Logo Qontact

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Debat: er komt een revolutie als de maatregelen uitblijven

11 mei 2015

Over de invoering van de witte- of was het nu zwarte? - kassa in de horeca werd al veel geschreven, maar wat niemand begrijpt, is waarom de compenserende maatregelen zo lang uitblijven. Hierdoor kunnen werkgevers de échte gevolgen niet inschatten en blijven de vragen van hun werknemers onbeantwoord. Gaan de aangekondigde maatregelen soelaas bieden voor de sector die dringend nood heeft aan professionalisering? En is de recente sanctiedreiging van staatssecretaris voor fraudebestrijding Bart Tommelein niet enkel olie op een hete plaat? Tijd voor een debat.

QONTACT / Bent u voor- of tegenstander van de invoering van de witte kassa?


Luc Withofs: “Ik ben voorstander van de invoering en ik denk dat veel horecazaken, die het goed voor hebben met de sector, dit zijn. Maar er moeten maatregelen komen op het vlak van personeel, BTW- verlaging en sociale lastenverlaging, anders is het niet leefbaar. Wanneer iedereen correct gaat werken, zal het de klant zijn die beslist waar hij gaat eten, dat is de meerwaarde.”

Filip Vanheusden: “Het is het enige systeem waarmee je een ‘level playing field’ kan creëren waarbij de lat voor iedereen gelijk ligt. Maar die compenserende maatregelen zijn inderdaad nodig. Wij zijn het land met de hoogste lasten en onze sector is dan nog de meest arbeidsintensieve. Er moet gekeken worden waarom er zoveel zwartwerk is. De sector van de huishoudhulpen werd enkele jaren geleden ‘wit’ gemaakt door enkele fiscale maatregelen en subsidiëring van de sociale lasten. Indien ze dit zouden terugdraaien, zouden er niet veel poetshulpen meer zijn. Men moet weten wat men wil voor onze sector: Ofwel laten ze de vrije markt spelen en zullen onze prijzen met 50 à 70 procent stijgen. Dan zal er een natuurlijke selectie gebeuren want die koopkracht is er niet vandaag. Ofwel moet men kijken welke maatregelen de sector nodig heeft. Wij stellen vast dat wij 45 à 50 procent van onze omzet nodig hebben om onze personeelskost te dekken. Is dat te verantwoorden? Daarenboven moet men zich afvragen of het logisch is dat de overuren in onze sector op dezelfde manier belast worden als in bedrijven met een vast productiestelsel.”

“Wij zijn het land met de hoogste lasten en onze sector is dan nog de meest arbeidsintensieve.”

QONTACT / Waarom duurt het zo lang vooraleer de aangekondigde maatregelen concreet worden?

Luc Withofs: “Er moeten zes ministers over beslissen en nog eens van drie verschillende partijen. Ze weten zelf wel waar de klepel hangt maar wie gaat die maatregelen op een goede manier invoeren? Ze blijven altijd in de grijze zone. Ik ben voorstander om dit ineens ook in de café’s en in de frituren te doen, overal gelijk. Er moet één lijn komen, zo snel en zo duidelijk mogelijk, waarin je kan werken. Want momenteel word je belemmerd om investeringen te doen.”

Filip Vanheusden: “In België is er geen kader om officieel te kunnen werken. In Nederland is dit wel maar daar liggen de kosten veel lager. Vanuit de federatie onderhandelen wij met verschillende spelers die zich akkoord moeten verklaren. Ik durf geen antwoord te formuleren over wanneer dit klaar zal zijn.”

QONTACT / Zorgt dit alles niet voor veel onrust bij de werknemers?

Maurice Vroonen: “Wij gaan vroeger moeten sluiten, de uren van onze mensen beperken. Dat wordt knokken, het is nu al knokken. Ik heb zeven vaste mensen in dienst en vier à vijf extra’s. Als ik zie wat ik vandaag al moet betalen. Dat is enorm. Als we dit dan nog allemaal gaan moeten doen. Ik weet niet wat het zal geven.”

Luc Withofs: “Om onze mensen voltijds in dienst te houden, moeten we hen vragen om allerlei taken te doen. Ze moeten allround gaan werken.”

Cederic Millet: “Medewerkers allround laten werken, lijkt me niet evident. Niet iedereen heeft dezelfde kwaliteiten. Sommigen zullen zich moeilijker kunnen aanpassen naar een job die veelzijdig wordt. Hierdoor krijg je disputen omdat het niet in het takenpakket zat. En dan krijg je de mensen nog moeilijk op één lijn.”

“Wij gaan vroeger moeten sluiten, de uren van onze mensen beperken. Dat wordt knokken, het is nu al knokken.”

QONTACT / Brengt het veel extra administratie met zich mee?

Filip Vanheusden: “Het speelveld is ook op dat gebied niet helemaal correct. Ze vragen aan ons om elk uur van een medewerker te registreren. Terwijl dit in vele sectoren niet hoeft. Als je een kravat draagt, mag je flexibel werken. In de sector waar nood is aan flexibiliteit, mag dit niet. Bovendien moet je als zaakvoerder dikwijls nog meewerken in de zaak. De verkoopsmarges laten niet toe dat je tijd neemt om je administratie te doen.”

Luc Withofs: “Elk papier dat je hebt, is een boekhoudkundig bewijs. Alles wat je vandaag de dag doet, moet je bijhouden. Want als de vliegende brigade binnenkomt, moet je alles kunnen voorleggen. Hierdoor blijft er te weinig tijd voor onze core-business.”

QONTACT / Hebben jullie zichzelf al geregistreerd?

Luc Withofs: “Ja, maar het heeft drie weken geduurd vooraleer ik binnen geraakte. Het probleem zat vooral bij de kruispuntenbank. Dat was een hele technische belemmering. Intussen zijn er hulplijnen bijgezet.”

Maurice Vroonen: “Ja, dat is in orde voor ons.”

QONTACT / Wat vinden jullie van de dreiging van Bart Tommelein met sancties vanaf 1 januari 2016?

Filip Vanheusden: “Op zich zijn die sancties niet anders dan de bestaande wetgeving tegen zwartwerk. Maar het meest logische zou zijn dat er een pakket van maatregelen is goedgekeurd vooraleer men met de stok gaat zwaaien. Dat is ook hetgene waarvoor we vanuit de federatie pleiten.”

“We verliezen een stuk van onze gastronomische cultuur door de uren te gaan afbakenen. Het ambachtelijke gaat hierdoor verloren in ons vak.”

QONTACT / Wat verandert er voor de consument?

Luc Withofs: “Wie gaat het nog kunnen betalen? Onze extra’s zijn al 30 procent duurder geworden. Als je nu in Brussel zit, kun je met Polen gaan werken. Als wij hier op een avond een feest organiseren, kom je snel aan 25 uren en dit aan 30 euro per uur. Voor een feest van 40 personen is dit 18 euro per persoon, en dan heb je nog geen eten. Doe daar nog BTW en kosten bij en dan kun je beginnen aan 40 euro per persoon. Vroeger gaven bedrijven hier grote feesten, die tijd is al lang voorbij.”

Filip Vanheusden: “We verliezen een stuk van onze gastronomische cultuur door de uren te gaan afbakenen. Het ambachtelijke gaat hierdoor volledig weg uit het vak. Laat ons zelf recepten maken en laat ons de vrijheid geven aan mensen om na 14u nog stoofvlees te komen eten. Maak een statuut om dit mogelijk te maken of stop ineens met de promotie te voeren rond gastronomie want anders is dit weggegooid geld.”

Luc Withofs: “Ketens werken op deze manier. Hier kun je je pannenkoeken zelf opwarmen in de microgolfoven en je ijsje zelf maken. Is het dat wat de consument wil? Daar beslist de kok niet wat hij maakt. De zakken vidé en de broodjes komen daar binnen en dit wordt opgewarmd. Je krijgt overal dezelfde croques en spaghettisaus.

QONTACT / Moeten werkgevers en werknemers zich niet verenigen?

Filip Vanheusden: “Ik denk dat het besef bij de werknemers nog te weinig aanwezig is. De ongerustheid is er wel over wat er morgen met hun loon gaat gebeuren, maar ik zie weinig acties. Als wij op deze manier, zonder bijkomende maatregelen, het witte kassa systeem gaan implementeren, komt er een revolutie, zowel bij werkgevers als werknemers. Daar ben ik zeker van. Ik mis in dit debat de stem van de vakbonden. De traditionele horeca is een sector die weinig gesyndiceerd is. De vakbonden zitten wel in de grote ketens. Volgens mij is dit omdat we een sector zijn van gastvrijheid. We hebben er alle belang bij dat onze mensen gemotiveerd zijn en dit uitstralen in hun direct contact met de klanten. Wij hebben er alle belang bij om de belangen van de werkgever én de werknemer te bundelen.”

Luc Withofs: “Wij hebben in het verleden teveel verschillende federaties gehad zoals de sterrenchefs en dergelijke. Maar in feite hebben we allemaal hetzelfde probleem. De sterren worden vandaag weggegooid omdat de loonkost te hoog is. Mensen als Sergio Herman hebben er zo hard voor gewerkt, maar nu is het gewoon niet meer houdbaar. De werkgevers willen niet liever dan de hardwerkende werknemers goed te betalen, maar het kost teveel.”FILIP VANHEUSDEN

Handelsingenieur van opleiding maar altijd actief geweest in de horecasector. Sinds 1994 eigenaar van ’t Borrelhuis te Hasselt. In 2007 het gastronomisch restaurant De KwiZien opgestart te Hasselt. Van begin 2013 tot juni 2014 voorzitter van Horeca Limburg. Sinds juni 2014 voorzitter van Horeca Vlaanderen.


LUC WITHOFS

Eigenaar van ’t Veilinghuis te Sint-Truiden. 38 jaar actief binnen de horeca sector. Familiezaak van 75 jaar. Voorzitter van Horeca Sint-Truiden en bestuurslid van Horeca Limburg.


MAURICE VROONEN

In 2013 gestart met Balthazar Wijn- en koffiebar te Sint-Truiden en sinds 28 maart 2014 zaakvoerder cocktailbar Casbar.


CEDERIC MILLET

Sinds 2012 medewerker bij Baltazar en Casbar. Einde 2014 samen met Maurice Vroonen medezaakvoerder van cateringproject Melchior.