Blijf up-to-date van het Limburgse en Kempense ondernemerslandschap? Let’s Qonnect

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming*

Automatisatie voor alles

Maatregel

Herman Lenaerts stampte 17 jaar geleden Maatregel uit de grond. Met een startkapitaal van 100.000 Belgische franken en een handvol hobbytoestellen nam hij destijds zijn intrek in een kippenstal. Sinds zes jaar is zijn interieurbedrijf gevestigd in een industriële nieuwbouw met een volledig geautomatiseerd atelier en een benijdenswaardig machinepark. “Ik ben nog lang niet aan het einde van mijn Latijn.”

Maatregel geniet een uitstekende reputatie met het maken van maatwerkinterieur in het eigen atelier. Zaakvoerder Herman Lenaerts legt zich de laatste jaren voornamelijk toe op een doorgedreven automatisatie. “Wij steken maatwerk in een continu proces. Ons bedrijf is zodanig georganiseerd dat we in één en dezelfde productiefase verschillende maatmeubelen na elkaar kunnen vervaardigen. Je kan het nog het best omschrijven als een soort bandwerk van het maatwerk. Mocht het van mij afhangen, dan gaan wij daarin nog een flink stuk verder. Alle machines in onze werkplaats worden nu al automatisch gestuurd. Momenteel bouwen we een computerplatform uit om die machines als het ware met elkaar te laten praten.”

“Wij pinnen ons niet vast op één activiteit.”

Productie stroomlijnen

Het bedrijf in Heusden-Zolder staat zowel in voor het realiseren van ontwerpen van eigen hand als van derden, op voorwaarde dat ze technisch haalbaar zijn. “We kunnen onze productie nog met zeker 50 procent opdrijven”, beweert Herman. “Maar vóór alles moeten wij onze interne werking eerst zeer goed stroomlijnen. Mijn motto luidt: met zo weinig mogelijk mensen zo veel mogelijk presteren. Bij Maatregel werken in totaal zeven personen, ikzelf inbegrepen. Naast een binnenhuisarchitecte volstaan meestal twee vakmannen in het atelier. Om je een idee te geven: die mannen maken in twee tot drie weken het interieur van een volledig rusthuis. Alle materialen vertrekken van hieruit in bouwpakketten en worden door onze werklui op de werf gemonteerd.”

Binnen- en buitenland

Bij Maatregel zijn de medewerkers vooral in de weer voor grote klanten in binnen- en buitenland. “Wij bieden een brede waaier van diensten aan. Alle mogelijke projecten zijn daarom welkom. Van de inrichting van winkels, horeca en kantoorruimten tot totale interieurinrichtingen en allerlei CNC-freeswerken. Een van onze meest recente paradepaardjes is de herinrichting van het Holiday Inn Brussels Airport hotel in Diegem. Maatregel heeft er de self check-in, het buffet, het restaurant, de bar en de lobby in een nieuw jasje gestoken. Goed voor meer dan 1200 vierkante meter. Het stijlvolle concept is gecreëerd door een Deens ontwerpbureau. We hebben de industriële look van het gebouw extra in de verf gezet met ruwe materialen zoals afkastingen in barnwood of verweerd hout en achterwanden met een messinglook.”

Investeren in machines

“In het verleden hebben wij zwaar geïnvesteerd in machines en vandaag plukken we daar de vruchten van. Maatregel is dan ook een zeer gezond bedrijf. Onze aanpak trekt zelfs de aandacht van multinationals. Zij komen hier aankloppen om onderdelen te laten produceren. Ik denk bijvoorbeeld aan panelen die een specifieke, meestal eenvoudige afwerking vereisen. We kunnen bijzonder flexibel inspelen op dergelijke vragen en snel leveren aan scherpe prijzen, onder meer omdat wij nauwelijks met ondersteunend personeel in onze bovenbouw werken. Uit de nacalculatie blijkt dat dit ons geen windeieren legt”, merkt Herman fijntjes op.

Spreiding van business

“Naast professionele klanten richten wij ons op aannemers, architecten en binnenhuisarchitecten”, vervolgt Herman. “Maar evenzeer op particulieren, voor wie we zowel een bergingkast maken als een villa van a tot z inrichten. Ook de evenementensector is hier kind aan huis. Zo heeft Maatregel al samengewerkt met verschillende evenementenbureaus. We pinnen ons niet vast op één enkele activiteit, maar spreiden onze business.”

Bedrijfsverhalen

Medo Brandbeveiliging
Limburg

Brandblussers, axiale haspels, noodverlichtingen, branddetectiecentrales, rookluiken, brandwerende afdichtingen: Medo Fire levert,...

Kasteel van Ordingen

Het Kasteel van Ordingen in Sint-Truiden behoort sinds kort tot het zeer selecte clubje van vijfsterrenhotels in Vlaanderen. “Wi...

Benjo textiel
Limburg

Textielgroothandel Benjo uit Hasselt is een bedrijf van gevestigde reputatie. In moeilijke omstandigheden nam Jiri Borzée in 2019...