Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ruba boekhoudkantoor Van cijferaar tot adviseur

PDF Versie

“De titel van boekhouder dekt al lang de lading niet meer.” Bart Ruyters van boekhoudkantoor Ruba valt met de deur in huis. “Onze dagelijkse workload wordt tegenwoordig aanzienlijk verlicht door de toegenomen digitalisering. De vrijgekomen tijd is meer dan nodig om de cliënt-zaakvoerder te begeleiden en te ondersteunen in zijn ondernemerschap. Die adviserende rol wint voortdurend aan belang.”

Op de digitale rails

Bart Ruyters weet waar Abraham de mosterd haalt. De clevere boekhouder-fiscalist loopt in het oog door zijn uitgesproken, vooruitstrevende visie op het gebied van automatisering. Hij heeft enkele jaren geleden geen seconde getwijfeld om Ruba op de digitale rails te zetten. “De toekomst is digitaal. Elektronische facturatie zit in de lift en ondernemers zijn steeds vaker vragende partij. Logisch, het biedt hen tal van voordelen. Zo kan je niet alleen altijd en overal je volledige archief raadplegen of in real time informatie uitwisselen, maar heb je eveneens de handen vrij om je zaak of bedrijf op een nog efficiëntere manier te runnen. Ook wij plukken de vruchten van de doorgedreven digitalisering. De workload in ons boekhoudkantoor is sterk afgenomen in vergelijking met vroeger omdat ons performant IT-systeem voortaan het repetitieve lopendebandwerk voor zijn rekening neemt. Denk maar aan het inscannen van facturen en het inlezen en automatisch boeken van bankuittreksels via codabestanden.”

Actief meedenken

Betekent de digitale koerswijziging dat je als boekhouder genoegzaam achterover kunt leunen? “In geen geval”, zegt Bart resoluut. “Ondernemers zijn veeleisender geworden. Bovendien wijzigt de wetgeving in onze sector om de haverklap. Een goed voorbeeld is de hervorming van het vennootschapsrecht. Daarom denken we actief mee met onze cliënten en met hun business. Niet alleen op boekhoudkundig of fiscaal vlak, maar ook in materies die betrekking hebben op sociale domeinen, het rekruteringsbeleid, softwarepakketten, investeringen, noem maar op. Als boekhouders genereren wij nu veel meer toegevoegde waarde.”

Adviserende rol

Van een pure number cruncher is de hedendaagse boekhouder geëvolueerd naar een soort business consultant. “Enkel en alleen cijfers afleveren is achterhaald”, vindt Bart. “Steeds meer klanten verwachten op elk moment gericht financieel advies op basis van actuele gegevens. Onze adviserende rol wordt alsmaar belangrijker. Het gaat vandaag de dag om wat er achter de cijfers zit.” Nog een van de stokpaardjes van Ruba is de hoogstpersoonlijke aanpak. “Wij bouwen warme en menselijke relaties met cliënten op. Daarnaast zweren we bij regelmatige overlegmomenten, minstens halfjaarlijks en liefst elk kwartaal. Ondernemers willen nu eenmaal veel korter op de bal spelen.”

  • Bart Ruyters - Ruba boekhoudkantoor
  • Hendrik van Veldekesingel 150/103 - 3500 Hasselt
  • 011 22 15 85
  • www.ruba.be