Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Landmeterskantoor Ernots Perfecte match

PDF Versie

Denk vooral niet dat het beroep van landmeter een ouderwetse stiel is. Landmeterskantoor Ernots uit Bilzen schat onroerende goederen naar waarde met behulp van de modernste technieken en technologieën zoals GRB-metingen, karteringsvluchten en 3D-laserscanning. R2Livin Architects, dat nauw samenwerkt met het landmeterskantoor, is alvast overtuigd. “Wij vullen elkaar perfect aan.”

Q / Je landmeterskantoor pakt de dingen net iets anders aan, nietwaar?
Raf Ernots: “Het gros van de landmeters werkt in dienst van particulieren of notarissen, ik ben een ondernemer. Onlangs heb ik het plan opgevat om het opmeten van gebouwen te ontwikkelen tot een volwaardige moderne bedrijfsactiviteit. Dat betekent onder andere: investeren in moderne technologieën zoals 3D-laserscanning. Zo maak je het verschil. Met een geavanceerde laserscanner kunnen we uiterst gedetailleerd, tot op de millimeter precies, 3D-opmetingen doen van de binnen- en buitenkant van gebouwen. De toepassingsmogelijkheden zijn legio: nieuwbouw, renovaties, gevelaanzichten, facility management, infrastructuurwerken, noem maar op. Wij willen in de komende jaren nog meer inzetten op 3D-laserscanning. Vandaar onze samenwerking met R2Livin Architects.”

Investeer in moderne technologieën, zo maak je het verschil.

Q / Hoe vinden een landmeter en een architectenbureau elkaar?
Ismaël Gielen: “Architectenbureaus werken steeds vaker met 3D-tekeningen. Als we bij R2Livin Architects van een landmeter een accuraat 3D-model van een verbouwing of een perceel krijgen, bespaart ons dat een hoop zorgen. Ik benadruk wel: een accuraat model. Wij kunnen het ons niet veroorloven dat we aan een project beginnen op basis van verouderde plannen of verkeerde uitpalingen. Op dat vlak hebben wij leergeld betaald. Als we niet kunnen terugvallen op een betrouwbare landmeter, moeten wij alles zelf opmeten voordat we zelfs maar één lijn trekken. Wij beschikken echter niet over de nodige toestellen om nauwkeurige metingen uit te voeren.”
Raf: “Om bouwprojecten goed te keuren, vragen overheden tegenwoordig naast nauwkeurige metingen ook details over hoe een bouwproject er uiteindelijk uitziet. Een samenwerking tussen een architect en een landmeter houdt dus perfect steek.”

Q / Wat maakt een landmeter een goede landmeter?
Ismaël: “Degelijk en zorgvuldig werk leveren. Hoe meer punten de landmeter meet, hoe accurater het plan dat hij voorlegt. Ik heb het dan over grond- en gevelplannen, aanzichten, muur- en vloerdiktes, plafondhoogten en ga zo maar door. Ik verwacht ook dat de landmeter proactief werkt, opdat we niet elke keer opnieuw de checklist van op te meten punten moeten overlopen. Ook snelheid is belangrijk: deze week besteld, volgende week geleverd. Een landmeter moet verder de historische stukken van percelen weten te vinden in de archieven: heeft een zonevreemde woning losstaande volumes die voor het ontwerp mee in rekening kunnen worden gebracht, zijn er erfdienstbaarheden op het perceel of verborgen buurtwegen? Maar even belangrijk als de kunde als archivaris is de kennis van moderne technologieën. Landmeterskantoor Ernots voldoet aan al deze criteria.”
Raf: “Wij brengen vandaag evenveel tijd door achter de computer als op het terrein. Wat best wel een beetje ironisch is, gezien ik voor landmeter ben beginnen te studeren omdat ik graag in de buitenlucht vertoef. Dankzij de technologische vooruitgang is het terreinwerk duidelijk in volume afgenomen. Soit, je hoort me niet klagen. Ik ben er trots op dat ik van mijn stiel een bloeiende onderneming heb kunnen maken. Daardoor kunnen we grotere projecten aan. Wij voeren metingen en schattingen van gebouwen en terreinen uit in heel België. Dat kan tellen, toch?”