Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Advocatenkantoor Nouwkens Een advocaat is een ondernemer

8 maart 2016

In een juridische wereld die om de haverklap verandert, moet een advocaat de meest recente wetgeving, rechtspraak en rechtsleer in zijn vakdomeinen onder de knie hebben. Maar theoretische kennis alleen is niet voldoende. De eigentijdse advocaat houdt ook de vinger aan de pols van de bedrijvigheid van zijn cliënt.

QONTACT / Wat maakt een advocaat succesvol?

Benjamin: “In de advocatuur maak je geen blitzcarrière, een advocaat kan lang meegaan. Ik ben intussen 21 jaar verbonden aan de balie. Doorheen de tijd zijn de wetgeving en het recht constant geëvolueerd. De advocatuur is niet langer dat traditionele beroep van weleer, afgeschermd van de wereld. Een advocaat is willens nillens een ondernemer geworden. Bovendien word je afgerekend op je resultaten. Je bent maar zo goed als je laatste zaak. Daarom moet je, net zoals in andere sectoren, telkens weer correct en hard werken om er te kunnen staan."

QONTACT / Hoe slaagt je erin de snelle maatschappij bij te benen?

Benjamin: “Door mij voortdurend bij te scholen. In onze samenleving worden er meer regels gecreëerd dan afgeschaft. Nagenoeg alles is gereglementeerd, tot en met het gewicht van het brood. Daarnaast maakt de complexe Belgische staatsstructuur het er niet gemakkelijker op. Ook ondernemers zien door de bomen het bos niet meer. Aan hen geef ik de raad om zich preventief te laten bijstaan met juridisch advies. Heel wat ondernemers beseffen niet dat een advocaat, net als een boekhouder, een onmisbare partner is."

Een advocaat is een partner in goede en kwade dagen.

QONTACT / Wanneer nemen ondernemers een advocaat onder de arm?

Benjamin: “Bedrijven doen vaak een beroep op ons om de betalingsachterstand en het incasso van facturen kordaat aan te pakken. Verder krijgen ze vroeg of laat te maken met de overheid, onder meer voor vestigingsvergunningen. Ondernemers stellen zich dan vragen over de interpretatie van de regels en de mogelijkheden om tegen negatieve beslissingen in te gaan. Op het vlak van aansprakelijkheid en schadegevallen hebben ondernemingen eveneens nood aan expertise en doeltreffende bijstand. Bedrijven zijn steeds meer gebonden aan internationale contracten. Welke factuurvoorwaarden en wetgeving zijn dan van toepassing, de Belgische of de buitenlandse? Het is verrijkend om je te verdiepen in de activiteiten van ondernemers. Een hedendaagse advocaat is een raadsman die meedenkt met zijn klant.”

QONTACT / Hoe kan je de addertjes onder het gras bestrijden?

Benjamin: “Courante en belangrijke contracten die je afsluit laat je best op voorhand beoordelen door een advocaat. Net als de algemene voorwaarden van je onderneming. De tijd en de kosten die het advies met zich meebrengt, wegen niet op tegen de tijd en de kosten die kunnen optreden als er achteraf een geschil ontstaat. Een advocaat mag dan wel geen technicus zijn, toch kan hij je wijzen op de addertjes die onder het gras schuilen. Denk aan een bouwcontract, dat de aannemer logischerwijs in zijn voordeel opstelt. Het is zaak om vooraf te weten wat de clausules kunnen impliceren zodat ze je later niet zuur opbreken.”

QONTACT / Klein maar fijn. Geldt dat ook voor een advocatenkantoor?

Benjamin: “Ons multidisciplinair advocatenkantoor biedt juridische dienstverlening en bijstand in de basismateries burgerlijk recht, handels- en ondernemingsrecht en strafrecht. Het werd in 1964 opgericht door mijn vader, meester Raf Nouwkens. In 1994 ben ik tot het kantoor toegetreden. Vandaag vormen we een team van drie advocaten en een secretaresse. In een klein kantoor heb je aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. De persoon die bij ons het contact met de klant onderhoudt, is ook degene die zijn dossier behandelt. En dat straalt vertrouwen uit.”

Benjamin Nouwkens

Advocatenkantoor Nouwkens

011 32 22 49

Kapelstraat 66

3590 Diepenbeek

www.advocatenkantoornouwkens.be