Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Certafin Accountancy anno 2016

Een accountant die één keer per jaar langskomt met keurig uitgewerkte jaarcijfers? Dat is niet meer van deze tijd. De moderne ondernemer wil meer en de hedendaagse accountant biedt ook meer. “De kost die een klant ons betaalt, moet hij kunnen terugverdienen in zijn business”, klinkt het stellig bij Johan Cuppens en Edwin Franssen van Certafin.

QONTACT / Wat is de huidige tendens in de wereld van de accountancy?
Johan: “Ondernemers, vrije beroepers en zelfstandigen hebben nood aan een uitstekende vakkennis en een onberispelijke service op het gebied van accountancy, analytische boekhouding, fiscaal en financieel management. Certafin biedt die dienstverlening aan. Maar wij gaan nog een stap verder. We denken bedrijfseconomisch mee met de klant en geven hieromtrent het juiste advies. Het is niet omdat de jaarrekening een bepaald resultaat genereert, dat dit ook overeenkomt met de economische realiteit. Je moet door die cijfers heen kunnen kijken en ook een blik werpen op de toekomst. Wat brengt 2016, hoe kunnen we ervoor zorgen dat het een succesvol jaar wordt? Dat zijn hoe langer hoe meer de behoeften vandaag.”
Edwin: “Het is bovendien belangrijk om de structuur van een onderneming fiscaal te organiseren zodat die geoptimaliseerd is voor de toekomst. Wij zijn actief in de meest verscheiden sectoren, met elk hun eigenheid. De expertise die onze mensen in de ene sector verwerven, kunnen ze aanwenden bij het adviseren en begeleiden van klanten in de andere. Het is een kruisbestuiving.”

"Bedrijfseconomisch meedenken. Dat maakt het verschil."

QONTACT / Wat maakt een onderneming succesvol tegenwoordig?
Johan: “Succesvolle ondernemingen zijn organisaties die hun businessmodel regelmatig in vraag stellen. Zij evolueren mee met de snel veranderende markten en technologieën. In eerste instantie moeten wij op dat vlak zelf het goede voorbeeld geven.”
Edwin: “Ook de fiscaliteit staat niet stil. Het is dan ook zaak om proactief te werk te gaan en ondernemers te begeleiden. Onder andere in de problematiek rond de liquidatiebelasting. Of bij de erfopvolging. Want het is zinvol dat je een zaakvoerder daarop attent maakt zodra hij een bepaalde leeftijd bereikt.”

QONTACT / Het aantrekken van high potentials, is dat een heikel punt?
Johan: “In onze organisatie ligt de lat bewust hoog. Wij eisen kwaliteit van ons personeel omdat we kwaliteit willen afleveren aan de klant. Daarom doen we er alles aan om onze medewerkers te motiveren. Of dat lukt? Wel, er is geen verloop en hier heerst een aangename werksfeer. Dat heeft eveneens te maken met het kantorencomplex waarin we zijn gevestigd. Het werd ontworpen door de wereldberoemde Zwitserse architect Mario Botta. Deze parel van een locatie heeft ons in de voorbije jaren mee in staat gesteld om werknemers met een goed profiel aan te trekken.”
Edwin: “Verder doen we al eens een beroep op doorwinterde vakspecialisten in bijvoorbeeld sociale wetgeving of internationale business. Zo kunnen we bedrijven ook in die materies eerstelijnsadvies geven.”

QONTACT / Is het noodzaak om een grotere speler op de markt te zijn?
Johan: “Sinds onze opstart begin 2014 kennen we een gestage groei. Maar groeien is voor ons geen doel op zich. Dat gebeurt voor een stuk uit noodzaak. Als je het hele pakket wilt aanbieden, moet je als advieskantoor nu eenmaal een bepaalde omvang hebben. Vandaag hebben wij 18 medewerkers in dienst. Daardoor zijn we bijzonder flexibel en kunnen we zeer snel ageren.”
Edwin: “In onze associatie bogen de vennoten elk op ruim 25 jaar ervaring. Het schept nog altijd voldoening als we de klant tevreden stellen en kunnen mee bouwen aan zijn groei. We streven altijd naar een langetermijnrelatie.”

FISCAAL SIGNAAL

Fiscaliteit is regelmatig onderworpen aan diverse wijzigingen, die voor de ondernemer en de bedrijfsleider van belang zijn. Zo is er een Europese richtlijn inzake btw-plicht die onlangs werd omgezet in de Belgische wetgeving.

BTW-PLICHT BESTUURDERSVENNOOTSCHAP
De situatie wijzigt enkel voor de vennootschappen die als bestuurder een mandaat uitoefenen binnen een andere vennootschap. Voor de natuurlijke personen die als bestuurder optreden, blijft alles bij het oude en dient dus geen btw te worden aangerekend op de bestuurdersbezoldigingen die zij ontvangen.

VANAF 1 JUNI
Met betrekking tot vennootschappen die vroeger door een tolerantie van de Belgische overheid de keuze hadden of ze voor hun bestuurdersvergoeding al dan niet btw-plichtig zouden zijn, heeft Europa nu met de vinger gewezen naar België dat dit niet de bedoeling kan zijn. Daarom besliste de Belgische overheid dat deze bestuurdersvennootschappen vanaf 1 juni 2016 - na eerdere uitstellen van maatregel - wel degelijk btw moeten betalen op de vergoedingen ontvangen voor hun bestuurdersmandaat.

MEERKOST VAN 21%
Voor de bestuurde vennootschap kan deze nieuwe regeling nadelig uitdraaien. Dit is het geval als de bestuurde vennootschap geen of slechts een gedeeltelijk recht op aftrek heeft. De kosten die zij moeten dragen voor de prestaties van de bestuurders (vennootschappen) worden immers verhoogd met de niet-aftrekbare btw. De uitbetaling van een bestuurdersvergoeding aan een vennootschap brengt daarom voor deze ondernemingen een meerkost van 21% met zich mee.

OPLOSSINGEN OP MAAT
Afhankelijk van de structuur van de getroffen vennootschappen zijn er verschillende oplossingen op maat mogelijk. Uiteraard blijft het momenteel nog afwachten welke standpunten de Belgische Administratie gaat innemen in haar lang verwachte circulaire.

JOHAN CUPPENS - EDWIN FRANSSEN - JAN BECKERS

Certafin

089 35 67 00

Jaarbeurslaan 17 bus 21

3600 Genk

www.certafin.be