Blijf up-to-date van het Limburgse en Kempense ondernemerslandschap? Let’s Qonnect

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming*

Bergen verzetten

De Coster D.

Als er in de buurt grote gebouwen worden gesloopt of opgetrokken, is de kans groot dat De Coster D. eraan meewerkt. De familiale onderneming uit Helchteren is een vaste waarde in de markt van grondwerken en afbraakwerken. Vader Dominique richtte als zelfstandig grondwerker in 1979 het bedrijf op, vandaag staan zijn vier zonen Tom, Rob, Bert en Jan mee aan het roer.

Specialisaties onder één dak

“Wij verzetten bergen.” Deze slogan op de website van De Coster D. klinkt veelbelovend. De bijbehorende foto van het voltallige team is ronduit indrukwekkend. Je gelooft het meteen: deze mannen kunnen inderdaad bergen verzetten. De Coster D. heeft naam gemaakt met grondwerken, afbraakwerken, funderingswerken, infrastructuur en recycling. “Je moet lang zoeken om een bedrijf te vinden dat al die specialisaties onder één dak verenigt,” aldus medezaakvoerder Tom De Coster. “Klanten – onder meer bouwheren, aannemers, projectontwikkelaars, industriële opdrachtgevers en overheden – kloppen bij ons aan voor alle werkzaamheden die voor de aanvang van de eigenlijke bouwwerken nodig zijn. Dat gaat van totaalafbraak, industriële sloop en renovatiesloop tot het bouwrijp maken van terreinen en kavels met bijbehorende grond-, funderings- en infrastructuurwerken.”

We boeken tijdwinst. Daar hebben klanten altijd oren naar.

Adelbrieven voorleggen

Afbraak is wat De Coster D. groot heeft gemaakt. Tom: “Op ons palmares staan onder andere de totaalsloop en renovatiesloop van grote delen van het Shoppingcenter in Genk. Sloopwerken zijn nog altijd ons handelsmerk, al is ons dienstenpakket in de loop van de jaren fors uitgebreid. Bovendien kunnen we al de nodige adelbrieven voorleggen. Het gebouwencomplex van De Bonnefant in Hasselt, waarin luxueuze stadsappartementen en penthouses zijn ondergebracht, is door onze vakmannen gestript en afgebroken. Wij hebben ter plaatse de asbestsanering uitgevoerd: in het pleisterwerk, aan het dak en in de vloer. Vervolgens heeft ons team er kelders uitgebroken en bijkomende beschoeiing voorzien en een doorgang onder de Demer gegraven. Een andere referentie is het oude gebouw van mutualiteit De Voorzorg in Hasselt. Dat hebben we afgebroken en tot een diepte van 15 meter onder de grond voorzien van soil mix-wanden, een goed alternatief voor damwanden. Omdat je geen extra materiaal moet aan- of afvoeren is ook het prijskaartje interessant. Met soil mix-wanden kunnen wij tot 22 meter diep gaan, er zijn weinigen die ons daarin volgen. In Antwerpen is momenteel het grootste project van De Coster D. in uitvoering, namelijk de renovatiesloop van het Elzenveld Hotel. Hier zijn we nu al een jaar aan het werken met 10 tot 25 arbeiders. We zijn er verantwoordelijk voor binnensloop, asbestsanering, grondwerken, schoringswerken, archeologische uitgravingen en berlinerwanden.”

Katalysator voor groei

Dankzij de overname van Martens Wegenbouw beschikt De Coster D. over de slagkracht om ook zijn bedrijfstak infrastructuur uit te bouwen, onder leiding van Rob Dreessen. Tom: “Hij is een crack is zijn vak. We leggen kleine en grote parkings aan, voeren riolerings- en verhardingswerken rond gebouwen uit, maken doortochten in stadscentra, staan in voor vernieuwingen aan stadspleinen, noem maar op. Veel van deze opdrachten worden toegewezen door overheden, projectontwikkelaars, aannemers ruwbouw en industriële klanten die hun bedrijventerreinen van a tot z willen laten aanleggen.”

Wat we zelf doen, doen we beter

Tom wil met De Coster D. niet per se de grootste zijn, maar heeft wel geleerd dat het voordelig is om zo veel mogelijk werkzaamheden in eigen hand te nemen. “Met onze eigen recyclageafdeling, sorteerinstallatie en breekinstallatie kunnen wij 98 % van onze materialen afkomstig van afbraakwerken terug nuttig toepassen. Met onze twee betoncentrales in Helchteren en Bilzen kunnen we op korte tijd grote hoeveelheden aanleveren voor de wegenbouwprojecten. We beschikken eveneens over een eigen studiedienst. Dit alles levert enkel voordelen op. Onze klanten ervaren het als een pluspunt dat alle werken door één enkele partij worden uitgevoerd, dat ze één centraal aanspreekpunt hebben. Doordat wij een totaalpakket aanbieden, boeken we ook tijdwinst. De werken verlopen efficiënter en vlotter. Daar hebben klanten altijd oren naar.”

Gigantisch profijt

Het machinepark van De Coster D. bestaat uit zowat 50 kranen, 35 vrachtwagens en een regiment bulldozers,  minigravers, telescoopkranen, bestelwagens, brekers, shredders en funderingsmachines. “Als je alle benodigde machines in huis hebt, trek je daar een gigantisch profijt van: je vermijdt bijvoorbeeld dat een verhuurder een toestel niet op voorraad heeft en een werf daardoor onvoorziene vertraging oploopt. Ons machinepark vergt natuurlijk wel zware investeringen. Bijvoorbeeld een nieuwe soil mix-installatie kost 2,2 miljoen euro. Ons werkgebied strekt zich daarom uit tot ver buiten Limburg. Wij werken bij voorkeur voor klanten die niet verder dan een half uur van ons zijn verwijderd, precies om onze prijzen zo scherp mogelijk te kunnen houden. Maar indien we voor een mooi of groot project wat langer moeten rijden, vinden we dit ook niet erg”, zegt Tom.

Bedrijfsverhalen

Bezettingswerken Fransen

David Fransen van Bezettingswerken Fransen weet waar Abraham de mosterd haalt. De gedreven zaakvoerder heeft met de jaren enorm ve...

AB Schepers-Hendrickx

Wat is je grootste bezorgdheid als je een woning of appartementsgebouw laat bouwen of renoveren? Eén: de prijs. Twee: de timing. ...

JOJO Systems

“JOJO Systems, al 30 jaar uw zekerheid in Limburg.” Een goede slogan vertelt een volledig verhaal, weet zaakvoerder Luc Jansen...