Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Van Lanschot Focus op duurzaamheid

PDF Versie

Verantwoord ondernemen staat voor Van Lanschot gelijk aan integer en transparant ondernemen. “Vermogen gaat over meer dan geld. Het gaat over beschermen, groeien, de volgende generatie. Wij ontzorgen onze klanten bij hun familiale planning en vermogensopbouw door een beleggingsportefeuille op maat te snijden”, vertelt private banker Goele Kippers.

Maximaal beheer

De missie van Van Lanschot is sinds 1737 onveranderd: ondernemers, vrije beroepers, particulieren en institutionele beleggers begeleiden met de opbouw en het behoud van hun vermogen. Van Lanschot geniet faam als een van de meest duurzame private banks in België. “Wat duurzaam is, gaat langer mee”, weet Goele. “We stellen een evenwichtig gespreide beleggersportefeuille samen met aandelen van bedrijven die goed scoren op de ESG Leaders Index. ESG staat voor Environmental, Social en Governance. Ondernemingen die daarin uitblinken, doen dat ook in een planeetvriendelijk bedrijfsbeleid. Zij houden zich aan de internationale afspraken op het vlak van maatschappelijk gedrag, milieu en bestuur. Bij Van Lanschot beheren wij onze portefeuille maximaal door ons te richten op duurzame bedrijven.”

Economische atoombom

Hoewel de economie langzaam weer op gang komt, is de coronacrisis zeker nog niet voorbij. “De impact van de crisis op de economische groei en de aandelenbeurzen is enorm”, gaat Goele verder. “De hoofdeconoom van Van Lanschot vergelijkt de corona-uitbraak met een atoombom die uit de lucht komt vallen. Dit gebeurt totaal onverwacht en veroorzaakt grote opschudding. Eerst is er een verblindende lichtflits, die een gigantische schade aanricht. De straling die ermee gepaard gaat, kan nog geruime tijd verstrekkende gevolgen hebben. Ook de coronacrisis is ingeslagen als een ‘economische atoombom’. We bevinden ons momenteel in de fase van de lichtflits en het is heel moeilijk om precies te bepalen welke richting we uitgaan. Dat merk je bijvoorbeeld aan de prognose van de Europese Centrale Bank. Die voorspelt voor dit jaar een economische krimp tussen 5 en 12 procent. Daar zit maar liefst 7 procent tussen, wat duidelijk illustreert dat zelfs de ECB op dit ogenblik in het duister tast over de toekomst.” Voorlopig blijft het dus afwachten hoe de lijn zich na de crisis doortrekt. Al wakkert de huidige situatie de duurzaamheidsreflex aan. “De meeste klanten zijn in de gegeven omstandigheden rustig gebleven en back to basics gegaan. Ze hebben meer de focus gelegd op hun bedrijf, gezondheid en gezin. De échte waarden in het leven. Zij zijn nu meer dan ooit bezig met de planning van de volgende generatie. In deze materie hanteren wij een integrale aanpak en zorgen we voor gemoedsrust.”

  • Goele Kippers - Van Lanschot
  • Kolonel Dusartplein 20 - 3500 Hasselt
  • 011 85 89 30
  • www.vanlanschot.be