Blijf up-to-date van het Limburgse en Kempense ondernemerslandschap? Let’s Qonnect

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming*

“Wij verzetten bergen”

De Coster D.

Als er in de buurt omvangrijke gebouwen worden gesloopt of opgetrokken, is de kans groot dat De Coster D. eraan meewerkt. De familiale onderneming is een vaste waarde in de markt van grondwerken en afbraakwerken. Vader Dominique richtte als zelfstandig grondwerker in 1979 het bedrijf op, vandaag staan zijn vier zonen Tom, Rob, Bert en Jan mee aan het roer.

Alles onder één dak

De Coster D. is een ronkende naam. Het bloeiende familiebedrijf heeft een uitstekende reputatie op het vlak van grondwerken, afbraakwerken, funderingswerken, infrastructuur en recycling. “Je moet lang zoeken om een bedrijf te vinden dat al die specialisaties onder één dak verenigt,” weet medezaakvoerder Tom De Coster. “Klanten – onder meer bouwheren, aannemers, projectontwikkelaars, industriële opdrachtgevers en overheden – kloppen bij ons aan voor alle werkzaamheden die voor de aanvang van de eigenlijke bouwwerken nodig zijn. Dat gaat van totaalafbraak, industriële sloop en renovatiesloop tot het bouwrijp maken van terreinen en kavels met bijbehorende grond-, funderings- en infrastructuurwerken. Wij verzetten bergen.”

Ook sterk in infrastructuur, rioleringswerken en betonverhardingen.

Opzienbarende projecten

Aan spraakmakende realisaties geen gebrek. “In een voormalig klooster aan de botanische tuin in Antwerpen ronden we momenteel ons grootste project ooit af: de renovatiesloop van het vijfsterrenhotel Botanic Sanctuary Antwerp”, vertelt Tom. “Bij dit renovatieproject werd komaf gemaakt met aanpassingen en ingrepen uit vorige verbouwingen, om de originele structuren en oorspronkelijke materialen weer tot hun recht te laten komen. Wij hebben er van januari 2019 tot december 2020 gewerkt met 10 tot 25 arbeiders. Ons team stond in voor de totaalsloop, renovatiesloop, asbestverwijdering, grondwerken, beschoeiingswerken, archeologische uitgravingen, berlinerwanden, micropalen en onderschoeiingen. In juni 2021 ontvangt het hotel zijn eerste gasten op de unieke site van 20.000 vierkante meter.” Afbraak is wat De Coster D. groot heeft gemaakt. Sloopwerken zijn nog altijd het handelsmerk, al is het dienstenpakket in de loop van de jaren sterk uitgebreid. Wat staat er nog meer op het palmares? Tom vult aan: “Het gebouwencomplex van De Bonnefant in Hasselt, waarin luxueuze stadsappartementen en penthouses zijn ondergebracht, is door onze vakmannen gestript en afgebroken. We hebben ter plaatse de asbestsanering uitgevoerd in het pleisterwerk, aan het dak en in de vloer. Vervolgens heeft ons team er kelders uitgebroken en bijkomende beschoeiing voorzien en een doorgang onder de Demer gegraven. Andere referenties? Op het bedrijfsterrein van Umicore in Olen hebben wij de renovatiesloop van de kantoren en het labo uitgevoerd. Voor de vier residenties van woonproject De Heern in Herentals, met in totaal 84 appartementen en zes commerciële ruimten, is het grondverzet door ons verricht. The W in Woluwe is ook een wooncomplex, waar we een 150 meter lange berlinerwand hebben gemaakt met een kering van acht meter en een talud van zeven meter.”

Sterk in infrastructuur

Vorig jaar heeft De Coster D. sectorgenoot Martens Wegenbouw overgenomen. Sindsdien beschikt de grond- en afbraakwerker over de slagkracht om ook zijn bedrijfstak infrastructuur uit te bouwen. Tom: “Door de overname zijn wij voortaan ook sterk in rioleringswerken en machinale en manuele betonverhardingen. We leggen kleine en grote parkings aan van 100 tot tienduizenden vierkante meter, voeren alle types riolerings- en verhardingswerken rond gebouwen uit, maken doortochten in stadscentra, staan in voor vernieuwingen aan stadspleinen, noem maar op. Veel van deze opdrachten worden toegewezen door overheden, projectontwikkelaars, aannemers ruwbouw en industriële klanten die hun bedrijventerreinen van a tot z willen laten aanleggen.”

Aparte werkzaamheden

“Als Limburgse onderneming richt De Coster D. zich in de eigen regio op totaalprojecten, van grondwerken tot funderingstechnieken zoals soilmix- en berlinerwanden”, geeft Tom aan. “Buiten de provinciegrenzen mikken wij ook op aparte werkzaamheden, zoals sloop- of beschoeiingsopdrachten.” Tom wil met De Coster D. niet per se de grootste zijn, maar heeft wel geleerd dat het voordelig is om zo veel mogelijk werkzaamheden in eigen hand te nemen. “Met onze eigen recyclageafdeling, sorteerinstallatie en breekinstallatie kunnen we 98 procent van onze materialen afkomstig van afbraakwerken terug nuttig toepassen. Wij beschikken eveneens over een eigen studiedienst. Dit alles levert klanten enkel voordelen op.”

Forse investeringen

Het moderne machinepark van De Coster D. bestaat uit kranen, vrachtwagens en een regiment bulldozers,  minigravers, telescoopkranen, bestelwagens, brekers, shredders en funderingsmachines. In totaal maar liefst 350 stuks. “Als je alle benodigde machines in huis hebt, trek je daar een gigantisch profijt van: je vermijdt bijvoorbeeld dat een verhuurder een toestel niet op voorraad heeft en een werf daardoor onvoorziene vertraging oploopt. Ons machinepark vergt natuurlijk wel forse investeringen. Ik denk aan de soilmix-installatie van 90 ton. Maar ook aan de installatie voor micropalen. Die weegt drie ton en stelt ons in staat om in kelders van bestaande gebouwen probleemloos twee meter hoge en 100 ton zware micropalen te fabriceren. Andere recente investeringen zijn een sloopkraan van 120 ton die tot een hoogte van 40 meter reikt en een elektrische robot van 900 kilo waarmee we emissievrij in gesloten ruimten kunnen werken. Ons werkgebied strekt zich uit tot ver buiten Limburg. Want als wij voor een mooi of groot project wat verder moeten rijden, vinden we dat helemaal niet erg”, eindigt Tom.

Bedrijfsverhalen

Alulim
Kempen, Limburg

Zijn hele loopbaan lang heeft Jos Jeunen stevig aan de weg getimmerd. De noeste ondernemer uit Oudsbergen kijkt er nu naar uit om ...

Jepa

Al 15 jaar is Jepa de beste van de klas in het verwijderen en herstellen van oppervlakteschades op de meest uiteenlopende material...

Legiteam Advocaten

Helderheid, duidelijkheid en een sterke drang naar efficiëntie. Dat is in een notendop waar Legiteam Advocaten voor staat. Het ad...