Blijf up-to-date van het Limburgse en Kempense ondernemerslandschap? Let’s Qonnect

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming*

Kranige alleskunners

De Coster D.

“Ondernemen is vrij zijn”, zegt Dominique De Coster resoluut. “Als ik ’s morgens in mijn wagen stap dan beslis ik zelf of ik rechtdoor, links of rechts rijd.” De pater familas runt samen met zijn vier zonen het gelijknamige en bloeiende totaalaannemingsbedrijf. “Ik heb nooit het gevoel dat ik aan het werk ben, eigenlijk heb ik elke dag vakantie.”

Qontact I Hoe is het allemaal begonnen voor het bedrijf van vader en zonen De Coster?

Dominique: “Ik ben helemaal op mijn eentje gestart, in 1979. Als zelfstandig grondwerker heb ik eerst een aftandse kraan gekocht die al twee generaties dienst had gedaan. De kraan kostte 325.000 frank (8125 euro, n.v.d.r.). Omdat de bank mij geen geld wou lenen, ben ik bij onze pa gaan aankloppen. Maar daar was ik sneller buiten dan binnen. Ik had nog één optie: mijn schoonvader. Hij bezat een beemd die 300.000 frank (7500 euro, n.v.d.r.) waard was en die ik in borg mocht stellen. De bank ging akkoord en zo ben ik stilletjesaan vertrokken. Ik was toen 20 jaar. Om een C-rijbewijs te halen, moet je echter 21 zijn en ik heb daarom zowat een jaar af en toe een beroep gedaan op iemand uit de buurt met een camion. Mijn allereerste opdracht? Een stuk zwarte grond afladen. Beetje bij beetje begon ik wat geld te verdienen. Vervolgens heb ik mij een tweedehands vrachtwagen en bulldozer aangeschaft. Ook dat was oud rollend materieel, ik lag er vaker onder dan dat ik erin zat. Op een bepaald moment ben ik eveneens afbraakwerken beginnen uit te voeren. Bij het afbreken van een huis bijvoorbeeld raapte ik alleen 21.000 bakstenen uit om er drie camions mee te vullen. Op één dag!”

Qontact I Jarenlang heb je aan de weg getimmerd. Wat is het geheim van je succes?

Dominique: “Ik heb altijd gewerkt. Nooit ’s nachts maar wel 16 uur per dag, ook op zaterdagen, zondagen en feestdagen. Zo ben ik 10 jaar bezig geweest. Toen heb ik een gloednieuwe vrachtwagen van het merk MAN gekocht en mijn eerste werknemer in dienst genomen om mij bij te staan. Zes jaar later waren we 20 man sterk en volgde na de plaatsing van een berlinerwand een voorzichtige uitbreiding naar funderingstechnieken. Mijn oudste zoon Tom was op dat moment allang zijn wieg ontgroeid.” Tom: “We zijn thuis met vier. Ik ben nu 41, Rob is 37, Bert 36 en Jan 34. Ik herinner me dat we vroeger thuis een enorme zandbak van drie op acht meter hadden. Daar waren wij als kinderen niet uit weg te slaan. Elke broer had in de zandbak zijn eigen werven waar de speelgoedkraantjes en -vrachtwagens netjes stonden uitgestald.” Dominique: “Op een keer regende het en waren mijn zonen aan het snotteren omdat ze niet buiten konden spelen. Ik heb toen een paar kruiwagens vol witte zand in de living leeggekiept. Die dag zijn ze gebeten door de microbe, daar ben ik van overtuigd.”

Qontact I Vier zonen die stonden te trappelen om in het voetspoor van hun vader te treden?

Tom: “Als prille tiener kocht ik mij een minigraver, een Vermeer. In die tijd was zo een machine bij lange niet uitgerust met de veiligheidssnufjes van vandaag. Gelukkig ben ik van ongelukken gespaard gebleven. Op mijn veertiende al reed ik tijdens de schoolvakanties met de bulldozer, twee jaar later ben ik op leercontract gegaan bij het bedrijf van mijn vader. Mijn broers Rob en Jan hebben hetzelfde gedaan. Rob stond op dat moment in voor een deel van onze planning. Ik ben zelfs regelmatig naar zijn school gereden om hem te vragen welke werkzaamheden onze mannen moesten uitvoeren. Want de schooldirectie had zijn gsm afgenomen omdat hij te vaak naar het bedrijf belde.” Dominique: “De omslag is er gekomen toen ik mijn zonen containers met bouwafval liet sorteren. Drie jaar lang hebben ze op zaterdagen hout, plastic, pvc, ijzer en stenen van elkaar gescheiden. Dat is voor alle vier een wijze les geweest, zo hebben ze ook de minder prettige kant van het beroep leren kennen. En bovendien heeft dit voor een deel hun succes bepaald want vandaag staan zij hun mannetje in ons familiebedrijf. Ze doen hier elk al een tiental jaar hun ding. Het botst wel eens, maar daar leg ik mij voor een stuk bij neer.”
Ondernemen is vrij zijn. Doen wat je graag doet.

Qontact I Is het vandaag de dag nog mogelijk om een aannemingsbedrijf uit de grond te stampen?

Dominique: “Jazeker, dat is altijd zo geweest. Vroeger had je het niet gemakkelijker dan nu. Integendeel, ik ben van mening dat wie een zaak zoals de onze opstart en zich aan de gulden middenweg houdt het nu zelfs makkelijker heeft dan ooit. Waarom? De moderne machines nemen je heel veel werk uit handen, zodat je aan het einde van de werkdag niet meer afgepeigerd bent. De mens wordt nog altijd geschapen op dezelfde manier als 1000 jaar geleden. Het is een kwestie van gezond boerenverstand, dat is ook mijn vier zonen met de paplepel ingegeven.” Tom: “Het is jammer dat het leercontract niet meer bestaat. Spijtig voor de jongens die niet kunnen of niet willen werken. Leergasten konden hard werken, ze leverden deftig werk. Ik denk dat bedrijven hen toch wel missen. Het is nu bon ton om voor ingenieur te studeren. Toegegeven, je kan niet zonder ingenieurs want anders blijven bruggen niet overeind staan. Maar een goede stielman verdient vandaag beter zijn boterham en moet zich minder in het hoofd steken.” Dominique: “Niets gaat boven een manneke van 14 jaar die drie halve dagen per week wordt gevormd op de werf. De stiel kan je nergens beter leren. Ik heb het al dikwijls gezegd: de opvoeding begint al in de wieg.”

Qontact I Wat betekent ondernemen voor een man die al 42 jaar dag na dag in de weer is?

Dominique: “Ondernemen is vrij zijn. Doen wat je graag doet. En daar is alles mee gezegd. Geld komt bij mij op de laatste plaats. Je rijkdom hangt af van de mate van je tevredenheid. Dat realiseren mijn zonen zich maar al te goed.”

Bedrijfsverhalen

Medo Brandbeveiliging
Limburg

Brandblussers, axiale haspels, noodverlichtingen, branddetectiecentrales, rookluiken, brandwerende afdichtingen: Medo Fire levert,...

Kasteel van Ordingen

Het Kasteel van Ordingen in Sint-Truiden behoort sinds kort tot het zeer selecte clubje van vijfsterrenhotels in Vlaanderen. “Wi...

Benjo textiel
Limburg

Textielgroothandel Benjo uit Hasselt is een bedrijf van gevestigde reputatie. In moeilijke omstandigheden nam Jiri Borzée in 2019...