Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

R2LIVIN+ Architects Eén plus één is drie

3 mei 2016

Al van kindsbeen af zijn Leander Kippers en Ismaël Gielen gebeten door de architectenmicrobe. Ze lopen elkaar tegen het lijf tijdens hun architectuuropleiding in Diepenbeek, waar beiden in 2003 afstuderen. Sindsdien zijn deze jonge wolven twee handen op één buik. Ze runnen jarenlang met succes een eigen architectenbureau tot Leander en Ismaël begin 2016 hun krachten bundelen in R2livin+ Architects. De cirkel is rond.

QONTACT / Hoe hebben jullie wegen elkaar opnieuw gekruist?

Leander: “Na de gestage groei van mijn bureau stond ik voor de keuze: ga ik samen met mijn medewerkers verder of zoek ik naar de ideale match? We hebben doorheen de jaren een organische groei gekend. Van kleine projecten naar steeds grotere. Dat heeft geleid tot een sneeuwbaleffect waardoor ik op den duur hoe langer hoe minder mijn medewerkers op kantoor kon aansturen.”

Ismaël: “In het verleden had ik al samen met Leander aan architectuurwedstrijden deelgenomen. We staken bovendien regelmatig de koppen bij elkaar om grote en technisch moeilijke projecten tot een goed einde te brengen. Maar het allerbelangrijkste: het klikte tussen ons en we kwamen perfect overeen. De samenwerking lag dan ook voor de hand.”

Bureau versterkt voor grote projecten en totaalconcepten.

QONTACT / Waarom was de tijd rijp om samen te smelten?

Leander: “Wij hebben onze krachten gebundeld in R2livin+ Architects en de taken onderling verdeeld. Zo winnen we heel wat kostbare tijd en kunnen we korter op de bal spelen. Ismaël en ik hebben elk onze architecturale bagage apart vergaard, zowel in de residentiële als in de industriebouw. Met onze nieuwe bureaustructuur en ons versterkte team streven we naar grotere projecten en totaalconcepten, waarbij wij als ontwerpers instaan voor de opvolging tot in het kleinste detail, interieur inbegrepen.”

Ismaël: “Vergeet niet dat het takenpakket van een architect vandaag de dag enorm omslachtig en complex is. Je moet in alle facetten van het bouwproces thuis zijn: de administratieve rompslomp, de constant wijzigende wetgeving, de bouwtechnieken en ga zo maar door. Als architect ben je eveneens de schakel tussen de verschillende bouwprofessionals – zoals de EPB-verslaggever en de veiligheidscoördinator – en de bouwheer. Daarnaast moet je meetstaten opmaken, werven opvolgen, je bijscholen, bestaande klanten ontvangen, op zoek gaan naar nieuwe klanten, je professionele netwerk uitbreiden, vertegenwoordigers ontmoeten, je privé-leven op de rails houden. Hoe krijg je dit allemaal gebolwerkt? Dat lukt alleen als je je beperkt tot een handvol gebouwen per jaar. Als team kunnen we groter in aantal, groter in omvang en groter in complexiteit projecten realiseren.”

QONTACT / Wat is exact de toegevoegde waarde van jullie als architecten?

Leander: “De meerwaarde van een architect zit volgens mij in de specifieke aanpak en de persoonlijke begeleiding van elke klant. Een grondige screening van alle parameters, waarbij het resultaat een ontwerp op maat is. Dit kan gaan van een inrichting van een ruimte tot het ontwikkelen van een heel gebied. Hierbij speelt de ervaring van de architect een belangrijke rol. Hij gebruikt daarbij zijn knowhow om het ontwerp te optimaliseren. Elke vierkante meter kost geld, dus proberen we hier doordacht mee om te springen.”

Ismaël: “Een goed ontwerp beantwoordt immers niet enkel aan de vragen die de bouwheer zich stelt, maar eveneens aan deze waarvan hij zich niet bewust is. Net daar kunnen we als architecten, door een grondige analyse, een verschil maken. We trachten meer dan alleen een 'mooi ontwerp' te maken, maar een sluitend creatief concept, dat door een doordachte opzet en organisatie van de verschillende onderdelen resulteert in een gebalanceerd architecturaal geheel.”

QONTACT / Tegenpolen trekken elkaar aan, nietwaar?

Ismaël: “Wij zijn complementair aan mekaar en beheersen dezelfde beroepskennis, maar hanteren elk een andere aanpak. Leander is energiek en emotioneel ingesteld, hij focust zich op onze commerciële activiteiten. In de eerste fase van het bouwproces – dit is de weg naar het idee of het plan – voelt hij de klant aan als geen ander. Eens het project samen met ons team is vormgegeven, neem ik met mijn gestructureerde manier van denken het voortouw in de uitvoeringsfase. Ikzelf ben eerder rustig en zakelijk van aard. Daarom fungeer ik als de ogen en de oren op kantoor, waar een gedreven team dag in dag uit in de weer is.”

Leander: “Een gemotiveerd team met een verdeling van de taken naar ieders karakter en een overlapping in het leuke, creatieve deel van onze job, daarin schuilt de kracht van ons bureau! Hierdoor wordt één plus één drie! We zijn allemaal erg begaan met onze job. Dan heb je van tijd tot tijd iemand nodig die je terug in balans brengt. Ismael en ik zijn mekaars equalizers, waarbij het hele team dienst doet als klankbord. Hoe pakken we dit aan, wie neemt dat op zich, ... samen sterk! Tijdens het ontwerpen kan de input van één andere lijn het verschil maken en het plan een onverwachte wending geven. Dat is in de uitvoering niet anders. Het is altijd leuk om te kunnen sparren.”

QONTACT / Op welke manier wil R2livin+ Architects zich profileren?

Leander: “Als architect sensibiliseer je. Niet alleen op het vlak van kennis en knowhow, maar ook qua design. Je bent in die hoedanigheid een erg belangrijke schakel in het vormgeven van je omgeving want je creëert voor een stuk de wereld waarin wij met z'n allen leven. Dat proberen Ismaël en ik, samen met onze medewerkers, op een zo correct mogelijke manier en met de nodige dosis gevoel te realiseren. We hebben een droomjob en daar zijn we fier op.”

Ismaël: “Wij willen een rendabel en financieel gezond architectenbureau uitbouwen, waar elke schakel van belang is. Een loyaal team waarin iedereen zijn taken ter harte neemt, vormt de basis van het succes van een kantoor. Als we dan ook nog eens de projecten kunnen uitvoeren die ons nauw aan het hart liggen, dan is de cirkel rond.”

LEANDER KIPPERS & ISMAËL GIELEN

R2LIVIN+ Architects

011 74 65 47

Mijnwerkerslaan 33

3550 Heusden-Zolder

www.r2livin.be