Blijf up-to-date van het Limburgse en Kempense ondernemerslandschap? Let’s Qonnect

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming*

De regels van de kunst

HSM Interieur & Afwerkingsbedrijf

De appel valt niet ver van de boom. Marcel Swennen en zijn zoon Brecht leiden HSM Interieur in goede banen. Hun afwerkingsbedrijf is gespecialiseerd in gyprocwerken en meer bepaald in voorzetwanden, losstaande wanden en plafonds. Ook schilderwerken, dressings, maatkasten en interieuradvies behoren tot de mogelijkheden. “We werken zowel voor particulieren als voor projectontwikkelaars en bouwondernemingen.”

In 1985 zette Marcel zijn eerste stappen in de gyprocwereld. Hij leerde de fijne kneepjes van het vak kennen bij twee afwerkingsbedrijven waar hij in totaal bijna 25 jaar werkzaam was. “Op een bepaald moment had ik als ploegbaas de leiding over wel 40 werklui. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het is altijd al mijn droom geweest om op eigen benen te staan.”

In een stroomversnelling

Marcel hakte in 2008 de knoop door, eerst als zelfstandige in bijberoep en een jaar later in hoofdberoep. “Ik was toen 44 jaar en voor het eerst mijn eigen baas. Dat heeft zo zijn voordelen: je regelt je werk zoals jij dat zelf wil en past je kennis en vaardigheden toe volgens je eigen visie. Sinds twee jaar is alles in een stroomversnelling geraakt.” De zaakvoerder wil niet alleen de bijzonder goede naambekendheid van HSM Interieur koste wat kost in stand houden, maar ook een bedrijf uitbouwen dat een continue groei realiseert. “Daarom voeren we alle projecten in eigen beheer uit, wat een garantie is op onze uitmuntende kwaliteit”, aldus Marcel.

Op de kaart gezet

HSM Interieur werd opgestart in volle crisisperiode. Toch is Marcel erin geslaagd om zijn afwerkingsbedrijf in acht jaar tijd op de kaart te zetten. “Vandaag kan ik – naast mijzelf – rekenen op een team van zes enthousiaste en gedreven medewerkers”, zegt Marcel trots. “Zo'n beperkt team is een bewuste keuze want ik wil de controle blijven bewaren. Ik start elke werf altijd zelf op en hou mij bezig met de opvolging om erop toe te zien dat ieder project effectief wordt uitgevoerd zoals het hoort. Daarnaast sta ik in voor de administratie. In 2011 is mijn zoon Brecht in de firma gestapt en medezaakvoerder geworden. De dagelijkse leiding op de werf is in zijn handen. Ik heb hem de stiel aangeleerd en zorg er op die manier voor dat de toekomst van het bedrijf wordt verzekerd. Als vader vond ik het in het begin erg vreemd om samen met mijn zoon een bedrijf te runnen. Je zit immers dag in dag uit op elkaars lip. Maar op het werk klikte het meteen tussen ons. Brecht komt op de proppen met knappe ideeën die HSM Interieur versterken.”

Onder de knie

“Vooral de afwerking van gyproc hebben wij volledig onder de knie”, benadrukt Marcel. “Die afwerking is dan ook het paradepaardje van HSM Interieur. Wij voeren onze werkzaamheden uit volgens de regels van de kunst. Zo werken we de gyprocwanden en -plafonds steevast af met supersterke, onscheurbare papieren voegbanden in de hoeken in plaats van ze af te kitten met acrylaat, dat na verloop van tijd onvermijdelijk loskomt. Bovendien brengen we na de plaatsing van de gyprocwanden en -plafonds drie verflagen aan. Dit levert een volledig glad oppervlak op dat nagenoeg niet meer moet worden opgeschuurd.”

School en woonproject

HSM Interieur geniet al een uitstekende reputatie bij particulieren. Het familiebedrijf krijgt ook hoe langer hoe meer voet aan de grond bij bouwbedrijven en projectontwikkelaars. “We hebben onder andere een gloednieuw schoolgebouw in Neerpelt voorzien van gyprocwanden, systeemplafonds en gevelbekleding”, vervolgt Brecht. “De overdekte speelplaats is uitgerust met een plafond van pendelplaten. Een ander mooi visitekaartje is een project in Genk, waar wij in 17 houtskeletwoningen maar liefst 8000 vierkante meter gyproc hebben geplaatst. We leveren een superieure kwaliteit door uitsluitend te werken met het merk Gyproc, en dit aan betaalbare prijzen. Onze opdrachtgevers weten dat zeer goed. Precies daarom kloppen ze bij ons aan.”

Bedrijfsverhalen

Medo Brandbeveiliging
Limburg

Brandblussers, axiale haspels, noodverlichtingen, branddetectiecentrales, rookluiken, brandwerende afdichtingen: Medo Fire levert,...

Kasteel van Ordingen

Het Kasteel van Ordingen in Sint-Truiden behoort sinds kort tot het zeer selecte clubje van vijfsterrenhotels in Vlaanderen. “Wi...

Benjo textiel
Limburg

Textielgroothandel Benjo uit Hasselt is een bedrijf van gevestigde reputatie. In moeilijke omstandigheden nam Jiri Borzée in 2019...