gaan met gebruiksvriendelijke 'plug & play'-systemen inclusief een geïntegreerde voeding. Deze systemen kan je inbouwen, opbouwen en pendelen. Zelfs maatwerk is mogelijk en esthetisch kan je er alle kanten mee uit. Dergelijke innovatieve toepassingen bieden zowel architecten als installateurs oneindig veel vrijheid en creatieve mogelijkheden. Grote ondernemingen moeten meer dan ooit waken over hun ecologische voetafdruk. Zij worden beboet als ze hun CO2-uitstoot niet tot het minimum beperken. Er bestaan verschillende manieren om die emissie terug te dringen. Verlichting is een 'quick win', je kan er altijd wel op besparen. Tot voor kort was HVAC een apart vakgebied. HVAC is de Engelse afkorting van 'heating', 'ventilation' en 'air conditioning', drie deelgebieden van het binnencomfort. Vandaag gelden er strenge energienomen. Je gebouw krijgt een quotering en de energiezuinigheid ervan hangt af van de manier waarop het is geïsoleerd. HVAC springt verstandig om met warmteoverschotten en gebruikt die op plaatsen waar er warmtenoden zijn. Daarbij komt altijd elektriciteit aan te pas. Voor Luxopus is dit zeker een groeimarkt.”

GEORGY GUGLIELMINI

Luxopus

011 96 79 52

Boomsteeg 4A

3520 Zonhoven

www.luxopus.be