Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Paesen Autoverhuur Betaalbare luxe

4 december 2016

Op de markt van de autoverhuur heerst een felle concurrentiestrijd. Elke maatschappij hanteert haar eigen tarieven en bepaalt zelf de huurvoorwaarden. Wie als lokaal verhuurbedrijf wil opboksen tegen de grote jongens, moet spitsvondig uit de hoek komen. “Paesen Autoverhuur is pionier in de kortetermijnverhuur”, vertelt zaakvoerder Björn Paesen. “Wij maken het verschil met ons aanbod van premium cars."

QONTACT / Hoe is de taart van de autoverhuurmarkt verdeeld?

Björn: “In België is de markt van de kortetermijnverhuur relatief klein. De helft ervan wordt ingenomen door het aanbod op onze luchthavens, waar de internationale spelers de scepter zwaaien. Daarnaast is de taart verdeeld onder een paar nationale bedrijven en tal van zelfstandige verhuurders in de verschillende provincies. Mijn vader Maurice heeft de kortetermijnverhuur in Limburg mee op de kaart gezet. Ons familiebedrijf is opgericht in 1980 en legde zich oorspronkelijk toe op de verhuur van motorhomes. Tegenwoordig zijn we gespecialiseerd in het verhuren van personenwagens, minibusjes en bestelwagens met een looptijd van een halve dag tot ongeveer een jaar.”

Premiummerken bieden dat tikkeltje meer.

QONTACT / Waaraan is jullie sterke marktpositie te danken?

Björn: “Wij verhuren multimerken, maar de sterke marktpositie van Paesen Autoverhuur is vooral te danken aan ons aanbod van premium cars. Mercedes en BMW zijn onze twee grootste leveranciers van personenwagens. Dit is uniek omdat deze merken vooral zijn vertegenwoordigd in de langetermijnverhuur. Wie met een premiummerk rijdt, wil in een noodgeval liefst met hetzelfde merk de weg op. Naast particulieren kloppen ook kleine zelfstandigen, garages en carrosseriebedrijven hier aan voor vervangwagens. De kunst bestaat erin een premiummerk aan een betaalbare prijs aan te bieden. Dergelijke auto's zijn nu eenmaal duurder in aankoop. Door onze uitzonderlijke promotie- en actieprijzen is het verschil met niet-premiummerken zodanig klein dat de klant kiest voor dat tikkeltje extra luxe.”

QONTACT / Hoe wordt het dagelijks beleid bepaald?

Björn: “Als zaakvoerders leggen mijn vrouw en ik een flinke dosis buikgevoel aan de dag. Maar we gaan bovenal cijfermatig te werk omdat het kostenplaatje moet kloppen. De sector van de autoverhuur is immers onderhevig aan de crisis. Dat merken wij in de eerste plaats aan onze omzet. We kampen met hoge vaste kosten. Ons wagenpark moet per slot van rekening dag na dag worden gefinancierd, ook als de auto's niet uitrijden. Dit kunnen wij alleen maar opvangen door een grote reserve aan te leggen. Wie vandaag de dag niet kan steunen op stevige fundamenten, ziet zwarte sneeuw.”

QONTACT / Wat brengt de toekomst voor jullie familiebedrijf?


Björn: “We stevenen af op een sterke toename van hybride en elektrische wagens. Automobilisten zijn hoe langer hoe meer gewonnen voor een minimale CO2-uitstoot en zelfs voor een zero-emissie. Toch bestaat er nog een zekere terughoudendheid om dergelijke voertuigen te huren. Dat heeft alles te maken met hun beperkt rijbereik van pakweg 150 tot 200 kilometer. Deze cijfers zijn overigens puur theoretisch en houden geen rekening met het extra energieverbruik voor bijvoorbeeld de verlichting en de verwarming. Het rijbereik moet dus aanzienlijk vergroten. Onze klanten willen immers zeker zijn dat ze zich van a naar b kunnen verplaatsen en omgekeerd. Bovendien moet de oplaadtijd van de autobatterij drastisch worden ingekort. Aan een openbaar laadpunt ben je al snel meerdere uren kwijt, terwijl een snellaadpaal het klusje binnen een half uur klaart. Helaas zijn zulke palen nog schaars en kan niet iedere elektrische auto snelladen. Zodra deze tekortkomingen van de baan zijn, is iedereen vertrokken. Bij Paesen Autoverhuur springen we nu al op de elektrische kar. Wij zijn klaar voor de toekomst.”

BJÖRN PAESEN & VEERLE MARDAGA

Paesen Autoverhuur

011 27 43 30

Luikersteenweg 372

3500 Hasselt

www.paesenautoverhuur.be