Blijf up-to-date van het Limburgse en Kempense ondernemerslandschap? Let’s Qonnect

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming*

Awards maken je naam als cocktailbar

Casbar

Als je Alain Coninx op een zonnige donderdagnamiddag ziet lopen op de Grote Markt in Sint-Truiden, zou hij wel eens van Casbar kunnen komen. Hij had er, naar verluid, niet alleen lekker gegeten maar vond de aanwezige gincollectie ook bewonderingswaardig. Dat hij niet als enige onder de indruk is van het speakers concept van Maurice Vroonen, vertelt de terecht trotste zaakvoerder ons graag zelf.

Qontact I Hoe kwamen jullie op de naam Casbar?

Maurice: "In 2012 opende ik hiernaast de koffie en wijnbar Balthazar. Deze naam verwees naar het twaalf liter formaat van champagneflessen, ook wel een Balthazarfles genoemd. Het was pas bij de uitbreiding naar hier, dat we op het idee van de drie heilige koningen kwamen. De Casbar combinatie van restaurant en cocktailbar was snel doorgetrokken naar het cateringproject Melchior. Hiermee brengen we lekker eten en cocktails op locatie."

Qontact I Wat deed jou beslissen om dergelijk prestigeproject te starten?

Maurice: "Ik wilde altijd al iets met sterke dranken doen met het moest meer zijn dan enkel inschenken en doorgeven. De gin-hype in de Balthazar bracht me op het idee van een cocktailbar. Juist op dat moment was er in de Belgische cocktailwereld veel te doen rond het speakers concept, een verwijzing naar de illegale bars tijdens de drooglegging in de jaren dertig in de Verenigde Staten. Ik ging de sfeer opsnuiven in London en Amsterdam en was snel verkocht. Het bijhorende restaurant met open keuken werd het werkterrein van mijn vader Luc Vroonen (ook wel gekend als 'hobbykok van het jaar 2000' bij Weekend Knack) en chef-kok Jan Mangelschots. Voor de inrichting deden we beroep op Will Erens van het Antwerpse ontwerpbureau Puresang. Dankzij hem kwam het concept helemaal tot zijn recht. Hij is een wereldberoemd designer. We hebben hier een grote investering mee gedaan maar het maak de beleving voor onze klanten compleet."

Qontact I Jullie waren onlangs genomineerd bij de beste cocktailbars van België. Hoe belangrijk is dit voor jullie?

``Mijn collega bartender Cederic Millet en ik volgden twee weken cursus aan de Bols Bartending Academy van Amsterdam en we behaalden allebei het Level twee diploma. We zijn continu bezig met onszelf te verbeteren, we proberen steeds nieuwe dingen uit. We doen tastings-, gaan andere bars bezoeken, praten veel met collega's, volgen maandelijks cursussen en bezoeken evenementen. Dat we negen maanden na de opening al genomineerd werden voor de Hospitality Awards van Venuez, was een hele prestatie. We zijn nog pas tweede geëindigd in de Campari Benelux wedstrijd. En nu zitten we in de tweede ronde voor een plaatsje op het WK in Kaapstad voor de Diageo World Class. Deze prijzen zijn belangrijk om onze naam als cocktailbar waar te maken. Het is heel intensief, we werken keihard maar in ons va betekent stilstaan achteruitgaan.``

Sint-Truiden is een stad die leeft maar ik wil ook mensen uit andere regio's bereiken.

Qontact I Naar welk cliënteel is jullie concept gericht?

Maurice: "Dat is heel ruim, zeker met Balthazar en Melchior erbij. Je kan bij ons gezellig aperitieven, lekker eten maar ook gewoon een cocktail komen drinken. Voor wie iets speciaals zoekt, hebben wij exclusieve collecties of maken we een eigen creatie. De keuken biedt tastings maar ook gastronomische lunches. We vinden het belangrijk om onze klanten een 'beleving' te geven. De smaak moet goed zitten maar het oog wil ook wat en daar hoort dan nog de juiste sfeer bij. En wie het hier te rustig vindt, kan trouwens niet alleen voor particulieren. Bedrijven huren ons ook in voor gintastings of dergelijke. In de eindejaarsperiode hebben we dit in alle Albert Heijn winkel gedaan. Het was een groot succes met daarenboven een stevig marketingbudget en dus veel publiciteit."

Qontact I hoe sta jij tegenover de invoering van de witte kassa?

Maurice: "Als er geen compenserende maatregelen komen, ziet het er niet rooskleurig uit. Wij werken met een vijftal vaste mensen en nog eens een vijftal extra's. Ik weet niet of ik dit ga kunnen behouden. we moeten afwachten. Hoe kan een jonge gast in België nog een zaak starten? Als je geen steun hebt van je ouders of dergelijke, dan lukt dat toch niet meer. Ik mag van geluk spreken dat ik dit samen met mijn vader kan doen."

Bedrijfsverhalen

PUUR Ondernemen

Wat geldt voor topsporters, geldt ook voor ondernemers: ze worden sterker en beter dankzij...

Polydak
Kempen, Limburg

Het gaat Polydak voor de wind. De specialist in platte daken bestaat 40 jaar en neemt eind...

De Keyser Construct

De appel valt niet ver van de boom. Jef en Brent De Keyser zijn niet alleen vader en zoon,...