Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Isola Belgium Van product naar totaalservice

PDF Versie

Zuidzicht in Hasselt, Stayen in Sint-Truiden, Residentie De Commanderie in Bilzen, Brussels Airport, Havengebouw Antwerpen, Infinity Luxemburg: het is slechts een greep uit de prestigieuze bouwprojecten waarin Isola Belgium een dikke vinger in de pap heeft. “We blinken uit in totaaloplossingen: van isolatie en vloeropbouw tot vloerverwarming en HVAC.”

Groot groeipotentieel

Isola Belgium is een naam met faam. Midden jaren ’90 nam het isolatiebedrijf uit Tongeren een wereldwijd patent op Thermogran, een duurzaam isolerend product met unieke thermische en akoestische eigenschappen. Op het vlak van akoestiek behaalt Thermogran een reductie van meer dan 30 decibel. Dit wil zeggen dat het geluid van een drukke weg wordt onderdrukt tot het vallen van een blaadje in huis. In de voorbije 25 jaar heeft de Limburgse pionier in thermische en akoestische vloerisolatie zijn vakgebied uitgebreid tot nagenoeg alle aspecten van isolatie en vloeropbouw. “Daar plukken wij vandaag de vruchten van”, aldus topman Maarten Bostyn. “Sinds 2010 is onze jaaromzet meer dan verdrievoudigd, tot ruim 23 miljoen euro. We beschikken over 48 eigen plaatsingsteams in het hele land. Onze belangrijkste klanten zijn bouwbedrijven, projectontwikkelaars en architecten. Wij voeren intussen ook werkzaamheden uit in Nederland, Frankrijk en Luxemburg, maar onze focus ligt op België, waar er nog een groot groeipotentieel is.”

All-in-one servicebedrijf

Daar houdt het verhaal niet op. Via de recente overname van BSX, een specialist in duurzame energieoplossingen, voegt Isola Belgium ook HVAC, warmtepompen en zonnepanelen toe aan zijn portfolio. Maarten: “We evolueren naar een all-in-one servicebedrijf. Klanten zijn immers op zoek naar een totaalservice voor isolatie, vloerverwarming en aanverwante producten. Ze willen van alle zorgen worden verlost. Service wint alsmaar aan belang. Isola Belgium staat van oudsher bekend als pionier in productontwikkeling, vandaag zijn wij eerder pionier in het bieden van totaaloplossingen. We behoren tot de eersten in onze branche om die shift te maken.” CEO Kim Strauven vult aan: “De wijze waarop je bouwt en verbouwt verandert drastisch. Je woning of bedrijfsgebouw louter isoleren volstaat niet langer om een comfortabele leef- en werkomgeving te creëren. Verwarmen, koelen en ventileren op basis van hernieuwbare energie is een logische volgende stap die wij nu via BSX kunnen aanbieden. Zo slagen we er meer dan ooit in om onze missie waar te maken: Create Your Comfort.”

Eén grote familie

BSX, in 2008 opgericht door Limburgers Kris Smeuninx en Dennis Bosmans, is een autoriteit in ecologisch verwarmen en koelen. “Onze missie bestaat erin een gezonde leefomgeving te creëren. In Isola Belgium hebben wij een bondgenoot gevonden. We versterken het isolatiebedrijf in alles wat te maken heeft met energiezuinig bouwen: zonnepanelen, warmtepompen, airco en koeling.” Daarnaast is Isola Belgium ook een nauwe samenwerking aangegaan met leverancier van vloerverwarming Giacomini Benelux. Wim Gijbels: “Onze firma werkt al jaren samen met BSX, ons DNA stemt overeen. Wij zijn blij dat onze samenwerking nu een structureel karakter krijgt en dat we samen als het ware onder één dak wonen. Onze grootste sterkte is dat wij alles in handen houden, van studie tot productie. We behoren tot de grootste fabrikanten van verwarmingsonderdelen in Europa.”

Elke dag opnieuw moeten we onszelf uitvinden.

Duurzaam innoveren

Innovatie, dat is de sleutel tot het succes van Isola Belgium. Maarten: “Innovatie zit in onze genen. Elke dag opnieuw moeten wij onszelf uitvinden. Niet enkel omdat de wetgeving ons steeds strengere regels en normen oplegt, maar ook omdat we ons voor de volle 100 procent willen inzetten om de kwaliteit van onze producten en diensten naar een hoger niveau te tillen. Onze akoestische isolatie is door alle grote onafhankelijke bureaus getest en heeft overal de beste score behaald. Door te innoveren zijn wij ook een duurzaam bedrijf geworden. We produceren en organiseren alles vanuit onze ecologische fabriekshallen en passieve kantoorruimten. Thermogran, ons succesnummer behoudt decennialang zijn isolerende waarde en kan na de afbraak van een bouwproject voor 100 procent worden hergebruikt in een nieuw project. De levensduur van Thermogran bedraagt meer dan 300 jaar.”

Juiste persoon op juiste plaats

In het kader van de verdere uitbouw van Isola Belgium is Kim een jaar geleden aangesteld als CEO. “Ik ben met beide voeten mee in de modder gaan staan. Mijn eerste jaar aan het hoofd van de dagelijkse werking is geen jaar geweest van grote plannen en strategieën, wel van het verhogen van de efficiëntie op de werkvloer. Wij hebben een moeilijk jaar gekend in 2018, met weliswaar een groei in omzet maar tegelijk een nog grotere stijging van de kosten. Nu is er gelukkig weer tijd om te werken vanuit een helikoptervisie en om strategische lijnen uit te zetten. Het is mijn taak om de groei in goede banen te leiden. Om bijvoorbeeld een hr-beleid op poten te zetten dat meer behelst dan het uitbetalen van de lonen. De juiste persoon op de juiste plaats, dat is onze ambitie. We hebben er bewust voor gekozen om te investeren in de versterking van ons management en personeelsbestand.”

Nemen en geven

Goede vaklui aantrekken is geen sinecure, ze aan boord houden is nog moeilijker. Maarten: “Ik kan enkel vaststellen dat wij weinig verloop kennen. Het werktempo bij Isola ligt hoog, maar we lassen ook voldoende momenten in waarop de riem even kan worden afgelegd. Eén keer per maand nodigen wij al onze medewerkers uit om een glas te drinken in onze Isola Bar. Op tijd en stond organiseren we een Vettige Vrijdag. Of wij pikken samen een wedstrijd mee van Hubo Limburg United, de basketbalclub waar ik voorzitter van ben. Tijdens teambuildingevents nemen we de tijd om onze medewerkers uitgebreid te bedanken voor hun inzet en toewijding. Wij geven hen veel vertrouwen en hanteren geen prikklok, mensen moeten niet vragen om eens een dagje vroeger te stoppen. Als het werk maar gedaan wordt. Het is een kwestie van nemen en geven.”

  • Kim Strauven & Maarten Bostyn - Isola Belgium
  • Vrijheidweg 10 - 3700 Tongeren
  • 012 28 03 28
  • www.isola.be