Blijf up-to-date van het Limburgse en Kempense ondernemerslandschap? Let’s Qonnect

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming*

Klaar voor de toekomst

Derdaele+ industriële gebouwen

Het gaat hard voor Derdaele+. De industriële bouwonderneming realiseerde in de voorbije jaren maar liefst 360 gebouwen, overwegend in Lommel en Overpelt. De expansiedrift van CEO’s Patric Derdaele en Thomas Monnens is onuitblusbaar. “In 14 jaar tijd hebben wij een uitstekende naam opgebouwd bij klanten in diverse sectoren. We groeien niet om te groeien, maar streven naar kwaliteit en klanttevredenheid.”

Aanhoudende groei

Sinds de management buy-out bij Derdaele+ laat oprichter Patric Derdaele zich bijstaan door drie managers. De dagelijkse leiding is toevertrouwd aan Thomas Monnens, die de verantwoordelijkheid draagt voor de structuur van het bedrijf, de verkoop en de calculatie. Lennart Selen en Mark Bongaerts behartigen op hun beurt de opvolging en de leiding van lopende projecten en werven. “De groei van de activiteiten van Groep Derdaele werd te omvangrijk om onder leiding van één persoon met evenveel succes voort te zetten”, verklaart Patric. “Daarom heb ik besloten om mij meer te focussen op de projectontwikkeling binnen de groep.” Simultaan is ook een investeringspakket van in totaal vier en een half miljoen euro afgerond. “Door de aanhoudende groei van onze onderneming drong een verruiming van de werkplaats en de kantoren zich op. In oktober 2017 zijn wij begonnen aan de linkerkant van ons gebouw, de rechterkant is stapsgewijs aangepakt en intussen voltooid. Daarnaast hebben we de laatste jaren fors geïnvesteerd in de uitbreiding van het machinepark en de productieafdeling. Door die toekomstgerichte strategie kunnen wij onze voorsprong in de beste prijs-kwaliteitverhouding aanhouden.”

Op het overnamepad

Bij Derdaele+ bewandelen ze graag het overnamepad. “Zo hebben we anderhalf jaar geleden onze sectorgenoot B&B Industriebouw overgenomen. Dit bouwbedrijf uit Overpelt is meer dan 20 jaar een vaste waarde in industriebouw, utiliteitsbouw, metaalconstructies en verbouwingswerken. Tot de realisaties van B&B Industriebouw behoren onder meer diverse bedrijfshallen, kantoren, magazijnen, loodsen, toonzalen en sleutel-op-de-deurprojecten. Alle staalconstructies worden vakkundig in het eigen atelier vervaardigd. De interne ontwerpafdeling en de ervaren montageploeg staan bekend om hun degelijke service en hoogwaardige afwerking. In de voorbije jaren behaalde B&B Industriebouw een jaarlijkse omzet van 1,75 miljoen euro. Wij hebben ons zusterbedrijf meteen na de overname gepimpt met een investeringspakket van 250.000 euro, bestemd voor het machinepark en het rollend materieel, om het nog competitiever op de kaart te zetten.”

Verdere expansie

Door de inlijving van B&B Industriebouw was de productiecapaciteit van Derdaele+ na een half jaar fors opgeschroefd. Deze sterke stijging had tot gevolg dat de natlakkerij van DPRO Coating – een van de 15 ondernemingen die deel uitmaken van Groep Derdaele – uit zijn voegen barstte. “De oppervlakte van 600 vierkante meter was uitgerust met een spuitatelier en vijf rolbruggen, goed voor een capaciteit van 50 tot 60 ton metaal per week”, verduidelijkt Thomas. “Maar ze volstond niet langer om aan de steeds toenemende vraag te voldoen.” Een verdere expansie was dan ook de meest voor de hand liggende oplossing. Patric: “Met het oog op de toekomst hebben we anderhalve hectare bouwgrond aangekocht in industriezone Balendijk-Kristalpark in Lommel. Bedoeling was de activiteiten van DPRO Coating aan de Christoffel Plantijnstraat te herlokaliseren naar de nieuwe site.”

Extra productie

De nieuwbouw van de natlakkerij is 2400 vierkante meter groot, bijna een verdriedubbeling van de voormalige oppervlakte. “De grondwerken zijn vorig jaar na het bouwverlof verricht, de montage van de metaalconstructies is midden september aangevat”, vertelt Thomas. “Eind 2019 hebben wij de nieuwe natlakkerij in gebruik genomen. De vier medewerkers van DPRO Coating zijn aan boord gebleven. Zij krijgen op termijn versterking van zes tot zeven werkkrachten. Ook het bestaande machinepark is verhuisd naar de nieuwe vestiging en bovendien hebben we het uitgebreid met bijkomende rolbruggen.” Met de herlokalisatie van de natlakkerij is een investering van 2,5 tot 3 miljoen euro gemoeid. “Op dit moment is Derdaele+ op hetzelfde perceel een bedrijfsgebouw van 3600 vierkante meter aan het neerplanten. In het pand voorzien wij ook ruimte om extra productie van metaalconstructies op te starten”, laat Patric optekenen.

Supermarkt in supertijd

Het team van Derdaele+ zit niet om een stunt verlegen. Zo heeft de Lommelse industriebouwer onlangs een supermarkt in een supertijd opgetrokken. Patric: “In december is in Lanaken de tweede vestiging van Jumbo geopend. Op de retailsite, waar voorheen onder meer Aldi, O’Cool en Vögele onderdak hadden, heeft Derdaele+ de oorspronkelijke gebouwen gesloopt. Vervolgens hebben we er twee nieuwe panden opgetrokken die winkelruimte bieden aan Jumbo, doe-het-zelfketen Hubo en andere handelszaken. In totaal gaat het om een oppervlakte van 6000 vierkante meter. Naast de realisatie van de bouwwerken stond Derdaele+ in voor alle omgevingswerken op het terrein. Parking en groenvoorziening inbegrepen.” Aanvankelijk zou de Jumbo-supermarkt in Lanaken de allereerste in België zijn. Maar een burenklacht en archeologisch onderzoek gooiden roet in het eten. Thomas legt uit: “Door die verwikkelingen liep het bouwproject vier maanden vertraging op. Eens de vergunningen waren verleend, hebben wij van deze opdracht een prestigezaak gemaakt. In nauwelijks 3,5 maanden heeft het team van Derdaele+ het project volledig gerealiseerd, van de funderingen tot en met de aanplanting. Een megaprestatie, die ons een zeer tevreden klant heeft opgeleverd!”

Alle machines in huis

De omvang van het rollend materieel van Derdaele+ is zeer uitzonderlijk in de bouwsector. Thomas: “We kunnen meer dan 50 hypermoderne machines en vervoermiddelen inzetten. Van graafkranen, telescoopkranen, graafmachines, hoogtewerkers en schaarliften tot dumpers, opliggers, kipwagens en tractors.” Patric vult aan: “Wij hebben alle machines voor onze grond-, riolerings- en montagewerken in huis. Dat heeft een gunstige invloed op de doorlooptijd en de kostprijs van een industrieel bouwproject. Bovendien beschikken we over een eigen 1000 vierkante meter grote knip- en plooiafdeling voor metalen afwerkstukken tot een lengte van zes meter. Daardoor zijn wij in staat om ook het knippen en plooien van metaal in eigen beheer uit te voeren. Onze toekomst is veelbelovend, Derdaele+ schakelt in de volgende jaren nog een versnelling hoger!”

Bedrijfsverhalen

Bezettingswerken Fransen

David Fransen van Bezettingswerken Fransen weet waar Abraham de mosterd haalt. De gedreven zaakvoerder heeft met de jaren enorm ve...

AB Schepers-Hendrickx

Wat is je grootste bezorgdheid als je een woning of appartementsgebouw laat bouwen of renoveren? Eén: de prijs. Twee: de timing. ...

JOJO Systems

“JOJO Systems, al 30 jaar uw zekerheid in Limburg.” Een goede slogan vertelt een volledig verhaal, weet zaakvoerder Luc Jansen...