Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Medo Fire Waar rook is, is vuur

PDF Versie

De telefoon staat niet stil bij Medo Fire. Vanaf 1 januari 2020 is het wettelijk verplicht om elke verdieping van een woning uit te rusten met minstens één rookmelder. Ook bedrijven krijgen alsmaar strengere brandvoorschriften opgelegd. Hoog tijd om in actie te schieten! “Het is een understatement om te zeggen dat er een grote vraag naar rookmelders is”, aldus Marc Medo, zaakvoerder van Medo Fire.

Rookmelders installeren

De tijd dringt en de vraag is niet of je een rookmelder nodig hebt, maar welke. Marc legt uit: “Een optische rookmelder, zowat de standaard, detecteert rook visueel. Het is belangrijk dat je die rookmelder regelmatig onderhoudt, om te voorkomen dat er stof voor het optisch oog komt en het alarm afgaat zonder dat er brand is. De hittemelder alarmeert wanneer de temperatuur in een ruimte stijgt tot 57° C. En dan is er nog de CO-melder, die gas detecteert. In grote ruimtes en woningen met verschillende verdiepingen is het aan te raden om rookmelders te installeren die met elkaar in verbinding staan. Want als je op de tweede verdieping in bed ligt, hoor je je rookmelder in de kelder niet als die niet gekoppeld is aan de andere rookmelders.”

10 seconden kunnen een wereld van verschil maken.

BOSEC-gecertificeerd

“De overheid hamert erop om BOSEC-gecertificeerde rookmelders te installeren. BOSEC is een keurmerk opgesteld door fabrikanten, installateurs, overheid, brandweer en verzekeraars. Zij schrijven voor dat een rookmelder moet zijn uitgerust met een niet-uitneembare lithiumbatterij met een levensduur van 10 jaar. Dat is om te voorkomen dat je een platte batterij niet vervangt en je dus een rookmelder hebt die niet werkt.”

Vluchtweg vrijwaren

Over het belang van de nieuwe wettelijke verplichting is Marc duidelijk: “Een rookmelder dient om levens te redden. Wanneer je ligt te slapen, moet je zo snel mogelijk in veiligheid worden gebracht. Daarom wordt een rookmelder bij voorkeur in de gang en de overloop geplaatst. En dus niet in het washok of de keuken, waar een brand meestal ontstaat. Het gaat er vooral om je vluchtweg te vrijwaren: door welke deuren en gangen moet je lopen om buiten te geraken? Tip: het is eenvoudig om een rookmelder te plaatsen. Je bevestigt hem tegen het plafond, op minimum 50 centimeter van een hoek. Rook stijgt altijd naar het hoogste punt en concentreert zich eerst in het midden van een ruimte. Het duurt soms 10 seconden vooraleer de rook de hoeken van een ruimte bereikt. Die 10 seconden kunnen een wereld van verschil maken.”