Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Licata Vini Met een goede wijn alleen kun je je niet onderscheiden

26 april 2015

Wie bij Licata Vini in Diepenbeek binnenwandelt, kan zeker zijn van een warm onthaal. Het ontwerp van Mathieu Gijbels en de inrichting van Victor Simoni geven het gebouw een sfeervolle en tijdloze uitstraling. Het verbaast zaakvoerder Laurent Licata niet dat hij hierover, na 12 jaar, nog steeds complimenten krijgt. “Dit bewijst dat onze investering zijn geld waard was,” zegt hij. De man die, naar eigen zeggen, pas écht vanaf 1998 aan de zijde van zijn vader Calogero kwam werken, blijkt een gemoedelijk en open persoon te zijn.

QONTACT / Hoe is het om in de voetsporen van je vader te treden?


Laurent: “Ik heb altijd gedacht dat ik niet zou kunnen wat mijn vader deed. Het was ook niet mijn passie om iets met wijnen te gaan doen. In mijn jeugdjaren had ik genoeg wijngaarden gezien,” lacht hij. “Toen ik in 1995 aan de slag ging als magazijnier had ik nog niet de bedoeling om ooit mee de leiding te nemen, integendeel. Pas toen het bedrijf enkele jaren later op een kantelpunt kwam en mijn vader alleen niet meer wilde uitbreiden, zijn we tot een hechte samenwerking gekomen. Nu ben ik blij dat ik die ervaring op de werkvloer heb. Mijn vader en ik vullen elkaar heel goed aan.”

“Wijn is een product met beleving. Wie bij ons koopt merkt het verschil.”

QONTACT / Jullie hebben onlangs het management uitgebreid en een externe bestuurder aangesteld. Wat lag aan de basis?

Laurent: “Wij hadden de crisis in 2008 niet gevoeld maar toen de regering Di Rupo in 2013 drastische maatregelen aankondigde, bleven ook wij niet gespaard. Vele van onze grote klanten, die voordien wijn aankochten op hun vennootschap, kregen schrik en het consumentenvertrouwen zakte. Onze omzet, die tussen 1998 en 2013 steeg van één miljoen euro naar zes miljoen euro, begon vanaf toen te stagneren. Ik kende Peter Manet als trainer van enkele cursussen die ik volgde, en riep zijn advies in als externe consultant. Zijn kijk was op zijn minst verhelderend: er was nood aan een managementstructuur waardoor ik mij kon toeleggen op mijn taken als zaakvoerder. Naast het managementteam van vier personen, zijn we met drie bestuurders: mijn vader, Peter Manet (externe) en ikzelf.”

QONTACT / E-commerce stijgt jaarlijks maar liefst twintig procent in België. Hoe gaan jullie hiermee om?

Laurent: “In 2003 waren we bij de eersten met onze webshop maar intussen lopen we achter op de cijfers. Met de huidige website halen we 12 procent van onze omzet uit e-commerce maar dit zou moeten stijgen naar 20 procent. Daarom investeren we nu ruim 250.000 euro in een nieuwe website met alle nieuwste technieken. Er zijn geen garanties maar ik ben ervan overtuigd dat de investering zal lonen. We volgen het e-commerce gebeuren op de voet want het gaat snel en de consumentennormen veranderen voortdurend. Met goede wijn alleen kun je je niet meer onderscheiden. Het verschil zit in de service, de opvolging, het customer delight. Dit is onze meerwaarde en daar blijven we aan werken. Een voorbeeld is onze wijnbarometer die per mail aangeeft wanneer een oude wijn best kan gedronken worden. En nog voor ‘de Zalando’s’ hadden wij ook al een omruilgarantie die we intussen zelfs naar 365 dagen hebben gebracht.”

“Je moet durven te investeren om daarna twee stappen vooruit tekunnen zetten.”


QONTACT / Vele ondernemingen kunnen enkel dromen van grote investeringen. Wat is jullie geheim?

Laurent: “Wij hebben nog nooit problemen gehad om kredieten te krijgen bij de bank. Onze cijfers zijn goed genoeg en bovendien hebben we bewezen dat we er verstandig mee omgaan. Als je omzetten beginnen te stagneren, moet je durven investeren. Je mag niet bang zijn om een paar jaar je winst op te geven om daarna terug door te groeien. Waarmee ik niet wil zeggen dat je bewust verlies moet gaan maken. Voor ons is er nog veel groeipotentieel in België, zeker op de particulierenmarkt. Wijn is een product met beleving en die versterken wij met ons ganse team. Wie bij ons koopt, zal het verschil merken.”

Laurent Licata

Licata Vini

011 22 20 37

Duifhuisweg 12

3590 Diepenbeek

www.licata.be