Blijf up-to-date van het Limburgse en Kempense ondernemerslandschap? Let’s Qonnect

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming*

Rebelse go-getter

Superbeton

Hij is een bezig baasje, heeft het hart op de tong en wil kost wat kost de naam van zijn familie vereeuwigen. Frederik Laeremans staat op zijn 32ste al drie jaar aan het roer van wegenbouwer en betongigant Superbeton. “Uit eerbetoon aan mijn vader en grootvader. Het ondernemerschap is mij met de paplepel ingegoten. Ik ben megaverslaafd aan ons bedrijf en wil onze naam nu ook in de B2B-markt vestigen.”

Qontact I Superbeton heeft onder jouw vleugels een transformatie ondergaan. Leg uit!

Frederik: “In de voorbije drie jaar hebben we ons familiebedrijf een nieuwe dynamiek gegeven en de revival van Superbeton ingezet. Vandaag gaan wij voluit voor ons product en de outing van ons product, terwijl we voorheen onze pijlen richtten op het concurrentiegevoelige B2G- of business-to-government segment, waar alle werkzaamheden conform typebestek 250 worden uitgevoerd. Met die knowhow mikken wij nu op B2B-klanten en de infrastructuur rond kmo-gebouwen. We stellen vast dat onze aanpak uniek is. Superbeton is een klein familiebedrijf dat 12 miljoen omzet draait, meedenkt met de klant en korte en directe lijnen hanteert. Onze bedrijfsfilosofie? Eén voor allen, allen voor één. Wij bouwen de wegen en de infrastructuur van morgen. De Kempen is onze bakermat, nu willen we ook in Limburg naamsbekendheid verwerven. Ons team is er klaar voor.”

Qontact I Welke toekomstige groeisprong heb je met het familiebedrijf voor ogen?

Frederik: “De meest ingrijpende verandering sinds mijn aanstelling als zaakvoerder is ongetwijfeld de beslissing om na 65 jaar onze vertrouwde site in Herselt te verlaten. Aan de Blaubergsesteenweg zijn er geen mogelijkheden om ons perceel van 4,5 hectare uit te breiden. Bovendien stel ik vast dat we op deze locatie zijn vastgeroest. Welnu, soms moet je het verleden letterlijk en figuurlijk achter je laten om te bouwen aan iets nieuw. In Aarschot hebben wij een bedrijfsterrein gekocht met een oppervlakte van 10 hectare om Superbeton in te planten. We willen er met een wit blad beginnen en verder groeien. De verhuis naar onze nieuwe standplaats is voorzien in 2022. Om nu al een positieve mindset te creëren voor deze belangrijke switch, zijn wij met ons hele hebben en houden op 10 juli voorlopig verkast naar een andere, kleinere site in Aarschot. Het startschot is gegeven, Superbeton 2.0 komt in zicht!”

Qontact I Jullie activiteiten zijn onlangs uitgebreid met een echte gamechanger, nietwaar?

Frederik: “Midden vorig jaar hebben we de eerste mmGPS-gestuurde glijbekistingsmachine in de Benelux in gebruik genomen. Daarmee keren wij terug naar onze roots. Mijn grootvader was destijds een pionier op het vlak van beton. Ons familiebedrijf beschikte ooit over zes betoncentrales in België. Na zijn overlijden werd het betonimperium verkocht en legden we de focus op grondwerken en wegenbouw. Beton zit echter in het DNA van onze onderneming. Wij gaan daar voortaan zwaar op inzetten. De oprichting van een betoncentrale op de nieuwe vestigingsplaats in Aarschot moet ons een boost geven.”

Qontact I Je komt uit een ondernemend nest. Hoe typeer jij jezelf als ondernemer?

Frederik: “Ik omschrijf mij graag als een dynamische ondernemer, die vooral handelt vanuit een passie en afgaat op zijn buikgevoel. Meestal ga ik te rade bij mijn vader of bij derden. Hoe harder ze nee schudden, hoe meer ik geneigd ben mijn gevoel te volgen. Ik ga altijd voor het zware parcours, niet de gemakkelijke weg. Uiteindelijk hak ikzelf de knopen door omdat ik de bollenwinkel moet doen draaien.”

Qontact I Wat maakt een hedendaagse ondernemer outstanding en succesvol?

Frederik: “De dag van vandaag moet je heel flexibel zijn, snel schakelen en je zo vlot mogelijk aanpassen. Situaties veranderden vroeger elke 10 jaar, tegenwoordig wijzigt er pakweg elke week wel iets en is het zaak om erg alert te zijn. De huidige coronacrisis is daar een sterksprekend voorbeeld van. Een goed ondernemer vindt de balans tussen zijn noden van uitvoering en de noden van zijn mensen. Werknemers vormen de grootste struikelblok in een onderneming. Het is tegenwoordig bijzonder moeilijk om bekwaam personeel aan te trekken en te behouden.”

CEO staat voor Coach En Ondernemer.

Qontact I Waarom is het zo belangrijk om je menselijk kapitaal optimaal in te zetten?

Frederik: “Als kapitein van het schip moet je evenzeer een capabele people manager zijn. Ik steek dan ook veel tijd in het uitdokteren van de manier waarop ik mijn product kan ontwikkelen met mijn 35 medewerkers en hoe ik de juiste persoon op de juiste plaats krijg. Wie bij ons aan de slag gaat, is als MacGyver. We hebben geen haantjes in dienst, enkel ploeteraars en trekkers. CEO is voor mij de afkorting van Coach En Ondernemer. Daarnaast zie ik mezelf als een mentor. Bij Superbeton staat iedereen op hetzelfde niveau, ik ben een en al oor voor ieder personeelslid. Elk gaaf idee wordt uitgevoerd.”

Qontact I Hoe zorg je ervoor dat al je medewerkers aan hetzelfde zeel trekken?

Frederik: “Door al onze werkkrachten de juiste tools te geven. In mijn hoedanigheid van zaakvoerder probeer ik mijn visie te vertalen naar mijn mensen. Ik wil voor hen een traject uitstippelen waarbij ze mee hun schouders zetten onder de toekomst van Superbeton en met gezamenlijke krachten aan een groter geheel bouwen. Een gelijkaardig doel had ik voor ogen met mijn deelname aan The Sky is the Limit, het realityprogramma op televisie. Ik kon er mijn ei in kwijt en jongeren stimuleren om te werken aan hun toekomst. De boodschap die ik meegeef is dat je op professioneel vlak alles kunt bereiken. Toegegeven, het is een stuk makkelijker als je van thuis uit alles meekrijgt, maar ik ben er 100 procent zeker van dat ik in het tegenovergestelde geval ook op eigen benen zou staan. Belangrijk is dat al wat je doet met passie gebeurt. Dan heb je niet het gevoel dat je werkt, ben je nooit een dag ongelukkig en denk je niet aan geld. Houd daarom je passie zo goed en zo lang mogelijk vol, dat is mijn levenswijsheid die ik wil delen.”

Bedrijfsverhalen

Medo Brandbeveiliging
Limburg

Brandblussers, axiale haspels, noodverlichtingen, branddetectiecentrales, rookluiken, brandwerende afdichtingen: Medo Fire levert,...

Kasteel van Ordingen

Het Kasteel van Ordingen in Sint-Truiden behoort sinds kort tot het zeer selecte clubje van vijfsterrenhotels in Vlaanderen. “Wi...

Benjo textiel
Limburg

Textielgroothandel Benjo uit Hasselt is een bedrijf van gevestigde reputatie. In moeilijke omstandigheden nam Jiri Borzée in 2019...