Blijf up-to-date van het Limburgse en Kempense ondernemerslandschap? Let’s Qonnect

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming*

Constructieve bouwmeesters

Derdaele+ industriële gebouwen

Patric Derdaele en Thomas Monnens zijn twee handen op één buik. Beide CEO’s timmeren dag na dag keihard aan de toekomst van Derdaele+. Hun industriële bouwonderneming heeft in de afgelopen jaren om en bij de 260 gebouwen opgeleverd, bijna uitsluitend in Lommel en Overpelt. Het geheim van het succes? “We streven naar de beste prijs-kwaliteitverhouding en komen onze afspraken na. Een woord is een woord.”

Qontact I Hoe waak je als oprichter over de continuïteit van je onderneming?

Patric: “Recent hebben we een management buy-out doorgevoerd en een investeringspakket van in totaal vier en een half miljoen euro afgerond. Onze onderneming heeft de laatste jaren fors geïnvesteerd in de uitbreiding van haar bedrijfsgebouw, machinepark en productieafdeling. Door die toekomstgerichte strategie kunnen we onze voorsprong in de beste prijs-kwaliteitverhouding aanhouden.”

De realisatie van de Jumbo-supermarkt was een megaprestatie.

Qontact I Wat was de aanleiding om een gloednieuwe lakkerij neer te zetten?

Patric: “Eind 2018 heeft Derdaele+ zijn sectorgenoot B&B Industriebouw overgenomen. Dit bouwbedrijf uit Overpelt is al 20 jaar een vaste waarde in industriebouw, utiliteitsbouw, metaalconstructies en verbouwingswerken. Tot de realisaties van B&B Industriebouw behoren onder meer diverse bedrijfshallen, kantoren, magazijnen, loodsen, toonzalen en sleutel-op-de-deurprojecten. Alle staalconstructies worden vakkundig in het eigen atelier vervaardigd. De interne ontwerpafdeling en de ervaren montageploeg staan bekend om hun degelijke service en hoogwaardige afwerking. In de voorbije jaren behaalde B&B Industriebouw een jaarlijkse omzet van 1,75 miljoen euro. Wij hebben de firma meteen na de overname gepimpt met een investeringspakket van 250.000 euro, bestemd voor het machinepark en het rollend materieel, om ze nog competitiever op de kaart te zetten.” Thomas: “Door de inlijving van B&B Industriebouw was de productiecapaciteit van Derdaele+ na een half jaar tijd fors opgeschroefd. Deze sterke stijging had tot gevolg dat de natlakkerij van DPRO Coating – een van de 15 ondernemingen die deel uitmaken van Groep Derdaele – uit zijn voegen barstte. De oppervlakte van 600 vierkante meter was uitgerust met een spuitatelier en vijf rolbruggen, goed voor een capaciteit van 50 tot 60 ton metaal per week. Maar ze volstond niet langer om aan de steeds toenemende vraag te voldoen.”

Qontact I Een verdere expansie was de meest voor de hand liggende oplossing?

Patric: “Met het oog op de toekomst hebben we anderhalve hectare bouwgrond aangekocht in industriezone Balendijk-Kristalpark in Lommel. Bedoeling was de activiteiten van DPRO Coating aan de Christoffel Plantijnstraat te herlokaliseren naar de nieuwe Thomas: “Op deze locatie heeft Derdaele+ een nieuwe natlakkerij gebouwd van 2400 vierkante meter groot, bijna een verdriedubbeling van de voormalige oppervlakte. De grondwerken zijn vorig jaar na het bouwverlof verricht, de montage van de metaalconstructies is midden september aangevat. Eind 2019 hebben we de nieuwe natlakkerij in gebruik genomen.”

Qontact I Welke toekomstplannen hebben jullie met DPRO Coating?

Thomas: “De vier medewerkers van DPRO Coating zijn aan boord gebleven. Zij krijgen op termijn versterking van zes tot zeven werkkrachten. Ook het bestaande machinepark is verhuisd naar de nieuwe vestiging en bovendien hebben we het uitgebreid met bijkomende rolbruggen.” Patric: “Met de herlokalisatie van onze natlakkerij is een investering van 2,5 tot 3 miljoen euro gemoeid. In een volgende fase gaat Derdaele+ op hetzelfde perceel een bedrijfsgebouw van 3600 vierkante meter neerplanten. In dit pand voorzien we ook ruimte om extra productie van metaalconstructies op te starten.”

Qontact I Derdaele+ realiseerde een supermarkt in een supertijd. Leg uit!

Patric: “In december is in Lanaken de tweede vestiging van Jumbo geopend. Op de retailsite, waar voorheen onder meer Aldi, O’Cool en Vögele onderdak hadden, heeft Derdaele+ de oorspronkelijke gebouwen gesloopt. Vervolgens hebben we er twee nieuwe panden opgetrokken die winkelruimte bieden aan Jumbo, doe-het-zelfketen Hubo en andere handelszaken. Goed voor een totale oppervlakte van 6000 vierkante meter. Naast de realisatie van de bouwwerken stond Derdaele+ in voor alle omgevingswerken op het terrein. Parking en groenvoorziening inbegrepen. Thomas: “Aanvankelijk zou de Jumbo-supermarkt in Lanaken de allereerste in België zijn. Maar een burenklacht en archeologisch onderzoek gooiden roet in het eten. Door die verwikkelingen liep het bouwproject vier maanden vertraging op. Eens de vergunningen waren verleend, hebben we van deze opdracht een prestigezaak gemaakt. In nauwelijks 3,5 maanden heeft het team van Derdaele+ het project volledig gerealiseerd, van de funderingen tot en met de aanplanting. Een megaprestatie, die ons een zeer tevreden klant heeft opgeleverd!”

50 eigen machines in huis hebben is zeer uitzonderlijk in de bouwsector.

Qontact I Hoe slaag je erin zo een huzarenstuk tot een goed einde te brengen?

Thomas: “De omvang van het rollend materieel van Derdaele+ is zeer uitzonderlijk in de bouwsector. Wij kunnen maar liefst meer dan 50 hypermoderne machines en vervoermiddelen inzetten. Van graafkranen, telescoopkranen, graafmachines, hoogtewerkers en schaarliften tot dumpers, opliggers en kipwagens.” Patric: “We hebben alle machines voor onze grond-, riolerings- en montagewerken in huis. Dat heeft een gunstige invloed op de doorlooptijd en de kostprijs van een industrieel bouwproject. Bovendien beschikken we over een eigen 1000 vierkante meter grote knip- en plooiafdeling voor metalen afwerkstukken tot een lengte van zes meter. Daardoor zijn we in staat om ook het knippen en plooien van metaal in eigen beheer uit te voeren. Derdaele+ is meer dan ooit klaar voor de toekomst!”

Bedrijfsverhalen

Bezettingswerken Fransen

David Fransen van Bezettingswerken Fransen weet waar Abraham de mosterd haalt. De gedreven zaakvoerder heeft met de jaren enorm ve...

AB Schepers-Hendrickx

Wat is je grootste bezorgdheid als je een woning of appartementsgebouw laat bouwen of renoveren? Eén: de prijs. Twee: de timing. ...

JOJO Systems

“JOJO Systems, al 30 jaar uw zekerheid in Limburg.” Een goede slogan vertelt een volledig verhaal, weet zaakvoerder Luc Jansen...