Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Vandebos Bouwen aan de toekomst

PDF Versie

Vandebos Algemene Bouwonderneming gaat al naar de honderd, maar toont zich fris van geest. “Door continu te investeren in digitalisering en jonge werkkrachten wapenen wij ons om de nieuwe uitdagingen in onze sector aan te gaan,” zeggen gedelegeerd bestuurders Staf Jacobs en Krijn Henrotte. “Tegelijk zijn én blijven we een familiebedrijf: het welzijn van onze mensen staat voorop.”

Brasserie Drugstore op de Hasseltse Grote Markt, een icoon in de Limburgse hoofdstad, wordt momenteel volledig omgebouwd. Aan het stuur zit bouwbedrijf Vandebos uit Alken, in zijn branche ook een monument. “Eerst hebben wij het pand deels afgebroken en de rest volledig gestript, nu zijn we volop bezig met de opbouw. Ondanks alle coronamaatregelen proberen wij ons aan de initiële timing te houden en dat gaat ons ook lukken. Dat is een uitdaging, maar we genieten al vele jaren een gevestigde reputatie als betrouwbare bouwpartner.” Staf weet waarin de sterkte van Vandebos schuilt: “Doordat wij over een groot arsenaal aan machines en eigen materiaal beschikken, kunnen we snel schakelen. Wij zijn niet afhankelijk van derden. Minstens even belangrijk is dat we fors investeren in de digitalisering en professionalisering van onze werking.”

Solide en innovatief

Vandebos is onder de leiding van Staf en Krijn uitgegroeid tot een solide en innovatieve bouwonderneming, in niets te vergelijken met het oorspronkelijke bedrijfje uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Krijn: “Eind 2018 hebben wij de holding Vandebos Groep opgericht die boven ons bouwbedrijf, wegenbouwbedrijf en dakwerkbedrijf staat. Eerder in 2018 was er al een sterk en veerkrachtig managementteam aangesteld. Niet-actieve aandeelhouders zijn uitgekocht. Die nieuwe structuur heeft rust gebracht in de onderneming. We kenden een explosieve groei in omzet, personeel en materiaal, maar toch wisten veel van onze medewerkers niet welke richting ons bedrijf op middellange termijn zou uitgaan. Vandaag hebben zij het gevoel dat ze deel uitmaken van een bedrijf dat goed op weg is om zijn toekomst te verzekeren.”

Door ons groot arsenaal aan machines en eigen materiaal kunnen we snel schakelen.

Visuele planning

Werken aan de toekomst betekent onder andere werken aan de digitalisering van processen. Krijn: “Op het vlak van digitalisering is er naar een hogere versnelling geschakeld. Wij hebben het ERP-systeem van Build Software verder verfijnd, met als resultaat dat we ons magazijnbeheer kunnen optimaliseren en ons voorcalculatietraject kunnen stroomlijnen. Om deze zaken in goede banen te leiden, heeft Vandebos begin 2019 een verantwoordelijke voor processen en innovatie aangeworven. Een volgende stap is de implementatie van Visual Planning-software, die de werfplanning toetst aan de beschikbaarheid van bouwkranen, materialen en personeel. Alle aparte planningen worden aan elkaar gekoppeld. Waar dreigt een bottleneck, waar moeten we bijvoorbeeld extra mankracht of een bijkomende kraan inzetten? Dit alles krijgen wij nu scherp in beeld.”

Alle details in 3D

Een belangrijke stap in de modernisering van Vandebos en de bouwsector in het algemeen, is het gebruik van Building Information Modeling of BIM, het ontwerp van bouwplannen in 3D. Tot in de kleinste details. Krijn: “Een BIM-model moet ervoor zorgen dat je elke mogelijke uitvoeringsfout tijdens de bouw kunt voorkomen. Het dwingt ons om zeer nauwkeurig over alle details na te denken. De voorbereidingsfase wordt daardoor langer, maar de bouwtijd verkort. Voorwaarde is wel dat alle betrokkenen – aannemers, architecten, ingenieurs, opdrachtgevers – op één lijn zitten en duidelijke afspraken maken. De markt is wel nog niet helemaal klaar voor BIM, maar we springen nu al mee op de kar.”

Familiale sfeer

En toch is Vandebos nog altijd een familiebedrijf. Staf: “We blijven investeren in onze mensen. Wij moeten een antwoord bieden op de vergrijzing van ons personeelsbestand. Medewerkers tegen de pensioenleeftijd nemen de rol van mentor op zich, zij stomen de jongeren klaar voor leidinggevende taken. Onze werkzaamheden verruimen, wat maakt dat onze arbeiders polyvalenter worden. Dit proces verloopt heel vlot. We luisteren naar onze medewerkers. Zij zijn ons hoogste goed. Om de loonkosten te drukken schakelen veel conculega’s externen in voor uitvoerende taken, wij vertrouwen op ons team van vaste medewerkers. Er hangt hier een warme sfeer en dat willen we ook zo houden.”

Duurzame stadswijk

Naast Brasserie Drugstore kan Vandebos nog meer spraakmakende referenties voorleggen. Zowel in als buiten Limburg. Residentie Insula in Tienen en wooncomplex Jansenius in Leuven, om er een paar te noemen. Krijn: “Een van onze grootste en meest prestigieuze projecten is de Hertogensite in Leuven, een nieuwe duurzame stadswijk – meer dan 6,5 hectare – met appartementen, lofts, ouderenhuisvesting en handelsruimten. En dat in een autoluwe en groene omgeving. Wij staan daar niet enkel in voor de afbraak van gebouwen en nieuwbouw, we hebben ook samen met projectontwikkelaar Resiterra de details van de vergunningen uitgewerkt en gecontroleerd of alle ideeën wel betaalbaar en uitvoerbaar zijn. Er rust een belangrijke coördinerende taak op onze schouders. Het duurt nog wel tot 2030 vooraleer de hele site volledig klaar zal zijn, maar de Hertogensite wordt een echt pronkstuk.”