Blijf up-to-date van het Limburgse en Kempense ondernemerslandschap? Let’s Qonnect

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming*

Gids naar de top

Via Ferrata

Hoe moet je als onderneming je groei in goede banen leiden? Via Ferrata uit Hasselt is een ervaren gids die kmo’s en grote ondernemingen begeleidt op weg naar de top. Zaakvoerders Ingrid Thys en Guy Schroyen gaan een stuk verder dan de klassieke consultancybureaus: “We stoppen niet bij advies, wij helpen ook bij de uitvoering.”

De naam Via Ferrata is goed gekozen. “Het is een term uit de klimsport”, vertelt Ingrid. “Een via ferrata is een met staalkabels uitgezet parcours langs een rotswand. Een hulpmiddel om aan de top te geraken, zeg maar. Zoals de ijzeren weg een klimmer veilig naar de piek van de berg leidt, zo willen we ondernemingen ruggensteunen om de top te bereiken.” Guy zet de beeldspraak verder: “Geen enkele berg is dezelfde. Ook wordt de moeilijkheid van de klim bepaald door de weersomstandigheden. Wij helpen ondernemingen, ongeacht hun grootte en het weer waarin ze zich bevinden, met het bepalen waar de top ligt. We verschillen van de klassieke consultancybureaus die stoppen na het geven van advies, in die zin dat wij ook bijstaan bij de implementatie van de plannen, als men dit wenst. Een lijst van prioriteiten en doelstellingen is niet voldoende, je moet ze ook uitvoeren. Belangrijk is voorts dat je voldoende draagvlak binnen de organisatie creëert. Een proces dat top-down verloopt, wordt niet aanvaard.”

Netwerk van professionals

Hebben ondernemingen in deze onzekere coronatijden meer nood aan hulp en begeleiding? Ingrid: “Heel wat bedrijven moeten reorganiseren of herstructureren. Het is geen schande om dan hulp in te roepen. Ze moeten vooral niet wachten tot het te laat is. Tegelijk zien we bedrijven in een groeispurt die vaststellen dat hun fundamenten niet sterk genoeg zijn om die groei te dragen. Ze missen de nodige competenties of resources. Wij begeleiden bedrijven aan beide uiteinden van het spectrum naar een veilige toekomst. Dat kunnen we uiteraard niet in ons eentje, daarom hebben wij een netwerk van een honderdtal zelfstandige professionals uitgebouwd. Die specialisten hebben operationele en strategische taken in uiteenlopende sectoren van het bedrijfsleven uitgevoerd. Zij kennen de ondernemerswereld en spreken dezelfde taal.”

Duurzame winst

Hoe pakt Via Ferrata de zaken concreet aan? Ingrid: “Nadat we hebben achterhaald met welke problemen je bedrijf wordt geconfronteerd en waar de verwachtingen liggen, werken wij een voorstel van een traject uit dat moet leiden naar een oplossing. Het spreekt voor zich dat het traject voor een grote onderneming er anders uitziet dan voor een scale-up. Belangrijk is dat de klant zich daar comfortabel bij voelt en zelf aan het stuur blijft. Kortom, de oplossingen die we aanreiken, zijn structurele en fundamentele oplossingen. Ondernemers die louter op zoek zijn naar enkele quick wins, zijn bij ons niet aan het juiste adres. Wij werken met het oog op winst op lange termijn. Duurzame winst.”

Geloof in verandering

“Digitalisering, nieuwe businessmodellen, telewerk, … het ligt overal op directietafels”, zegt Guy. “Zowel grote als kleine ondernemingen worden met gelijkaardige uitdagingen geconfronteerd. Ook al werken we voor grote internationale spelers, ook kmo’s behoren tot onze portfolio. De grotere bedrijven hebben misschien eerder een cultuur om extern advies in te huren, toch moeten kmo’s zich niet laten tegenhouden. Voor strategisch advies kunnen zij een groeisubsidie opstrijken van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Ook start-ups kloppen bij ons aan met de vraag om samen stevige fundamenten te bouwen voor een verdere groei. We werken samen met bedrijven die geloven in duurzame verandering als verzekering voor de toekomst en in de creativiteit en toegevoegde waarde van een externe kijk.”

Bedrijfsverhalen

Alulim
Kempen, Limburg

Zijn hele loopbaan lang heeft Jos Jeunen stevig aan de weg getimmerd. De noeste ondernemer uit Oudsbergen kijkt er nu naar uit om ...

Jepa

Al 15 jaar is Jepa de beste van de klas in het verwijderen en herstellen van oppervlakteschades op de meest uiteenlopende material...

Legiteam Advocaten

Helderheid, duidelijkheid en een sterke drang naar efficiëntie. Dat is in een notendop waar Legiteam Advocaten voor staat. Het ad...